RAPORT: De ce trupele americane au părăsit în grabă și în dezordine Afganistanul
Postat la: 02.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Inspectorul general special pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR), un organism de supraveghere independent al guvernului SUA, a publicat în această săptămână raportul final al anchetei privind retragerea trupelor americane din Afganistan în august 2021.
Raportul detaliază factorii care au contribuit la dezintegrarea forțelor de apărare și de securitate afgane (ANDSF), facilitând preluarea puterii de către talibani, relatează Insider. După 20 de ani și în pofida unui sprijin internațional în valoare de 90 de miliarde de dolari, SUA, partenerii săi și guvernul afgan nu au reușit totuși să construiască o forță de rezistență „independentă și autosuficientă", a constatat raportul.
Factori multipli au stat la baza acestui eșec, dar un motiv important a fost faptul că SUA nu au avut capacitățile - organizatorice, politice, dar nici resursele - pentru a dezvolta practic armata unei alte țări. De pildă, instructorii și consilierii americani erau adesea lipsiți de experiență, și erau trimiși pentru perioade scurte de timp. În plus, SUA aveau parametri defectuoși de evaluare a performanței ANDSF.
„Reflectând dorința continuă de a ieși din Afganistan, armata SUA a acționat pentru a crea aparența unui succes prin îndeplinirea acelor sarcini pentru care ar fi trebuit să antreneze armata afgană: aprovizionare, logistică, evacuare, informații, întreținere și activități de achiziții", se arată în raport.
Un alt aspect problematic privește modul în care a abordat SUA pregătirea armatei afgane. Washingtonului i-au lipsit voința politică și străduința necesară pentru dezvolta efectiv o forță de securitate într-o „țară devastată de război și sărăcită", ceea ce reprezintă oricum o sarcină monumentală. Din acest motiv, ANDSF nu a putut lucra independent și s-a confruntat cu obiective nerealiste privind dezvoltarea sa. „Un eventual colaps al ANDSF era previzibil", se arată în raport.
SIGAR a remarcat că un alt factor a fost acordul de pace încheiat în februarie 2020 între SUA și talibani, care a stârnit sentimentul de abandon printre forțele se securitate afgane, semnalând sfârșitul ANDSF. Vinovat a fost și guvernul afgan, din cauza corupției din cadrul său care s-a infiltrat și în armată.
„Moralul scăzut al trupelor, un element pe care armata americană nu l-a luat în considerare, s-a numărat printre principalii factori care au contribuit la prăbușirea ANDSF", se arată în raport. „Cu toate acestea, în februarie 2021, nimic nu le-a afectat mai mult moralul decât conștientizarea faptului că forțele militare americane urmau să plece".
După retragerea trupelor americane, talibanii s-au angajat într-o campanie fulgerătoare în Afganistan, în urma căreia au preluat pentru a doua oară puterea în țară. Retragerea haotică și dezordonată a forțelor americane și ale NATO, la sfârșitul lui august 2021 - care s-a soldat cu zeci de morți - a stârnit critici puternice la adresa acțiunii SUA.
Raportul a mai dezvăluit că trupele americane au lăsat în urmă avioane, rachete, echipamente de comunicații și alte echipamente militare în valoare de 7,2 miliarde de dolari, relatează USA Today.
Printre acestea s-au numărat cel puțin 78 de aeronave, în valoare de 923,3 milioane de dolari; 9 524 de proiectile aer-sol, în valoare de 6,54 milioane de dolari; mai bine de 40 000 de vehicule, peste 300 000 de arme și aproape toate echipamentele de vedere pe timp de noapte, de supraveghere, de comunicații și biometrice furnizate armatei afgane ANDSF, a precizat SIGAR, citând un raport din 2022 prezentat Congresului de către Pentagon.
„În primul rând, Statele Unite au redus drastic o forță multiplicativă critică: atacurile aeriene americane [...] Doar în 2019, Statele Unite au efectuat 7.423 de lovituri aeriene ... Drept urmare, au declarat pentru SIGAR înalți responsabili afgani, ANDSF a înregistrat progrese, recucerind teritoriu. Limitarea loviturilor aeriene după semnarea acordului dintre SUA și talibani anul următor a lăsat ANDSF fără un avantaj esențial în menținerea talibanilor la distanță.
Apoi, ANDSF a rămas dependentă de armata americană parțial din pricina faptului că Statele Unite au proiectat ANDSF ca o imagine în oglindă a forțelor americane, ceea ce presupunea un grad înalt de profesionalism militar și de conducere. Acest fapt a creat dependențe pe termen lung pentru ANDSF.
Statele Unite au creat, de asemenea, o structură de subofițeri care nu avea nicio bază în istoricul militar din Afganistan. O componentă esențială a ANDSF a fost Forța aeriană afgană (AAF), care a reprezentat cel mai mare avantaj pe care l-a avut în fața talibanilor. Cu toate acestea, AAF nu a fost proiectată pentru a fi autosuficientă cel puțin până în 2030.
Decizia SUA de a se retrage contractorii care asigurau mentenanța la fața locului în mai 2021 a redus disponibilitatea aeronavelor operaționale și a eliminat instruirea la principalele aerodromuri regionale. Deoarece ANDSF nu a dispus de capacitatea logistică de a muta stocurile de arme și de echipamente furnizate de SUA pe cale terestră suficient de rapid pentru a satisface cererile operaționale, aceasta a trebuit să se bazeze pe o AAF subțiată pentru a face acest lucru. Drept urmare, ANDSF s-au plâns că nu au suficiente muniții, alimente și apă, și alte echipamente militare pentru a susține angajamentele militare împotriva talibanilor", se arată în raportul final publicat de SIGAR.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu