Raportul FMI, efectele mondiale ale războiului economic SUA-China și schimbarea lumii
Postat la: 18.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Specialiștii Fondului Monetar Internațional cred că confruntarea dintre SUA și China va împărți lumea în două blocuri. Lanțurile de aprovizionare întrerupte și sfârșitul comerțului liber vor cauza un declin global al producției. Multe țări așteaptă o criză bancară, inflația va crește. Cu toate acestea, unii vor putea beneficia de aceste turbulențe. Urmează criza.
Potrivit raportului FMI, lupta dintre Washington și Beijing va duce la fragmentarea lumii și la perturbarea relațiilor comerciale. Economiștii explică: dacă componentele și bunurile anterioare puteau fi produse la cel mai mic cost, acum va trebui să alegeți opțiunea potrivită din jurisdicțiile „prietenoase". Costurile vor crește și, prin urmare, costul de producție. În plus, unele piețe se vor închide, în timp ce altele se vor confrunta cu bariere sub formă de taxe și cote.
De exemplu, în China, aproape orice companie occidentală era confortabilă datorită forței de muncă ieftine. Afluxul de capital străin a asigurat o productivitate ridicată a muncii, dezvoltarea tehnologiei și a economiei. Dar, în cele din urmă, costul de producție crește. „Corporațiile occidentale vor trebui să caute termeni mai buni în timp. Alte țări asiatice ar face, dar alianțele emergente ar putea limita accesul SUA și al Europei la forță de muncă ieftină", explică Alexander Razuvaev, membru al Consiliului de Supraveghere al Breslei Analiştilor Financiari.
În plus, China, unul dintre cei mai mari deținători de obligațiuni americane, a început să scape de ele. În martie, investițiile au scăzut la mai puțin de un trilion de dolari - cel mai mic din ultimii 12 ani. Dacă acest lucru va continua, va crea tensiune pe piața datoriilor din Statele Unite. Potrivit lui Razuvaev, nu este încă clar ce se va întâmpla cu bursa americană.
„Piața nu crește întotdeauna, titlurile de valoare pot scădea și pot rămâne la niveluri scăzute mult timp", notează el. În plus, un număr mare de companii fac comerț cu ambele țări simultan. Ruperea relațiilor de afaceri va duce la pierderea locurilor de muncă și la sărăcie. Nu se va face fără pierderi în sectoarele financiare ale Statelor Unite și ale Europei - prin ele trec decontări privind tranzacțiile cu China.
„Dacă situația se înrăutățește, lichiditatea și solvabilitatea lor vor scădea, vor apărea o serie de falimente", este sigur economistul Leonid Khazanov. Băncile vor ridica ratele la împrumut, reducând suma de bani în economiile SUA și UE. Rentabilitatea industriei și a agriculturii va scădea, în timp ce prețurile produselor vor crește, conducând la creșterea inflației.
„Efectul va crește dacă țările OPEC vor adopta o atitudine dură, ca în timpul conflictului arabo-israelian din 1973", își amintește Razuvaev. Experții consideră că FMI este serios îngrijorat de riscul unei crize economice globale care a început cu o pandemie. Apoi prețurile mărfurilor și puterea de cumpărare a populației lumii s-au prăbușit.
„Redresarea economiei globale după covid în 2021 a dus la o criză energetică în Uniunea Europeană și China. Anul trecut, a urmat o criză de sancțiuni. Acum criza bancară câștigă amploare în SUA și UE. Acest lucru ar putea declanșa o recesiune în economia globală", spune Khazanov. Confruntarea dintre China și Statele Unite nu va face decât să sporească impactul distructiv al șocurilor economice. Analiştii prevăd o scădere a producţiei mondiale cu un procent în următorii cinci ani şi cu două procente pe termen lung.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 7.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu