Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Reclamă din bani publici. Pe ce au dat primarii din București milioane de lei

Postat la: 21.11.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Toate au fost plătite din bugetele locale, așa că am întrebat primăriile de sector și primăria generală care au fost cheltuielile cu publicitatea în ultimii patru ani. În unele cazuri, sumele sunt surprinzător de mici, lucru care duce cu gândul la plăți „mascate", făcute prin intermediul altor firme.

Ca urmare a unei cereri în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public, primăria Generală a Capitalei ne-a transmis o serie de contracte și valoarea acestora, nu însă și sumele plătite televiziunilor sau pe diverse site-uri pentru sutele de clipuri difuzate până la saturație în campania electorală recent încheiată.

Astfel, instituția condusă de Gabriela Firea a plătit 97.800 de lei firmei SC Atlas Tour SRL pentru servicii de publicitate pentru proiectul „Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca și Tei" și pentru „promovare și publicitate pentru Reabilitarea și echiparea ambulatoriului spitalului clinic de copii Victor Gomoiu". Firma este înregistrată în Râmnicu Vâlcea. Potrivit confidas.ro, administratorul firmei este Mirela Manu, acționar majoritar fiind o altă societate, Infotur SRL. La cea din urmă societate acționari sunt Mirela și Gheorghe Manu, scrie Europa Libera.

Valoarea totală a celor 139 de contractelor publice câștigate de această firmă se ridică la 2,4 milioane de lei. Presa locală susține că societatea ar fi controlată de sindicalistul Constantin Pîrvu, consilier județean al PSD Vâlcea. Printr-un act adițional, Direcția de Cultură și Învățământ a plătit 63.700 de lei firmei SC Millenium Image & Communication Grup pentru a presta servicii de publicitate pentru lucrările de consolidare de la Arcul de Triumf. Conform sursei citate, societatea aparține lui Gavrilă Borțun Andrei. Aceiași Direcție din subordinea Primăriei Generale a plătit 74.820 de lei firmei SC PromoMedia SRL din Suceava pentru „servicii de publicitate pentru proiectul consolidare, restaurare și conservare Observatorul astronomic Vasile Urseanu".

În octombrie 2018, firma Millenium Image mai primește 29.995 de lei pentru a promova restaurarea Arcului de Triumf. Tot atunci, societatea Unique Promo obținea un contract în valoare de 41.400 de lei pentru furnizarea de materiale „promoționale Integritate"cum ar fi: agende, pixuri, genți, mape și rucsacuri. Societatea este deținută de Violeta Daniela Tudose.

În luna mai 2019, primăria oferea, prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Externă, firmei Lemings SRL un contract în valoare de 99.486 de lei pentru „prestări servicii de informare publicitate și promovare pentru cele 8 proiecte selectate pentru finanțare în cadrul POR 2014-2020". Societatea este condusă de Valentin Ionescu din Constanța și a avut de-a lungul timpului 594 de contracte cu autorități publice, valoarea acestora fiind de 2,9 milioane de lei.

Laudele publice pentru cumpărarea a 100 de autobuze electrice au costat 50.834 de lei, contractul fiind atribuit firmei Hope Promo SRL. Societatea care de-a lungul anilor a câștigat 321 contracte de achiziții publice în valoare de 43,3 milioane de lei este administrată de Dan Popa.

Modernizarea liniei de tramvai pe Bulevardul Timișoara avea nevoie de promovare și publicitate, astfel încât primăria generală a plătit în octombrie 2019, firmei Ava Team Logistic SRL, suma de 48.580 de lei pentru a face cunoscută realizarea. Societatea este administrată de Anca Avrămescu.

Bucureștiul trebuia să fie anul trecut oraș gazdă a competiției Euro 2020. În toamna lui 2019, primăria plătea propriei Companii municipale de Publicitate și Afișaj 119.000 de lei pentru a promova evenimentul. Campionatul european de fotbal s-a amânat din cauza pandemiei și nu știm nici azi dacă compania a returnat banii, deoarece la sediul lor nu răspunde nimeni la telefon.

În august 2020, societatea Coson Media SRL primea de la primăria generală 65.346 de lei pentru a face publicitate proiectului „extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă în zonele olteniței, Cheile Turzii și Henry Coandă din municipiul București". Societatea are sediul în Sfântu Gheorghe și este administrată de Maria Peligrad.

Pe 27 august 2020, primăria plătea, prin Direcția Relația cu ONG, Sindicate și Patronate 1,8 milioane de lei către Compannia Municipală de Publicitate și Afișaj pentru „servicii de promovare a obiectivelor de infrastructură în municipiul București".

Primăria Sectorului 6, condusă până de curând de Gabriel Mutu de la PSD ne-a transmis că „Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 este singura instituție din cadrul autorității publice locale a Sectorului 6 care a încheiat, în anul 2019, cu societatea Antena 3 S.A. un contract de concepţie, producţie şi difuzare materiale video, editare grafică şi sunet în vederea promovării activităţii instituţiei. Valoarea contractului a fost de 19.800 lei fără TVA".

Centrul Cultural Sector 1, instituție din subordinea Primăriei Sector 1 ne-a precizat că, în perioada 2016-2020, a încheiat mai multe contracte de publicitate. În 2018, un contract având ca obiect difuzarea de spoturi publicitare pentru promovarea turismului în Sectorul 1. Potrivit înțelegerii, cel care a încasat banii trebuia să conceapă, să creeze spoturi publicitare și să le difuzeze. Firma care a făcut asta este Adviana Development SRL, valoarea acestor servicii fiind de 888.214 de lei. Anul următor, turismul în sectorul 1 a fost promovat contra a 159.460 de lei, contractul fiind atribuit aceleași firme.

Despre această companie, Recorder a relatat că este abonată la contracte uriașe din bugetul Capitalei, fiind implicată în realizarea unor lucrări vitale pentru București, deși nu deține niciun fel de expertiză. Firma este condusă de Ioana Octavia Croitoru.

În 2020, o campanie publicitară de mediu a costat primăria sectorului 1, condusă până de curând de Daniel Tudorache, 159.999 de lei, societatea aleasă fiind SC Trust Adviser Network SRL. T

Tot în 2020, o campanie online pentru Concursul de Creație în Sectorul 1 Ambient Urban a costat 699.720 de lei, prestator fiind tot Trust Adviser Network. Societatea este administrată de Manuela Daniela Tărniceanu.

Proiectul „Un patrimoniu pentru generații" a costat alți 443.423 de lei și a fost atribuit societății Graphis Advertising. Potrivit portalului confidas.ro, societatea este administrată de Luminița Păcuraru.

Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1 S.A. ne-a răspuns, arogant, că „societatea noastră, conform actelor normative în vigoare și a Hotărârii de Consiliu de înființare a acesteia nu reprezintă "entitate juridică din subordinea Primăriei". Aceasta este compania care dorea construcția a 9 pationare cu 60 milioane de euro. Ea este deținută în proporție de 99% de primărie și 1% de ADP Sector 1.

Ignorând legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Administrația Domeniului Public Sector 1 și Administrația Unităților de Învățământ și a Unităților Sanitare Publice Sector 1 nu ne-au transmis, în termenul legal de 30 de zile, contractele de publicitate din ultimii 4 ani.

Primăria Sector 3 condusă de Robert Negoiță ne-a comunicat că în anii 2016 și 2017 nu a avut contracte de publicitate.

În 2018 instituția publică a plătit pentru două contracte de publicitate suma totală de 7,8 milioane de lei.

În 2020, alte 4,3 milioane de lei au fost plătiți pentru publicitate, un alt contract, în valoare de 5 milioane de lei fiind executat în proporție de 60 la sută. Toate aceste înțelegeri pentru promovarea realizărilor primăriei au fost semnate de o companie a instituției, Smart City Invest S3 SRL. Pentru a afla beneficiarii acestor contracte, primăria ne trimite pe site-ul firmei pentru a viziona facturile. Aceste contracte sau facturi nu se regăsesc pe site-ul amintit.
Reclamă la anvelopat clădiri

Primăria Sectorului 2, condusă până de curând de Dan Cristian Popescu susține că a încheiat în ultimii patru ani nouă contracte de publicitate cu diverse firme specializate.

Proiectul „Management al performanței în cadrul Primăriei sector 2" a fost promovat contra a 21.556 de lei, sumă încasată de firma Marbona Consulting. Aceeași firmă a primit 24.650 de lei pentru „servicii de informare și publicitate" în cadrul proiectului finanțat din fonduri europene „Servicii online pentru cetățeni". Societatea este condusă de Isabelle Nancy Bălăcescu și a câștigat în ultimii ani 148 de contracte publice în valoare de 2,2 milioane de lei.

Indicativ Media SRL a primit 1250 de lei pentru a face public faptul că primăria izolează școala Ferdinand și liceul Ion C. Brătianu, iar Lemings SRL a primit două contracte în valoare totală de 10.600 de lei pentru a promova lucrările de reabilitare termică a sediului Stării civile din sector 2 și pentru a realiza un panou publicitar cu ocazia reabilitării liceului Lucian Blaga din Sector. Prima este administrată de Gheorghiță Both, a doua de Valentin Ionescu.

Proiectul „Alege libertatea, spune Nu corupției" a fost promovat în caza unui contract de 8.900 de lei, firma aleasă fiind Rofusion Advertising SRL, administrată de Radu Alexandru Găvruș.

Direcția de venituri buget și-a făcut și ea reclamă de 25.000 de lei, societatea prestatoare fiind SC Soma Social SRL din Chiajna, administrată de Andrei Valentin Mintianschi.

Primăria Sectorului 5, condusă până în urmă cu o lună de actulul candidat PSD la alegerile parlamentare Daniel Florea și în prezent de Cristian Popescu Piedone, nu a răspuns la solicitarea noastră.

Nici primăria Sectorului 4 condusă de Daniel Băluță nu a răspuns solicitării până la momentul publicării acestui material.
Plăți indirecte

Surse din primăria generală ne-au transmis că marile campanii de publicitate ale primăriilor, clipuri publicitare și bannere în care s-au investit milioane de euro bani publici, sunt mascate de alte contracte, pentru a nu fi trecute la categoria „publicitate".

Mecanismul este simplu: De exemplu, o firmă de construcții semnează un contract de milioane de lei cu o primărie, patronul respectiv deschide o firmă care are ca obiect de activitate servicii de publicitate și, din contractul mare, transferă o parte din bani pentru promovare, sume care ajung la prietenii din media ai primarului. Astfel, primăria nu are o relație contractuală directă cu o anumită televiziune sau un site, contractul fiind plătit de o firmă de construcții care, chipurile, promovează realizările primarului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE