Războiul clanurilor izbucnește în cercul apropiat al lui Putin: "Siloviki" se încaieră între ei la Kremlin
Postat la: 17.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Războiul Rusiei din Ucraina trece într-o nouă fază, după aproape doi ani, iar experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) de la Washington dezvăluie că în cercul apropiat al lui Putin izbucnește un "război al clanurilor".
Veteranii "siloviki" se ciocnesc pe culoarele puterii de la Kremlin, în timp ce se îndreaptă spre alegerile prezidențiale din martie 2024.
ISW a remarcat că tensiunile dintre elitele „siloviki" ale lui Putin - "cei puternici": un termen care se referă la veteranii din Serviciile de informații și securitate ruse care l-au înconjurat de mult timp pe președinte - iau amploare, pe fondul tensiunilor războiului din Ucraina, potrivit Newsweek.
„Astfel de dispute fracționale au efecte notabile, dar nu decisive pe câmpul de luptă", a spus ISW. „Ele pot afecta coeziunea dintre forțele ruse și pot demoraliza personalul rus, dar este puțin probabil să conducă la conflicte de masă în rândurile rușilor sau în societate în general".
Tensiunile recente dintre comandamentul militar rus și o formație de mercenari sârbi - în care soldatul sârb Dejan Beric, acum consilier al echipei electorale prezidențiale a lui Putin, a susținut că compatrioții săi au fost abuzați de comandanții VDV - vorbesc despre un „război de clanuri" în curs de dezvoltare în interiorul Rusiei, potrivit contului Russian Visionary Channel de pe Telegram.
„În loc de un armistițiu pre-electoral, a izbucnit un război între clanuri", a spus canalul - pe care ISW îl descrie drept „o sursă politică din interiorul Rusiei care discută în mod obișnuit detalii specifice despre schimbările de comandă politică și militară din Rusia".
Plângerile publice ale lui Beric, a spus Visionary Channel, sunt probabil parte dintr-un atac mai larg al Ministerului rus al Apărării împotriva bloggerilor independenți pro-război, a puternicelor formațiuni aeropurtate VDV din Rusia și a șefilor lor din cadrul instituției Kremlinului.
„Sursa a susținut că apelul lui Beric a făcut parte dintr-un atac de răzbunare executat în numele facțiunilor respective ale secretarului Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrușev și ale ministrului Apărării, Serghei Șoigu, din cadrul Kremlinului împotriva fracțiunii lui Igor Sechin - „adjunctul de facto" și CEO al companiei petroliere de stat ruse Rosneft", a scris ISW.
„Dyumin, Teplinsky și Seliverstov au fost anterior implicați în cearte cu MOD din Rusia și s-au afiliat cu Wagner Group și cu opoziția lui Șoigu", a menționat ISW.
Între timp, rețeaua lui Sechin l-a subminat pe Patrușev atacându-l pe fiul său - Dmitri Patrușev, care este ministrul rus al agriculturii - din cauza penuriei recente de ouă din țară, potrivit canalului Telegram.
„Sursa a sugerat că facțiunile încearcă să se discrediteze reciproc în ochii lui Putin pentru a se asigura că își pot asigura noi poziții în cadrul Kremlinului după alegerile prezidențiale", a menționat ISW.
Putin a cultivat de multă vreme o atmosferă competitivă în cercul său interior, jucând pe degete diferitele facțiuni, rămânând în mare parte deasupra luptei toxice.
„Dinamica dintre luptele și fracțiunile din cadrul Kremlinului nu sunt fenomene noi și nu indică prăbușirea iminentă a regimului lui Putin, în special pentru că verticalele puterii sunt fundamentul regimului lui Putin", a scris ISW.
„Putin are o afinitate pentru rotația oficialilor și a comandanților militari, în loc să-i demită definitiv, pentru a împiedica orice individ să acumuleze prea multă influență politică și pentru a menține sprijinul între facțiunile concurente".
„Este puțin probabil ca Putin să schimbe acest sistem și să elimine aceste verticale de putere, deoarece ele servesc ca fundament al guvernării sale", a adăugat think tank-ul de la Washington.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 7.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu