Raport OLAF: România, campioană la fraudarea fondurilor europene în 2019
Postat la: 11.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
OLAF a soluţionat anul trecut 100 de dosare de fraudă cu fonduri europene la nivelul Uniunii Europene. Raportul arată că România a fost vizată în mai mult de o zecime din aceste dosare, respectiv în 11 investigaţii din cele 100. De asemenea, 9 din cele 11 dosare au fost soluţionate cu recomandări din partea organismului european.
OLAF dă exemplul unui caz în care un beneficiar român de fonduri europene pentru cinci proiecte de acvacultură a privit subvenţii pentru suprafeţe care nu au fost niciodată acoperite de apă.
Este vorba despre două ferme de acvacultură situate într-un sit Natura 2000 şi trei proiecte în care fondurile europene urmau să fie folosite pentru a transforma fermele tradiţionale de acvacultură în ferme organice certificate.
Investigaţiile OLAF au confirmat suspiciunile cu privire la proiectele false, care au fost fabricate cu singurul scop de a obţine fonduri europene prin metode frauduloase.
Cazul a fost închis în anul 2017 cu recomandarea de a recupera 100% din finanţarea europeană, respectiv 1,3 milioane de euro, lucru care a fost realizat cu succes de către Direcţia Generală Afaceri Maritime şi Pescuit
Într-un mod similar, OLAF a investigat un proiect de cercetare de mediu finanţat de către Agenţia Executivă pentru Cercetare, care ar fi facilitat detectarea incendiilor de pădure. Un consorţiu format din cinci companii din Irlanda, Franţa, Spania şi România trebuia să deruleze acest proiect.
Cu toate acestea, Agenţia Executivă pentru Cercetare a devenit îngrijorată de faptul că anumite cheltuieli de personal realizate de către consorţiu sunt false.
OLAF a stabilit în cele din urmă că consorţiul nu a avut niciodată capacitatea operaţională de a dezvolta proiectul. În realitate, aplicaţia pentru finanţare şi rapoartele ulterioare s-au bazat pe minciuni şi documente false.
Investigatorii au stabilit că majoritatea fondurilor europene acordate au fost pur şi simplu sifonate de către membrii consorţiului. Majoritatea banilor furaţi au fost cheltuiţi pe un proiect complet diferit: un proiect de cazino şi hotel în altă ţară UE, care nu ar fi putut beneficia niciodată de aceste fonduri UE.
OLAF a recomandat recuperarea a 410.000 de euro de la consorţiu.
OLAF aminteşte de asemenea un caz complex transfrontalier, centrat pe un proiect din România. OLAF şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a descoperit o întreagă reţea de activităţi de fraudare şi spălare de bani în jurul unui proiect finanţat din fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de aprovizionare cu apă şi pentru ape uzate.
Proiectul, evaluat la 102 milioane de euro, avea ca beneficiar o companie publică locală de alimentare cu apă.
OLAF a început ancheta în Germania, unde a efectuat o serie de verificări la faţa locului şi interviuri cu persoane în cauză şi martori şi a analizat o serie de tranzacţii bancare în vederea identificării destinaţiei reale a fondurilor UE alocate proiectului.
S-a constatat că, în urma procedurii de licitaţie din cadrul proiectului, beneficiarul a atribuit două contracte unei întreprinderi mixte dintre o companie românească şi o firmă de construcţii germană.
Firma românească era liderul întreprinderii, controlând 70% din afacere şi a fost singurul beneficiar al tuturor banilor UE.
În cursul investigaţiei, OLAF a constatat că compania germană nu era de fapt conştientă de presupusul rol al acesteia în cadrul acestui joint-venture, procedura de licitaţie, de proiectul finanţat de UE sau de lucrările presupuse a avea loc în România.
De fapt, pentru a demonstra că are capacitatea de a efectua lucrările contractate, compania română a creat un joint-venture fictiv, folosind numele, reputaţia, experienţa şi situaţia financiară a companiei germane pentru a o ajuta să câştige licitaţiile, fără ca compania germană să fie conştientă de faptul că numele său este folosit în acest fel.
Nu este surprinzător, prin urmare, compania germană nu a primit niciodată plăţi de la „partenerul" său român din cadrul întreprinderii fictive sau de la alte surse, în legătură cu acest proiect. Compania românească s-a bazat însă pe reputaţia presupusului său partener.
Ancheta OLAF a mai scos la iveală faptul că compania română a susţinut în mod fals că a realizat o serie de proiecte similare în trecut, pentru a demonstra că are capacitatea de a gestiona proiectul şi că îndeplineşte cerinţele minime de calificare în procedura de atribuire. De fapt, compania românească nu finalizase niciodată proiecte legate de lucrări în infrastructura de alimentare cu apă şi de canalizare.
După ce a convins cu succes beneficiarul finanţării UE că are capacitatea şi experienţa de a gestiona contractul şi, în special, după ce a primit sume mari de bani din finanţarea UE, compania română a abandonat lucrările. Drept urmare, şi contractele au fost anulate, iar dezvoltarea infrastructurii necesare a fost amânată.
OLAF a analizat, de asemenea, fluxurile financiare legate de banii UE investiţi în acest proiect şi daţi companiei româneşti, permiţându-i să urmărească destinaţia reală a banilor.
OLAF a reuşit să ofere procurorilor români informaţii suplimentare pentru a-şi susţine procesul penal împotriva autorilor fraudei.
OLAF a făcut, de asemenea, o recomandare către Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană a Comisiei Europene pentru recuperarea a peste 6 milioane de euro.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu