Radiografia unei crime oribile. Metoda ingenioasă prin care au fost depistaţi ucigaşii unui orădean
Postat la: 31.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un cadavru neidentificat, desfigurat de apa în care a zăcut vreme de mai bine de o lună, a fost găsit legat cu mâinile la spate şi cu un căluş în gură într-un baraj de la marginea municipiului Oradea. Cine e şi cine l-a ucis? Ca să dezlege misterul, anchetatorii au recurs la o metodă care nu mai fusese utilizată vreodată.
O anchetă complexă, desprinsă parcă din celebrele documentare despre criminaliştii şi detectivii americani, s-a derulat din toamna anului 2018 la Oradea. Procurori, poliţişti, criminalişti, portretişti, medici legişti, dar şi traumatologi, chirurgi şi psihologi au reuşit, în decurs de două luni, să descâlcească iţele unui caz aproape imposibil de rezolvat, dovedind că nu există crimă perfectă.
Două luni mai târziu, pe 21 noiembrie 2018, autorii erau în spatele gratiilor: Cristian Hendre (în foto, stânga, sus) 44 ani, şi Traian Căldărar (dreapta, sus) de numai 16 ani, erau acuzaţi de omor calificat, procurorii susţinând într-un comunicat că şi-au bătut cu bestialitate victima, un om al străzii, pe care-l bănuiau că are bani, dar la care au găsit doar 30 lei. După ce l-au cotonogit, cei doi l-au legat la gură şi la mâini, iar apoi l-au aruncat în Criş, urmărindu-l cum se îneacă.
Cadavru la tomograf
În timpul cercetărilor, poliţiştii nu au găsit nicio persoană dispărută care să-i semene victimei, motiv pentru care au luat în calcul trei variante: este din rândul persoanelor fără adăpost, locuieşte singur fără a avea aparţinători sau este din afara judeţului.
În zilele care au urmat, sub coordonarea procurorului Bianca Vulcan, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, zeci de poliţişti au verificat toate persoanele singure din blocurile şi casele situate în apropierea malului Crişului, au luat la rând şi persoanele fără adăpost, dar şi pe proxeneţi şi prostituate. Totodată, anchetatorii au făcut publice mai multe portrete grafice cu victima, însă pentru că, după patru săptămâni, nu s-a primit nicio informaţie utilă, într-una din şedinţele de lucru, medicului legist Carmen Radu i s-au solicitat idei. Aşa s-a ajuns la o procedură medico-legală nouă, niciodată utilizată până atunci: efectuarea unui examen radiologic al cadavrului victimei, cu un computer tomograf.
Examenul s-a făcut în condiţii speciale, iar imaginile realizate au arătat că victima avea mai multe fracturi anterioare, dar şi o intervenţie chirurgicală la nivelul mandibulei, care fusese fixat cu o placă de titan şi şuruburi. Ca urmare, placa şi şuruburile au fost extrase, pentru a fi analizate, rapoartele şi radiografiile au fost trimise unor medici ortopezi şi traumatologi, dar şi a unor chirurgi specializaţi în intervenţii maxilo-faciale din Spitalul clinic judeţean de urgenţă Oradea, care au făcut o listă cu spitalele unde se fac implanturi cu acest tip de plăci de titan şi prin această metodă.
Căutarea a început la Oradea unde, doctorul Bogdan Bumbu, medic specializat în chirurgie maxilo- facială, a verificat pacienţii până în urmă cu trei ani, găsind unul cu datele medicale similare cu cele ale bărbatului ucis: un bihorean din Derna, victima unui accident în 2017. Omul ar fi trebuit să aibă 55 de ani şi avea un frate geamăn, care a şi fost căutat, după analiza făcută pe o probă de salivă, medicii legişti stabilind că are acelaşi profil genetic cu cel al victimei neidentificate. Cadavrul avea acum un nume: Crăciun Pătcaş, o persoană fără adăpost, care trăia de ani buni pe străzile din Oradea.
Cine i-a condus pe anchetatori pe urmele criminalilor? Doi copii, de 11 şi 14 ani care, în timpul audierilor, au recunoscut că au fost de faţă la uciderea lui Pătcaş şi au descris cu lux de amănunte modul în care a fost comisă fapta dezvăluind că, după ce şi-au legat victima, autorii le-au cerut lor să-i dea jos pantalonii, să vadă dacă nu are bani ascunşi în chiloţi. „Apoi l-au scos de sub pod şi l-au aruncat în râu", au explicat copiii.
Pentru a stabili dacă spun adevărul, cei doi băieţi au fost intervievaţi de mai multe ori de către un psiholog, în decurs de câteva săptămâni, timp în care specialistul le-a urmărit gesturile, descrierile şi intonaţia vocii. „Evenimentele relatate sunt acurate, experienţa minorilor a fost una reală, trăită nemijlocit, confirmându-se descrierile relatate de minori cu ocazia audierii", se precizează în raportul depus de expert.
Aşa s-a ajuns, în noiembrie 2018, la cei doi autori ai crimei: Cristian Hendre, 44 ani, şi Traian Căldărar, atunci în vârstă de 16 ani. Dacă tânărul a recunoscut parţial faptele, Hendre a avut o atitudine oscilantă: în prima fază a recunoscut pentru ca, ulterior, să nege tot şi să susţină că nici măcar n-a fost în zonă.
Bărbatul a fost supus testului poligraf, care a indicat că are un comportament simulat, la fel ca şi expertiza psihiatrică, în urma căreia specialiştii au arătat că „are tendinţe vădite de disimulare şi demonstrativitate".
Cert este că, în final, pe 5 aprilie anul trecut, cei doi au fost trimişi în judecată şi condamnaţi definitiv, pe 30 octombrie 2019, la ani grei de închisoare. Cristian Hendre a primit 23 ani de închisoare, iar Traian Căldărar a fost internat pentru zece ani într-un centru de detenţie destinat infractorilor minori. A primit o pedeapsă mai mică pentru că instanţa i-a găsit şi circumstanţe atenuante pentru fapta violentă pe care a comis-o: Tânărul nu are sentimente, empatie, pentru că nu a cunoscut niciodată dragostea unei familii. Nu-şi cunoaşte tatăl, mama sa fusese plecată la muncă în străinătate, iar el a fost crescut de rude, care l-au exploatat trimiţându-l la cerşit. Aşa că, la 8 ani, a fugit de acasă şi a muncit ca îngrijitor de animale, iar mai târziu a vagabondat până când a fost internat la un centru de minori din Oradea.
„S-a reţinut că implicarea inculpatului în comiterea faptelor deduse judecăţii a fost posibilă şi datorită carenţelor emoţionale şi afective, dar şi lipsei empatiei, acest gen de conduită lipsită de afectivitate şi susţinere caracterizând întreaga familie a acestuia", se precizează în hotărârea de condamnare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu