Războiul gunoiului. Cum riscă Județul Timiș să piardă 45 de milioane de euro din fonduri europene
Postat la: 26.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cu patronul arestat în Statele Unite ale Americii gunoierii de la Polaris Constanța reușesc să blocheze ridicarea gunoiului la Timișoara. De 12 ani realizarea sistemului integrat de colectare a deșeurilor din Timiș este blocat de birocrație, incompetență și abuzuri juridice coordonate machiavelic.
Contract pe 12 ani
În iulie 2014, a fost încheiat și contractul de operare a stației de transfer Timișoara și a centrelor de colectare de la Jimbolia, Deta și Făget. Contractul prevedea şi transportul deşeurilor de la staţia de transfer și centrele de colectare la depozitul de deşeuri nepericuloase de la Ghizela.
Consiliul Județean prin Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Deșeuri Timiș a parafat înțelegerea cu firma Polaris M Holding SRL din Constanţa pe o durată de 12 ani. Redevența plătită nu poate fi mai mică de 805.632 de lei pe an plus TVA.
Localități îngropate în gunoi
După nici trei ani de la demararea contractului, firma din Constanța a început șicanele, iar în decembrie anul trecut localitățile Sânnicolau, Jimbolia, Deta şi Făget au fost îngropate în gunoi.
„Avem o situație delicată într-o parte a județului Timiș. Societatea Brai Cata a intrat într-un conflict comercial cu societatea Polaris, Brai Cata având responsabilitatea colectării deșeurilor de la cetățeni, Polaris-ul având responsabilitatea transportului deșeurilor de la stații la deponeul de la Ghizela. Nu este obligativitatea noastră și nici nu avem pârghiile de a intra într-o dispută comercială între două societăți, dar această dispută, din păcate, la momentul acesta, afectează sistemul integrat de management al deșeurilor, prin fluxul de deșeuri care trebuie respectat în cadrul proiectului pe fonduri europene" declara la acel moment președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.
Consiliul Județean se roagă de Polaris
Celelalte societăți comerciale implicate în proiectul european de 45 de milioane de euro de înființare a unui sistem integrat de colectare a deșeurilor acuză Consiliul Județean că nu ia măsuri pentru ca Polaris să-și facă treaba.
Surse din piață susțin că Brai Cata și Polaris se ceartă pe cantitățile de deșeuri colectate, respectiv transferate. Conform acelorași surse, Polaris ar factura o cantitate cu 30% mai mare de deșeuri transferate în stațiile operate de firma constănțeană.
La 31 decembrie 2018 proiectul european a fost încheiat, dar Consiliul Județean Timiș a intrat în perioada de 5 ani în care oficialii Uniunii Europene monitorizează desfășurarea proiectului finanțat.
Arad și Alba posibile motive de vendeta pentru Polaris
În februarie firma din Constanța a pierdut și contractul de salubrizare de la Arad unde va fi înlocuită din aprilie de RETIM Ecologic SA din Timișoara. În județul Alba, firma Polaris M nu a mai câștigat contractul și a depus contestație la CNSC unde a pierdut în noiembrie 2018. Una dintre firmele care a preluat contractul este RETIM Ecologic SA din Timiș.
La licitația din județul Alba a participat și firma Brai Cata care a avut cele mai multe conflicte cu Polaris M așa că este posibil pierderile suferite de constănțeni la Arad sau Alba să îi fi determinat să se răzbune în Timiș.
Trecut penal de excepție pentru patronii Polaris
Firma de salubiritate Polaris M din Constanța este deținută de familia Martin care a dat un deputat: Eduard Martin, un prefect: Gheorghe Martin și un afacerist: Dumitru Martin.
La numirea în funcția de prefect a lui Gheorghe Martin presa susținea că acesta era cercetat penal într-un dosar penal cu 17 capete de acuzare. Dosarul nr. 209/P/2002 se referea la fapte săvârșite în procesul de privatizare Intertir SA Constanța, înstrăinarea ilegală a Piscicola Murighiol și prejudicierea Meconst SA.
La rândul său, Eduard Martin a fost reținut în octombrie 2017 „În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului" se arăta în rechizitoriul DNA.
Cel mai spectaculos dosar îi aparține însă li Dumitru Martin care a plătit suma de 100.000 de dolari - ultima tranşă dintr-o mită în valoare de peste un milion de dolari - unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriană Travis, dar care cooopera cu FBI. Suma de bani ar fi fost oferită ca mită în vederea obţinerii unui contract prin care Polaris să furnizeze forţelor aeriene americane staţionate la baza Mihail Kogălniceanu din România, pe o perioadă de cinci ani.
În aprilie 2017, Dumitru Martin a fost condamnat la 13 ani de închisoare de un tribunal federal din Sacramento pentru conspiraţie în vederea unor fapte de corupţie şi mituirea unui funcţionar public.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu