Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












PSIPHON - instrumentul tehnologic al CIA creat pentru a alimenta și asista protestele din întreaga lume

Postat la: 29.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

De la izbucnirea revoltelor susținute de străini în Iran, la mijlocul lunii septembrie, mass-media occidentale au atras frecvent atenția asupra rolului PSIPHON, o aplicație pentru smartphone care permite utilizatorilor să ocolească restricțiile privind site-urile și resursele online pentru a-i ajuta pe scandalagii să își organizeze și să își coordoneze activitățile, trimițând și primind mesaje către și dinspre lumea exterioară.

Procesul a fost ajutat de faptul că PSIPHON a primit nenumărate reclame gratuite în mass-media foarte influente, astfel încât iranienii - precum și alți rezidenți din Asia de Vest - au fost, fără îndoială, încurajați să descarce software-ul. Cu toate acestea, nici o singură sursă mainstream nu a recunoscut până în prezent originile spectrale ale PSIPHON, ca să nu mai vorbim de scopurile malițioase pe care le servește și de scopurile sinistre în care ar putea fi folosit de către sponsorii săi din comunitatea de informații din SUA.

PSIPHON a fost lansat în 2009. Destinată să sprijine elementele antiguvernamentale din țările pe care compania le consideră "inamici ai internetului", resursa utilizează o combinație de tehnologii de comunicare securizată și de bruiaj, inclusiv VPN-uri, proxy-uri web și protocoale SSH (secure shell), care permit utilizatorilor să își creeze propriile servere private pe care guvernul lor nu le poate monitoriza. De-a lungul existenței sale, PSIPHON a fost finanțat și distribuit de diverse organizații cu legături strânse cu spionajul.

De exemplu, a fost promovată timp de mai mulți ani de ASL19, care a fost fondată de un expatriat iranian, Ali Bangi, în 2013, pentru a profita de fluxul vast de finanțare americană pentru inițiativele privind "libertatea internetului" în urma Primăverii Arabe. O investigație a New York Times din iunie 2011 privind eforturile Washingtonului pentru "libertatea internetului" a concluzionat că toate aceste companii sunt folosite pentru "a implementa sisteme "din umbră" de internet și de telefonie mobilă pe care dizidenții le pot folosi pentru a comunica dincolo de raza de acțiune a guvernelor din țări precum Iran, Siria și Libia".

Apropierea lui Bangi de guvernul SUA a devenit foarte clară atunci când, în 2016, a participat la celebrarea anuală Nowruz de la Casa Albă, o petrecere de recunoaștere pentru activiștii de elită sponsorizați de stat pentru "schimbarea regimului". Aceste apariții de profil înalt, precum și statutul său de participant obișnuit la conferințe de tehnologie și evenimente legate de drepturile digitale, i-au consolidat poziția de "vedetă rock" în cadrul comunității diasporei iraniene. Cu toate acestea, Bangi a fost nevoit să demisioneze de la ASL19 în 2018, după ce s-a trezit în fața unui tribunal din Canada, fiind acuzat de agresiune sexuală și sechestrare forțată.

Într-un profil publicat de revista The Verge, specializată în industria tehnologică, se afirmă că acesta a încurajat o cultură a consumului de droguri, sexismul, hărțuirea și intimidarea pe scară largă în cadrul organizației, în special a angajaților de sex feminin. În mai multe rânduri, acesta a fost agresiv și chiar violent cu personalul. Cu Bangi și ASL19 scoase din peisaj, în 2019 PSIPHON a început să primească milioane de euro de la Open Technology Fund, înființat cu șapte ani mai devreme de Radio Free Asia, care a fost la rândul său fondat de Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) în 1948, după ce a fost autorizat oficial să se angajeze în "operațiuni secrete", inclusiv propagandă, război economic, sabotaj, subversiune și "asistență pentru mișcările de rezistență clandestine".

În 2007, site-ul web al CIA a enumerat Radio Free Asia și alte inițiative de "război psihologic", cum ar fi Radio Europa Liberă și Vocea Americii, printre "cele mai lungi și mai reușite campanii de acțiuni secrete" pe care le-a organizat vreodată. În prezent, Radio Free Asia este un activ al Agenției Media Globale a SUA, care este finanțată de Congresul american cu sute de milioane de dolari în fiecare an. Directorul său general a recunoscut că prioritățile organizației "reflectă interesele de securitate națională ale SUA". Open Technology Fund (OTF) este una dintre numeroasele inițiative care au apărut în urma campaniei Washingtonului pentru "libertatea internetului".

Persoanele implicate în mod intim în realizarea acestui deziderat nu-și fac iluzii cu privire la adevăratul scop pe care îl servesc. În februarie 2015, Jillian York, membră a consiliului consultativ al OTF, a declarat că ea crede "în mod "fundamental" că "libertatea internetului" este "inima agendei de schimbare a regimului". OTF fiind o platformă de "război psihologic" creată de serviciile de informații americane, evidențiază un obiectiv cheie al PSIPHON: să se asigure că cetățenii țărilor aflate în vizorul eforturilor de "schimbare de regim" conduse de SUA pot continua să aibă acces la propaganda de stat occidentală.

O fișă informativă din noiembrie 2019 a Agenției americane Global Media privind "instrumentele sprijinite de OTF" acordă prioritate PSIPHON. "OTF oferă rețelelor USAGM asistență pentru a-și proteja conținutul online și pentru a se asigura că acesta rezistă cenzurii. De exemplu, atunci când site-urile de știri ale USAGM au fost brusc blocate în Pakistan, OTF a creat site-uri oglindă pentru a se asigura că conținutul USAGM a rămas disponibil pentru publicul cheie... OTF oferă sprijin de urgență presei și jurnaliștilor independenți care se confruntă cu atacuri digitale, astfel încât aceștia să poată reveni online și să atenueze atacurile viitoare", se arată în comunicat.

Un raport al OTF din mai 2020 privind "punctele forte și provocările" din ultimul an afirmă, de asemenea, că PSIPHON, "un furnizor experimentat de instrumente de eludare", se asigură că conținutul publicat de USAGM, care include Voice of America Farsi, poate ajunge la publicul din țările în care este interzis. În mod similar, o secțiune dedicată de pe site-ul BBC, în urma interdicției impuse de postul public britanic de televiziune în Rusia, a oferit în martie un ghid care explică modul în care rezidenții locali pot descărca aplicația prin intermediul Android, Apple și Windows.

În cazul în care utilizatorii întâmpină "dificultăți" în accesarea PSIPHON prin intermediul magazinelor de aplicații stabilite, aceștia sunt invitați să trimită un mesaj în alb la o adresă de e-mail specificată pentru a primi "un link de descărcare directă și sigură". În Iran, o astfel de utilitate este, fără îndoială, de asemenea valoroasă, având în vedere că mass-media ostile, cum ar fi BBC și Radio Free Asia, prezintă o imagine complet unilaterală a tulburărilor în curs de desfășurare, prezentând acțiunile violente și incendiare ale elementelor antiguvernamentale ca fiind pașnice, ignorând complet protestele populare pro-guvernamentale mult mai ample.

Un alt punct forte al PSIPHON, din perspectiva puterii occidentale, este faptul că toate datele utilizatorilor sunt direcționate către și prin serverele centralizate deținute chiar de companie. În timp ce activitățile indivizilor în rețea pot fi protejate de ochii indiscreți ai propriului guvern, PSIPHON poate urmări în timp real site-urile pe care le vizitează și comunicațiile lor. Acest lucru permite actorilor străini să urmărească protestatarii și mișcările de protest și să reacționeze în consecință.

Interferența lui Psifon în Iran este acum o chestiune publică de mult timp. În 2013, compania a publicat un blog în care saluta "impactul deosebit de mare" pe care l-a avut în țară, "care a coincis cu alegerile prezidențiale din Iran". Deși a recunoscut că Teheranul "a fost întotdeauna o mare provocare pentru noi", PSIPHON s-a lăudat că software-ul său a "rămas disponibil" în mod constant în această perioadă, în ciuda eforturilor repetate de a "limita sever" funcționarea sa.

Faptul că nimic din toate acestea nu a fost menționat în articolele populare despre PSIPHON este șocant, dar nu surprinzător. La urma urmei, presa occidentală are de câștigat de pe urma unui racket de protecție condus de SUA care își proiectează în secret propaganda către milioane de oameni. Devenind complici activi într-o operațiune americană de "schimbare de regim", jurnaliștii din mainstream au tot mai puține șanse să recunoască realitatea a ceea ce se întâmplă la Teheran, de ce și cine va beneficia material de pe urma înlăturării guvernului. Acesta este vechiul vis al puterilor occidentale.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE