Războiul "spectral": conceptul care stă la baza NGAD - avionul de luptă american al viitorului!
Postat la: 04.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Știm de ceva timp că Forțele Aeriene americane lucrează de mai mulți ani la programul Next Generation Air Dominance, sau NGAD, a șasea generație de avioane de luptă. Se lucrează la el atât de activ încât există indicii puternice că primul avion ar putea fi testat în zbor încă din 2020.
Desigur, nu se știu prea multe despre acest viitor avion cu reacție, deși analiștii speculează cu privire la tehnologiile avansate pe care un astfel de avion, conceput pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea Chinei și, într-o măsură mai mică, a Rusiei, va trebui să le încorporeze.
Știm cu certitudine că acel lucru va fi un avion. Prin urmare, va zbura, a priori, va zbura. Va merge, fără îndoială, repede, va fi, fără îndoială, foarte manevrabil și va fi echipat cu motoare revoluționare. Va putea fi utilizat în roiuri și rețele, la plural în ambele cazuri, pilotat de oameni sau, poate, de inteligența artificială (AI). S-ar putea să i se alăture drone de luptă, precum Loyal Wingman de la Boeing.
Dar, după cum explică The War Zone, NGAD nu este doar o mașină zburătoare, oricât de futuristă și formidabilă ar fi. Este un concept mult mai global, un sistem tehnic și senzorial complet, al cărui nucleu este o doctrină pe care Forțele Aeriene americane o numesc "război spectral" sau "dominație spectrală".
Este acesta un război împotriva fantomelor, ca într-un celebru film din anii 1980, în care știi pe cine să suni atunci când pericolul pândește în cartier? În principiu, nu - sau poate că ne lipsesc unele elemente.
"O definiție oficială simplă a ceea ce este războiul spectral sau dominația spectrală pare să nu fie disponibilă în acest moment", deplânge jurnalistul Joseph Trevithick în The War Zone. El notează totuși, așa cum face adesea site-ul, că multe indicii pot fi găsite sau ghicite în textele cu litere mici din documentele bugetare ale Pentagonului.
Este evident, pentru că aceasta este direcția poveștii tehnologice: la fel ca noua versiune F4 a Rafale, NGAD va fi o platformă de război electronic și conectat, o cale pe care forțele aeriene ale marilor națiuni au început să o urmeze cu mult timp în urmă.
Obiectivul Pentagonului este, se pare, de a accelera foarte mult dezvoltarea acestui război al viitorului, în special prin echiparea avioanelor și a piloților lor cu capacități "cognitive" de apreciere și gestionare a situațiilor de luptă, susținute de inteligența artificială.
Lucrările actuale privind luptele de câini F-16 complet autonome și cu inteligență artificială par să se îndrepte în această direcție, la fel ca și proiectul de drone de luptă "Skyborg", care ar putea înlocui învechitul avion de luptă universal.
Dar conceptul de dominare spectrală și această inteligență situațională asistată de calculator implică, de asemenea, inventarea (sau îmbunătățirea) unei serii de senzori și detectoare care să permită dispozitivelor să vadă totul, să știe totul, să analizeze totul, în toate spectrele imaginabile.
S-au alocat astfel bugete pentru a cerceta cum să se obțină un avantaj, ofensiv sau ca o contramăsură împotriva unor apărări antiaeriene din ce în ce mai ascuțite, în infraroșu, pentru a crea noi senzori pentru rachetele viitorului, bruiaje mai puternice și mai capabile decât cele cu care vor fi echipate avioanele națiunilor rivale, lasere capabile să perturbe acțiunea proiectilelor inamice.
Pe scurt, este vorba de a (re)lua fața mai ales Chinei, al cărei progres tehnologic exponențial în domeniul rachetelor, al războiului electronic și al furtivității este temut în mod public de Pentagon. Până la punctul de a face totul, inclusiv să impună o blocadă asupra celor mai avansate componente și semiconductori, pentru a împiedica acest progres constant.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu