Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rafila face pregătiri halucinante pentru următoarea pandemie. Armata e implicată în controlul populației

Postat la: 26.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Noul regulament pentru măsurile ce vor fi luate în viitoarea pandemie includ și participarea Armatei la controlul populației, prin mijloace specifice. Totodată, polițiștii vor fi și ei implicați în restricționarea accesului în zonele afectate de virușii înalt patogeni, asigurând măsuri de ordine și siguranță publică în zonele/localitățile afectate de epidemie.

Deși au fost emise numeroase acte normative pentru pregătirea și răspunsul la evenimentele pandemice, autoritățile au decis să mai instituie încă un regulament, în care să se precizeze clar atribuțiile fiecărei instituții.

Astfel, Ministerul Sănătății, MAI și MApN au emis un proiect de ordin comun pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii și riscurilor asociate acestora. Pe lângă măsurile și responsabilitățile instituțiilor, noul regulament implică oficial Armata în gestionarea situațiilor de urgență din pandemie, aceasta participând cu forțe și mijloace proprii, la activitățile pentru limitarea și înlăturarea efectelor unei situații de urgență specifice.

Totodată, în faza de răspuns în pandemie, Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile de Ordine și Siguranță Publică, va coordona măsurile de răspuns în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru gestionarea situației operative specifice, determinate de efectele evenimentului, va implementa măsuri specifice, potrivit competențelor, pentru controlul/restricționarea accesului în zonele/localitățile afectate și va asigura, prin structurile specializate, desfășurarea fluentă și în siguranță a circulației rutiere, acordând atenție sporită traseelor pe care se execută evacuarea populației precum și a celor destinate deplasării forțelor și mijloacelor care acționează pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor evenimentului.

Gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii este o activitate de interes național având în vedere frecvența de producere și dimensiunea efectelor acestor tipuri de risc, se arată în proiectul de ordin. Regulamentul se va aplica în cazul focarelor detectate în timpul unor evenimente naționale/internaționale - focare care afectează persoane implicate în evenimente naționale/internaționale, care au parte de o acoperire media intensă (de exemplu, Jocurile Olimpice).

În plus, poate fi cazul de răspândire națională/internațională, prin întoarcerea de la aceste evenimente a unor persoane infectate (!). Regulamentul mai vizează epidemiile, pandemia, emergența sau re-emergența unei boli, precum un eveniment determinat de agenți infecțioși înalt patogeni - detectarea unui focar cauzat de un agent infecțios înalt patogen cunoscut, care poate solicita expertiză tehnică, colaborarea, precum și coordonarea de la nivel național atât a răspunsului, cât și a comunicării cu populația. Utilizarea Regulamentului va asigura, printre altele, comunicarea de risc către public și media în toate etapele răspunsului, reducerea presiunii pe sistemul sanitar, reducerea impactului social și a pierderilor economice, precum și mecanismele pentru implementarea politicilor internaționale, se mai precizează în proiectul de act normativ.

După declararea pandemiei, centrul național de comunicare și informare publică, compus din purtătorul de cuvânt (comunicatori, purtători de cuvânt din cadrul instituțiilor reprezentative în Comitetul Național pentru Situații de Urgență) și ofițerii de informare publică (personal de sprijin adus), va crea și va menține un sistem de comunicare publică transparent, obiectiv, eficient către populație. Sistemul va avea ca obiective stabilirea unor mecanisme pentru a înțelege atitudinile și preocupările publicului țintă, astfel încât să fie identificate canalele de comunicare cele mai eficiente, precum și realizarea unui sistem de monitorizare, identificarea și combatere a știrilor, informațiilor de tip "fake news".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE