Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Războiul informatic își face loc tot mai mult pe front! Ce caută hackerii ruşi caută în sistemele informatice ale autorităţilor ucrainene

Postat la: 23.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Spionii ruşi apelează la hackeri pentru a viza sistemele informatice ale agenţiilor de aplicare a legii din Ucraina, în încercarea de a identifica şi obţine dovezi legate de presupusele crime de război ruseşti, a declarat vineri pentru Reuters responsabilul pentru securitate cibernetică al Ucrainei.

Hackerii, care lucrează în cadrul agenţiilor de informaţii externe, interne şi militare ale Rusiei, au intensificat campaniile de intruziune digitală care vizează Procuratura Generală ucraineană şi departamentele care documentează crime de război, a declarat Yurii Shchyhol, şeful Serviciului de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţie a Informaţiilor din Ucraina ( SSSCIP), care se ocupă de apărarea cibernetică.

„A existat o schimbare de direcţie, de la un accent pe instalaţiile energetice, către instituţiile de aplicare a legii, care anterior nu fuseseră vizate atât de des", a spus Shchyhol.

„Această deplasare către instanţe, procurori şi unităţi de drept, arată că hackerii adună dovezi despre crimele de război ruseşti în Ucraina", în vederea urmăririi investigaţiilor Ucrainei, a adăugat el.

Raportul, a cărui copie a fost consultată de Reuters, spune că hackerii încearcă, de asemenea, să adune informaţii despre cetăţenii ruşi arestaţi în Ucraina, cu scopul de a „ajuta aceşti indivizi să evite urmărirea penală şi să-i mute înapoi în Rusia".

„Grupurile pe care le-am identificat ca fiind implicate în această activitate fac parte din agenţiile de informaţii GRU şi FSB ale Rusiei", a spus Shchyhol.

Ministerul de Externe al Rusiei şi Serviciul Federal de Securitate (FSB) nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta, transmise în scris de Reuters. Agenţia rusă de informaţii militare GRU nu a putut fi contactată pentru comentarii.

Shchyhol a refuzat să identifice exact ce unităţi au fost vizate de campania de hacking, invocând raţiuni de securitate. Numărul incidentelor de securitate cibernetică documentate de SSSCIP a crescut cu 123% în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu a doua jumătate a anului 2022, a adăugat el.

Hackerii ruşi au făcut o pieritate din a viza organismele guvernamentale şi a încerca să obţină acces la serverele lor de e-mail, a spus Shchyhol, fără a detalia. Reuters nu a putut verifica în mod independent niciunul dintre cazuurile zsemnalate de Shchyhol şi de raport.

Marţi, Curtea Penală Internaţională (ICC) cu sediul în Ţările de Jos a declarat că a detectat „activitate neobişnuită" în reţeaua sa de calculatoare la sfârşitul săptămânii trecute. Vineri încă nu era clar cine se află în spatele atacului.

Curtea a a emis în martie un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, sub suspiciunea că ar fi deportat ilegal copii din Ucraina. Kremlinul respinge acuzaţiile şi jurisdicţia Curţii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE