Reportaj de suflet din inima arhitecturii brâncovenesti: Potlogi - destin, istorie, afirmare
Postat la: 31.01.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
![Reportaj de suflet din inima arhitecturii brâncovenesti: Potlogi - destin, istorie, afirmare](https://www.ziuanews.ro/static/i/imagini-articole/reportaj-de-suflet-din-inima-arhitecturii-br-ncovenesti-potlogi-destin-istorie-afirmare-1.png)
Aşezată în inima câmpiei, între râurile Argeş şi Sabar, localitate de însemnătate istorică în sudul judeţului Dâmboviţa, comuna Potlogi se înscrie pe axa devenirii arcului spiritualităţii şi permanenţei româneşti. Cu o arie de 62 km pătraţi, amplasată la jumătatea distanţei dintre DN7 şi A1, E94, la 45 km de Bucureşti şi 53 km de Târgovişte, comuna Potlogi oferă posibilitatea vizitării de către orice turist care doreşte să cunoască amplele mutaţii de destin şi istorie până în zilele noastre.
Venind din istorie cu o zestre de mii de ani, evidenţiată prin vestigii şi urme arheologice începând cu perioada neolitică, Potlogiul va deveni o localitate emblematică în Evul Mediu deoarece istoria a zămislit pentru timpul nostru mărturii săpate în piatră pentru eternitate. Aici, un mare iubitor de neam, ţară şi credinţa, coborâtor din stirpa voievozilor munteni, Domnul Constantin Brancoveanu va ridica între 1683 şi 1689 Biserica Domnească şi Palatul Voievodal. Simboluri de netăgăduit ale unei perioade de înflorire şi afirmare culturală şi spirituală, edificiile brâncoveneşti de la Potlogi alcătuiesc astăzi inconfundabilul complex brâncovenesc, grăind de la sine despre importanţa majoră a localităţii.
Potlogiul a fost şi va rămâne marcat de ctitoriile brâncoveneşti, atâta timp cât contururile albe ale Palatului, aflat în plin proces de restaurare, vor stăpâni orizontul ca un nemuritor străjer al timpurilor de ieri şi de azi. Identitatea comunităţii noastre, particularităţile social culturale, arhitectura locală, monumente şi edificii cuprinse în perimetrul Potlogi-Pitaru-Vlasceni, sunt mărturii elocvente ale politicii clarvăzătoare a domnitorului, ctitor de cultură şi artă românească. Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Pitaru, construită 1784 şi Biserica cu acelaşi nume din cartierul Nucesti, sat Pitaru, construită între 1722-1730 completează, alături de Biserica de la Potlogi, imaginea dimensiunii credinţei ortodoxe pentru care la 1714, familia Brancovenilor adusese suprema jertfă.
Dar ceea ce conferă unicitate este continuarea neîntreruptă a târgului săptămânal de la Potlogi care, înfiinţat de către Constantin Brancoveanu, a fost elementul propulsor al emancipării, al progresului şi al dezvoltării plenare a localităţii, unică prin evoluţia sa pe harta judeţului Dâmboviţa. Istoria şi importanţa târgului reprezintă o grăitoare filă de istorie, mărturie de durată în conştiinţa noastră, care a rămas în inima localităţii, prin care au pulsat toate energiile creatoare ale potlogenilor, expresia unui înalt grad de cultură şi civilizaţie. Potlogiul, micul oraş de provincie, încă din 1831 va fi acela prin care se va continua tradiţia, care va concentra în jurul lui meşteşugari şi negustori şi prin care se vor afirma valorile potenţialului economic al localităţii.
Astăzi el a căpătat dimensiunile timpului prezent şi atrage de la distanţe mari comercianţi, ţărani, mici distribuitori, întreprinzători particulari, într-un proces de efervescenţă şi emulaţie comercială. O varietate de produse, de la cele agricole până la atelaje şi animale colorează lumea târgului, a cărui larmă răsună ca şi odinioară pe lângă zidurile Palatului. Şi printre toate se remarcă şi astăzi prezenţa, alături de micii meseriaşi, a olarilor veniţi din părţile Olteniei, din zona Hurez, unde se află o altă ctitorie brâncovenească, făcând astfel nemuritoare tradiţia târgului.
În centru, în locul vechilor prăvălii, magazine şi buticuri cochete cu afaceri prospere populează acelaşi spaţiu în timp ce gândul se întoarce cu nostalgie spre întemeietorii acestei urbe. Prin îmbinarea diferitelor tipuri de construcţii în care se pastreaza influenţele stilului brâncovenesc, Târgul, strada principală din Potlogi Urban, a devenit oglinda conştiinţei şi simţirii fiecărui locuitor de atunci şi de acum, ca o chintesenţă a eforturilor şi a sacrificiului suprem. De aceea, în cele două piaţete, în cea centrală din faţa Primăriei cât şi în cea din extremitatea sudică, prinosul obştei potlogene adus martirilor care s-au jertfit în Războiul de Independenţă din 1877 şi în Primul Război Mondial 1916-1919 a fost completat în zilele noastre şi de monumentul ridicat cu sprijinul enoriaşilor la intrarea în localitate, întru slava şi cinstea jerfei ostaşilor căzuţi în al Doilea Război Mondial.
În Potlogi activitatea comercială intensă cunoaște apogeul înca din secolul al 18-lea când apar la curtea Brâncoveanului primii negustori greci atrași de bogăția și frumusețea locului dezvoltând un comerț permanent paralel cu comerțul periodioc, așa se face că la începutul secolului al 19-lea apar primele Case comerciale I.STAMU, COSTA PETRU ȘI FRAȚII, ȘI ȘTEFAN MOSCU care iau in arendă moșiile Brancovenești de la Potlogi, Văcăreștii de Răstoacă, Găiseni. În perimetrul din jurul palatului sa format un centru comercial renumit ceea ce a condus la declararea zonei ca Oraș incă din 1831 . Așezat la răspântia marilor drumuri comerciale ale Sudului care duceau fie spre Bucuresti fie Giurgiu, Turnu sau Izlaz, Potlogiul se distinge prin o nouă structură architectonica cu multiple ramificări la ieșirile din sat . Așa se face ca în 1890 Potlogiul este menționat ca un adevărat nucleu comercial, cuprinzând Palatul Brancovenesc dar și principalele străzi unde s-au așezat negustori și meseriași veniți din sudul Dunarii dar și din alte zone.
Printre tipurile de construcții este cel întalnit in zona târgului permanent, pe fostele ulițe ale embaticarilor, alcătuite din fronturi compacte de clădiri scunde, pe parter care adăposteau prăvălii sau ateliere.Printre ele în special au fost ridicate în timp câteva construcții cu parter in stil ecletic neoromanesc care străjuiesc până astăzi târgul amintindu-ne zilnic de frumusețea și pitorescul vremurilor de altă dată.
Pentru economia prezentării înfruntând timpul întalnim în spațiu amintit doar câteva dintre aceste case. În prezent locuite de oameni onești fie cumpărate, fie moștenite ne amintesc măreția caracterului proprietarilor și conștința apartenenței la spațiu istoric: Casa Teoharide (1870) a primului medic chirurg, venit de la Paris, Casa Dinu, Casa Mamara, Casa Hanul Ghica, Casa Hanul Brebenel, Casa Mihăilescu, Casa Cazacu, Casa Bărăție, Casa Corbul, etc . Cea mai veche casă este Casa Ana Brebenel Olteanu, restaurată in prezent construită la 1888. Din păcate spațiul vechii uliți a embaticarilor (DJ 711A), ce ar fi trebuit să fie degrevat de spațiul greu, dacă nu chiar să devină un spațiu pietonal păstrând aceleași funcții comerciale si de servicii, ar fi trebuit sa fie cartea de vizită a localitații .
Din păcate în urma terminării restaurării Curții Brâncovenești am crezut că zona va constitui obiectul unui proiect fie județean, fie național pentru a pune în valoare specificul arhitectural al zonei declarând localitatea un obiectiv turistic cultural istoric . Rând pe rând unele dintre ele sunt într-o stare de degradare vizibilă (Casa Pavelescu, Casa Bărăție) iar altele au fost demolate (Casa Ștefănescu) urmand ca în politica administrației locale să fie anunțată si demolarea clădirii Primăriei construită in anul 1900 .
Cu durere în suflet locuitorii Potlogiului consideră inoportună atitudinea factorilor responsabili de a minimaliza importanța trecutului nostru istoric, ignorând cu bună știință, unicitatea localității si importanța ei pentru cultura națională . Câteva nume care vin din umbra timpului vin să pecetluiască un drum parcurs in spiritul valorilor europene și al innobilării locului prin experiențe și moduri de viață diferite : În 1897 încă se consemnează numele primului comerciant supus român de etnie greacă Ghe. MOSCU, 1900 vin din Pesta Tulcia, Leonida Anastase Costa impreună cu fratele Gavrilă de nație elenă, sârbii familiei Ghica, bulgarii familiei Tănase etc.
Pentru modul lor de viată, pentru dragostea de a se startornici la noi, pentru modelul de conștiinciozitate, cinste și prietenie, valori cultivate si azi de urmașii lor avem datoria de a păstra memoria târgului, rugându-vă să poposiți la noi . Doar dragostea de locul natal, datoria nescrisă de a transmite mai departe aceste valori inepuizabile este argumentul nostru suprem, mândrii că ne-am născut in Potlogiul pe care il păstrăm in fiecare respiratie a noastră.
Prof. Valentina Vasile
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
UE legalizează supravegherea biometrică în masă cu reglementarile privind inteligența artificială
La 2 februarie, AI Act, care a intrat în vigoare în august, a atins primul termen de conformitate. Acestea s ...
-
Turnurile 5G si rețelele Wi-Fi vor putea în curând să vă spioneze fără consimțământul dumneavoastră și fără deviceuri smart
Conform autorilor unui nou studiu, radiațiile fără fir ar putea fi utilizate pentru a supraveghea oamenii fără știrea sa ...
-
Suveranistul Trump promite să le ia palestinienilor țara și ucrainenilor bogățiile subsolului!
Primirea lui Beniamin Netanyahu la Casa Albă a oferit imaginea „obscenității publice" sau a „banalității rău ...
-
Marcel Ciolacu se afundă în capcana ilegalităților contabile din Nordis. Cine a plătit de fapt zborurile la Nisa si Madrid
Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, miercuri, tardiv, două facturi, însoțite de chitanțe, care atestă că și-ar f ...
-
Bizarerie în dosarul Nordis: Ginerele lui Traian Băsescu cere despăgubiri, în timp ce Ioana Băsescu a fost pusă sub acuzare
Situație bizară în dosarul Nordis. Radu Pricop este unul dintre creditorii care speră să recupereze bani din aface ...
-
Numele lui Călin Georgescu apare într-un mega dosar de trafic de droguri, la nivel internațional
Numele lui Călin Georgescu apare într-o mega anchetă jurnalistică condusă de către jurnalistul italian Edoardo Anz ...
-
Serviciile franceze, speriate de cazul Georgescu - Amplu raport despre "manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor"
Un raport public emis de VIGINUM, serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale s ...
-
Guvernul Ciolacu omoară intenționat dezvoltarea sectorului privat la ordinul UE. Investițiile de peste 2 milioane euro se fac de acum cu voie de la Guvern
La finalul anului trecut guvernul a aprobat OUG 152/2024 cu cerintele UE. Publicată în Monitorul Oficial în ...
-
Călin Georgescu, suspectat de implicare într-o schemă de fraudă care are legături cu mafia drogurilor din Spania
Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, este suspectat de implicare într-o schemă de fraudă c ...
-
Dosarul "Nordis": Țepe de proporții cu binecuvântarea statului. Caracatița politică are tentacule până la vârf
Dosarul "Nordis" a bubuit a DIICOT, dar acțiunea procurorilor vine după ani de zile în care oamenii au primit țepe de ma ...
-
Zeci de utilizatori WhatsApp, inclusiv jurnaliști, spionați printr-un program al unei companii israeliene
Aproape 100 de jurnaliști și alți membri ai societății civile au fost spionați pe WhatsApp cu ajutorul unui program crea ...
-
Presiune uriașă în Scandalul Nordis: Au fost adusi la parchet si părinții lui Vladimir Ciorbă. E dezlegare la denunțuri
Laura Vicol, fosta pesedistă de top, și soțul ei, afaceristul Vladimir Ciorbă, sunt aduși la DIICOT, cu o cohortă jurnal ...
-
Depopulare: Femeile vaccinate anti-covid din Cehia au cu 66% mai puține șanse să nască STUDIU
Datele din Republica Cehă arată că femeile vaccinate cu covid au cu 66% mai puține șanse să nască în comparație cu femei ...
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar ac ...
-
Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
Foarte important acest articol al doctoritei Ana Mihalcea! Practic este o concluzie la tot ce s-a intamplat pana acum. A ...
-
D-ale lu' Burduja: Hidroelectrica și Nuclearelectrica au vândut în 2024 energie Chișinăului la un preț de 2 ori mai redus decât cel plătit pe OPCOM
Cei doi mari producători autohtoni, controlați în proporție de peste 80% de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelect ...
-
Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
După ce a părăsit funcția de prefect de Vâlcea, Sebastian Fârtat a reapărut într-un post cheie la Hidroelectrica, una di ...
-
Europa se dă bătută. Nu mai are nici cea mai mică șansă despre cum să oprească asaltul islamismului
Săptămâna trecută a fost cu siguranță cea mai neagră pe care a trăit-o Europa în ultimii ani. La o zi după ce un imigran ...
-
Operatiunea "Silent Hammer": Tucker Carlson dă detalii despre planul administratiei Biden de a-l asasina pe Putin și de a împinge lumea în al treilea război mondial
Tucker Carlson a rupt vălul de pe unul dintre cele mai întunecate adevăruri ale timpurilor noastre: administrația Biden ...
-
Administrația Biden a încercat să-l omoare pe Putin - ipoteză incendiară lansată de jurnalistul american Tucker Carlson
Jurnalistul american Tucker Carlson a lansat o ipoteză care face vâlvă pe rețelele de socializare: administrația Biden a ...
-
„Palatul Împăratului". Klaus Iohannis nu va primi vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor în care s-au investit milioane de euro
Președintele Klaus Iohannis nu va locui în vila de protocol dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, clădire în care statu ...
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - ca ...
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referito ...
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 ...
-
Sebastian Burduja minte cum respiră. Ministrul Energiei a cerut Hidroelectrica să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile si sponsorizarile dupa ce tot el le-a aprobat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% chel ...
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decr ...
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al popula ...
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, i ...
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-amer ...
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The A ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu