Putin arată un draft de tratat privind neutralitatea Ucrainei din martie 2022 care putea să pună capăt războiului. A fost refuzat de Occident!
Postat la: 21.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit sâmbătă cu liderii africani la Sankt Petersburg și a afișat un document despre care a spus că este un proiect de tratat privind neutralitatea Ucrainei, elaborat în timpul negocierilor din martie 2022 de la Istanbul.
"După cum știți, o serie de discuții între Rusia și Ucraina au avut loc în Turcia pentru a elabora atât măsurile de consolidare a încrederii pe care le-ați menționat, cât și pentru a redacta textul acordului", a declarat Putin delegației africane, potrivit TASS.
"Nu am discutat cu partea ucraineană despre faptul că acest tratat ar fi clasificat, dar nu l-am prezentat niciodată și nici nu l-am comentat. Acest proiect de acord a fost parafat de șeful echipei de negociere de la Kiev. El și-a pus semnătura acolo. Iată-l aici", a adăugat el.
Tratatul, intitulat "Neutralitate permanentă și garanții de securitate pentru Ucraina", cerea Ucrainei să înscrie "neutralitatea permanentă" în constituția sa. Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China și Franța sunt enumerate ca garanți. Deoarece tratatul era un proiect, indică faptul că nu a fost finalizat și că mai multe detalii trebuiau să fie elaborate.
Afirmația lui Putin reflectă un articol publicat anul trecut în Foreign Affairs, care a citat mai mulți foști oficiali americani de rang înalt care au declarat că Rusia și Ucraina au convenit provizoriu asupra unui acord de pace în aprilie 2022. Aceștia au spus că acordul ar fi implicat o promisiune ucraineană de a nu se alătura NATO în schimbul unei retrageri a Rusiei la liniile de dinaintea invaziei, iar Ucraina ar fi primit garanții de securitate din partea mai multor țări.
Oficialii ruși și ucraineni s-au întâlnit față în față la Istanbul la 29 martie 2022, întâlnire care a fost urmată de consultări virtuale. După întâlnire, negociatorul principal al Rusiei a descris discuțiile ca fiind "constructive", iar Ministerul rus al Apărării a anunțat că va reduce "drastic" activitatea militară în apropierea orașelor nordice Kiev și Cernihiv, ceea ce a dus la o retragere completă a Rusiei din nord.
Putin a declarat că, după retragerea rusă, Ucraina a abandonat tratatul. "După ce ne-am retras trupele de la Kiev - așa cum am promis că vom face - autoritățile de la Kiev... și-au aruncat angajamentele la coșul de gunoi al istoriei", a declarat el. "Au abandonat totul".
Ucraina a acuzat trupele rusești că au ucis în mod intenționat civili în zonele nordice din care s-a retras, mai ales în suburbia bucureșteană a Kievului. Dar, dacă versiunea lui Putin este adevărată, presiunea occidentală ar fi putut, de asemenea, să ducă la scufundarea tratatului de către Ucraina.
Premierul britanic de atunci, Boris Johnson, a vizitat Kievul la 9 aprilie 2022, la câteva zile după ce Rusia și-a încheiat retragerea din nord. Potrivit unui raport al Ukrainska Pravda, Johnson l-a îndemnat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky să nu negocieze cu Rusia și că, chiar dacă Ucraina era pregătită să semneze un acord cu Putin, susținătorii occidentali ai Kievului nu erau pregătiți.
În raportul Ukrainska Pravda se spune că, la vremea respectivă, Rusia era pregătită pentru o întâlnire Putin-Zelensky, dar doi factori au împiedicat-o: descoperirea civililor ucraineni morți și vizita lui Johnson.
Premierul israelian de la acea vreme, Naftali Bennet, încerca să medieze între Putin și Zelensky în martie 2022 și a oferit o relatare similară a poziției Occidentului. El a spus că SUA și aliații săi au "blocat" efortul său de mediere și că el credea că există o "decizie legitimă a Occidentului de a continua să-l lovească pe Putin" și de a nu negocia.
După ce negocierile de pace au fost eșuate în aprilie 2022, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că se aștepta ca conflictul să se încheie după discuțiile de la Istanbul, dar apoi a realizat că unele țări din NATO au vrut să prelungească războiul pentru a "slăbi" Rusia. La câteva zile după comentariile lui Cavusoglu, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a recunoscut că unul dintre obiectivele SUA în susținerea Ucrainei este acela de a vedea Rusia "slăbită".
Pe măsură ce războiul s-a prelungit, administrația Biden s-a pronunțat în mod explicit împotriva unui armistițiu. Secretarul de stat Antony Blinken a subliniat această poziție la începutul acestei luni și a declarat că SUA vor continua să consolideze armata Ucrainei în loc să facă presiuni pentru pace.
Liderii africani care s-au întâlnit sâmbătă cu Putin au călătorit în Rusia și Ucraina pentru a face presiuni în favoarea unor discuții de pace și a încheierii războiului, însă șansele unor noi negocieri între părțile aflate în conflict sunt reduse. Din delegație au făcut parte președinții din Comore, Senegal, Africa de Sud și Zambia, premierul Egiptului și miniștrii de externe din Republica Congo și Uganda.
Delegația africană s-a aflat vineri în Ucraina, dar Zelenski nu a părut deschis la propunerile lor și și-a reiterat poziția potrivit căreia negocierile de pace nu pot avea loc până la o retragere completă a Rusiei. La Moscova, Kremlinul a declarat că inițiativa de pace prezentată de delegația africană "este foarte dificil de pus în aplicare, dificil de comparat pozițiile".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce crede omul cu cel mai mare IQ despre ce ni se întâmplă după moarte: "Este încetarea relației cu corpul fizic particular. Vi se poate oferi un corp înlocuitor"
Chris Langan, considerat „cel mai inteligent om din lume" datorită unui IQ estimat între 190 și 210, și-a împărtășit gândurile despre moarte și viața de apoi într-un episod al podcastului Theories of Everything, găzduit de Curt Jaimungal. Viziunea sa, fundamentată pe o combinație de matematică, filosofie și spiritualitate, oferă o perspectivă profundă asupra acestui subiect complex și universal.
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
-
Scandal în coaliția de guvernare din cauza ordonanței "trenuleț". Liberalii sar la ceartă cu ungurii si pesedistii
Ordonanţa "trenuleţ" a iscat primul scandal în coaliţia de guvernare. Liberalii sunt nemulţumiţi de două dintre măsurile prevăzute în ordonanţă. Mai mult, ordonanţa care aduce austeritate şi tăieri ar încalca programul de guvernare.
-
Rusia se pregătește de un război cu Japonia și Coreea de Sud - țările pro-americane de la frontiera sa
Armata rusă a pregătit o listă de 160 de facilități în Japonia și Coreea de Sud în cazul unui potențial război cu cele două țări, relatează publicația Financial Times, care a primit documente secrete ale armatei ruse din surse occidentale.
-
Câinii Schengen: Un cățel a trecut primul frontiera libera în Vama Petea. Poliția l-a primit cu urale!
Românii au așteptat ani buni să poată circula fără controale în spațiul Schengen. Dacă mulți și-au dorit vacanțe fără cozi la vamă, transportatorii au fost de departe cei mai fericiți.
-
Ce pune la cale Teheranul? Iranul dă asigurări că o nouă rezistenţă va apărea în Siria împotriva Israelului
O „nouă rezistenţă" împotriva Israelului va apărea în Siria, în ciuda căderii fostului preşedinte Bashar al-Assad, potrivit unui înalt responsabil iranian apropiat ayatollahului Ali Khamenei.
-
Obiceiuri și superstiții de Anul Nou. Ce nu este bine să faci pe 31 decembrie și 1 ianuarie pentru a nu rămâne fără bani tot anul ce vine
Simboluri, colinde şi obiceiuri păgâne marchează, în datina românească, ultima zi a anului vechi şi în prima a celui nou. În Muntenia se umblă cu capra, în Moldova cu ursul, „mascaţii" sunt în Bucovina, iar în noaptea dintre ani se pun vâsc, struguri şi smochine pe masă, pentru belşug.
-
TikTok, amendată cu 10 milioane de dolari pentru provocările mortale care circulă pe platformă
Venezuela a amendat, luni, TikTok cu 10 milioane de dolari pentru „neglijența" sa privind controlul provocărilor online care circulă pe platformă. Decizia vine după ce trei adolescenți din țară au murit după ce au luat parte la o provocare periculoasă.
-
O pastilă pentru câini ar putea să conțină secretul longevității oamenilor. La patrupede li s-a prelungit viața cu patru ani
O companie americană de biotehnologie se pregătește să lanseze o pastilă de longevitate cu aromă de carne de vită pentru câini, care le-ar putea prelungi viața cu până la un an - iar unii oameni de știință cred că medicamente similare ar putea face același lucru pentru oameni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 2.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 3.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 4.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 5.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 6.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 7.Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
- 8.A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
- 9.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 10.Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu