ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Războiul mercenarilor din Africa: trupele paramilitare chinezești profită din plin de destrămarea Wagner!

Postat la: 30.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deși grupurile paramilitare chineze care operează în Africa îndeplinesc în prezent în mare parte doar sarcini speciale și operează în număr mai mic decât omologii lor ruși, care au fost activi în ultimii ani (care au reușit să-i alunge pe francezi din mai multe locuri), acest lucru s-ar putea schimba cu ușurință odată cu faptul că viitorul Wagner a devenit cel puțin incert. Depinde de China dacă dorește să-și sporească prezența pe continent și să preia rolul lui Prigojin.

Următorul pas ar putea fi câștigarea Emiratelor Arabe Unite de către grupările paramilitare, relatează publicația americană The Diplomat. În aprilie, Grupul Wagner a atras atenția lumii cu ofensiva sa împotriva orașului ucrainean Bakhmut. Acest atac a adus numele grupului și al fondatorului său legat de Kremlin, Evgheni Prigorjin, jurnaliștilor și publicului de știri din întreaga lume. Pe continentul african, însă, ei știu de mai mulți ani ce este Wagner cu adevărat.

Desfășurările extinse ale companiei au făcut-o cea mai mare armată privată din Africa, permițând influenței rusești să se extindă pe continent. Dar Rusia nu este singura țară care a "închis ochii" la Africa, potrivit revistei americane The Diplomat. Comerțul și investițiile chineze cu țările africane sunt motorul creșterii economice pe continent în secolul 21. În timp ce China urmărea cu sârguință invazia Rusiei în Ucraina, omologii chinezi ai lui Wagner au început să imite elemente ale strategiei lui Prigojin.

Acest lucru se datorează protecției intereselor sale economice și a cetățenilor. Ca parte a inițiativei Belt and Road lansată în 2013, gigantul asiatic și-a extins dramatic acoperirea economică în Africa.

În același timp, a crescut drastic dimensiunea companiilor sale private de securitate. China este reticentă în a desfășura trupe guvernamentale pentru a-și apăra interesele în străinătate. Acest lucru se datorează, pe de o parte, politicii Beijingului de neamestec în relațiile cu partenerii străini și, pe de altă parte, problemelor organizatorice și logistice.

Până acum, însă, chinezii au urmărit o strategie destul de restrânsă, care a fost schimbată mai întâi de implicarea sporită a lui Wagner în Ucraina, care a necesitat o realocare pe scară largă a resurselor.

Este de așteptat ca prezența Chinei în Africa să devină mai puternică și în acest domeniu, iar actorii chinezi pot juca treptat un rol mai semnificativ în sectorul de securitate, în special în statele africane cu relații tensionate cu Occidentul. arată analiza citată.

Țările africane au oferit mult timp un mediu ideal pentru companiile militare private. Statele slabe, lipsite de capacitatea de a finanța armate permanente mai mari, precum și frecvența schimbărilor violente de regim și a conflictelor interne, au făcut Africa atractivă pentru mercenari.

În timpul crizei congoleze din anii 1960, mercenarii de origine franceză sau sud-africană au fost folosiți în principal de separatiștii din Katanga și apoi de guvernul Chombe în timpul campaniei împotriva rebeliunii Simba din 1964. În deceniile care au urmat, mercenarii, mai ales din Europa de Vest sau din zonele dominate de albi din Africa de Sud, au jucat un rol crucial în conflictele și loviturile de stat de pe continent, inclusiv Angola, Comore și Nigeria.

Cu toate acestea, rolul contractorilor militari privați în Africa s-a schimbat semnificativ abia în anii 1990. Colapsul mai multor state sărace, dar bogate în minerale, cum ar fi Republica Democrată Congo și Sierra Leone, și disponibilitatea forței de muncă ieftine și calificate și a armelor din blocul sovietic prăbușit atunci și guvernele minorităților albe au deschis o piață pentru o nouă formă (extrem de profitabilă) de întreprindere militară privată. În timp ce tendința către politica electorală și guvernarea militară în Africa ar elimina în mare măsură utilizarea PMC în loviturile de stat, rolul lor în conflictele interne ar crește doar. Sistemul, implementat pentru prima dată în Sierra Leone, a asigurat securitatea regimului în schimbul unei părți din extracția mineralelor - creând oportunități de afaceri profitabile pentru multe PMC.

După formarea sa în 2014, Grupul Wagner a devenit treptat un PMC dominant care operează în zonele de luptă africane, adesea eliminându-și rivalii occidentali (în primul rând francezi). Războiul din Ucraina, pe de altă parte, nu a fost bun pentru rolul lui Wagner în Africa.

PMSC-urile chineze nu au dezvoltat încă capacități echivalente cu cele care există de mai mult timp în regiunea africană. SSP-urile chineze solicită asistență în materie de formare din partea grupurilor de peste mări;

„PSC Frontier Service Group, de exemplu, a avut anterior legături cu Blackwater, notoria companie militară privată americană", arată analiza citată.

Și, aparent, există suficiente resurse. Cel puțin asta este potrivit datelor de la Centrul de Cercetare pentru Securitate și Apărare din China de peste mări din Beijing, care arată că companiile chineze de stat reprezintă aproximativ 10 miliarde de dolari anual în cheltuieli de securitate. Potrivit experților, 90% dintre mercenarii companiilor private de securitate chineze au servit în Armata Populară Chineză sau au fost în forțele speciale și poliția militară. În China, statul trebuie să dețină o participație în toate companiile de securitate. Din cele 5.200 de companii înregistrate, 3200 au fost autorizate să opereze în străinătate.

Este important să subliniem că, spre deosebire de Grupul Wagner, sarcina principală a SSP-urilor chineze care operează în țările africane nu este de a efectua operațiuni militare, ci de a satisface nevoile de securitate ale întreprinderilor de stat chineze, adică în primul rând de a consolida facilitățile economice. Desigur, ei pot acționa și în calitate de consilieri militari și, eventual, pot aduna informații pentru serviciul de informații chinez.

Companiile chineze de securitate colaborează, de asemenea, îndeaproape cu forțele militare locale, echipându-le cu echipamente avansate de securitate și, ocazional, însoțindu-le pe teren. De exemplu, în 2012, personalul de securitate chinez neidentificat, despre care se crede că face parte din VSS Security Group, a ajutat armata sudaneză să elibereze douăzeci și nouă de lucrători petrolieri chinezi răpiți în provincia Kordofan de Sud. Contractorii chinezi erau neînarmați, dar lucrau în calitate de consilieri ai trupelor sudaneze.

Nu toate companiile private de securitate au voie să poarte arme pe hârtie - acest lucru le distinge fundamental de Wagner - ele pot oferi în primul rând echipamente și servicii de consultanță. Printre companiile militare private înarmate se numără Overseas Security Guardians și Hua Xin Zhong An Group, care oferă escorte armate flotelor chineze care tranzitează apele africane. Ambele operează ceea ce numesc baze logistice maritime în jurul Golfului Aden și Golfului Guineei, precum și în Africa de Sud, potrivit unui studiu realizat de un think tank american.

Deși ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că, indiferent de evenimentele din weekend, operațiunile Grupului Wagner în Africa vor continua, declinul paramilitarilor ruși pe continent de la începutul războiului din Ucraina a fost destul de spectaculos. Și probabil că nu ajută faptul că Prigojin, care are o rețea excelentă de contacte, și cooperarea Kremlinului s-au încheiat în cele din urmă atunci când oligarhul și-a îndreptat trupele spre Moscova. Situația care a apărut ar putea crea cu siguranță o oportunitate pentru China de a umple golul creat, care, în lumina celor de mai sus, va fi fezabil dacă va face schimbări profunde în percepția rolului companiilor de securitate de stat.

Mulți experți au subliniat anterior: „Având în vedere intensificarea competiției dintre marile puteri dintre Statele Unite și China, Beijingul va sprijini cu siguranță transformarea paramilitarilor pentru a-și dezvolta capacitățile de război și de influență din zona gri."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE