ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Rechizitoriul DIICOT în dosarul Romgaz, nelegal. Ce se va întâmpla cu Adriean Videanu sau Ioan Niculae

Postat la: 23.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Instanţa supremă a hotărât, luni, că rechizitoriul din dosarul Romgaz este nelegal, excluzând din materialul probator zeci de înregistrări şi documente şi stabilind trimiterea acestuia către DIICOT pentru ca procurorii să remedieze neregularităţile.

Instanţa supremă a constatat neregularitatea rechizitoriului realizat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Structura Centrală, Secţia de combatere a criminalităţii organizate, "în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute prin actul de sesizare a instanţei în sarcina inculpaţilor Niculae Ioan, Videanu Adriean, Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palaşcă Viorel, Apan Ioana, Toth Francisc, Stancu Lucian-Adrian, Veza Marius-Leonte, Ionaşcu Lucia şi S.C. Interagro S.A., precum şi indicarea şi analiza mijloacelor de probă".

Totodată, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au constatat nulitatea în cazul a zeci de convorbiri, înregistrări şi comunicări, a mai multor acte financiar-contabile sau extrase de cont, stabilind ca acestea să fie excluse din materialul probator. Instanţa a decis şi excluderea din rechizitoriu a declaraţiilor unor experţi contabili.

În final, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să transmită încheierea motivată structurii centrale a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pentru ca procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor sau dacă solicită restituirea cauzei. Decizia instanţei supreme a fost pronunţată, luni, în camera de consiliu şi poate fi contestată.

Dosarul Romgaz, în care sunt investigate infracţiuni de delapidare a companiei, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în 9 iunie 2017, printre cei judecaţi fiind fostul ministru Adriean Videanu şi omul de afaceri Ioan Niculae.

Alături de cei doi sunt judecaţi şi Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Stancu, Marius Veza, Lucia Ionaşcu şi persoana juridică Interagro, acuzaţiile fiind de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Potrivit DIICOT, grupul ar fi fost iniţiat la începutul anului 2005 de Ioan Niculae, fost acţionar majoritar la Interagro, împreună cu administratorul firmei, Marin Mirea, şi cu directorul comercial al SNGN Romgaz, fiind sprijinit ulterior de Alesandru Dan-Victor (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant al SC Interagro S.A.), Adriean Videanu (ministrul economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), Palaşcă Viorel (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008), Apan Ioana (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA respectiv preşedinte CA Romgaz S.A.).

„Grupul infracţional organizat a funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta -SC Interagro S.A. Astfel, în vederea realizării scopului grupului infracţional s-a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obţinerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine. Mecanismul infracţional presupunea ca gazele naturale să fie însuşite din patrimoniul părţii civile de către persoanele cu funcţii de conducere, ce au calitatea de subiecţi activi respectiv de administratori, pentru altul: pentru societatea controlată de către liderul grupului respectiv Interagro S.A", transmitea DIICOT într-un comunicat de presă.

Procurorii spun că grupul ar fi avut ca scop obţinerea de gaze naturale „aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1000 mc de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pe 1000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu)."

DIICOT susţine că activitatea grupului s-ar fi desfăşurat în două etape. Prima etapă ar fi fost perioada 2005-2007, interval în care Ioan Niculae nu ar fi apelat la ministerul Economiei, obţinerea discount-urilor realizându-se prin ,,negociereaˮ cu persoanele din conducerea SNGN Romgaz S.A, procurorii spabilind că membrii din palierele de comandă din cadrul SNGN Romgaz SA, cu complicitatea SC Interagro SA, prin crearea aparenţei de legalitate, au prejudiciat societatea parte civilă prin însuşirea pentru altul a gazelor naturale (cele de valoarea discount-urilor).

„Este de precizat faptul că în această perioadă SC Interagro S.A. a avut debite ce au crescut în mod constant şi a constituit/depus garanţii neîndestulătoare valorilor gazelor naturale livrate conform contractelor. S-a încercat eludarea constituirii garanţiilor şi crearea aparenţelor că persoana juridică inculpată nu ar înregistra debite restante prin încheierea unor convenţii privind reeşalonarea datoriilor şi astfel se proroga termenul de plată nemafiind scadent, dar care în fapt cauza alte pierderi părţii civile. Acţiunea de înşuşire a gazelor naturale s-a realizat prin intermediul contractelor de livrare a gazelor naturale către SC INTERAGRO SA, în care au fost incluse discounturi comerciale ce au variat între 2, 9 şi 17 dolari SUA la 1000 mc. (în condiţiile în care societatea nu a constituit garanţii suficiente şi înregistra debite/datorii vechi şi mari)", explică DIICOT.

Pentru perioada 2005-2007 s-au acordat discounturi în valoarea totală de 8.536.289,99 lei care nu ar fi trebuit să fie acordate SC Interagro SA deoarece înregistra datorii restante, arată sursa citată.

A doua etapă, în care discounturile acordate au reprezentat aproximativ 98 % din totalul acestora, s-a desfăşurat în perioada 2008-2010, perioadă în care Ioan Niculae ar fi folosit influenţa sa ca puternic om de afaceri din România şi ar fi apelat la persoane desemnate politic la conducerea Ministerului Economiei, care avea în subordine partea civilă ROMGAZ, spun procurorii.

Pentru perioada 2008-2010 s-au acordat discount-uri, în valoare totală de 274.094.041 lei. Prejudiciul total adus Romgaz este de 282.630.330,49 lei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE