Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Procurorul care îl anchetează pe Liviu Dragnea acuză Secția specială de furnizarea unor informații nereale

Postat la: 08.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Alexandra Lăncrănjan, procurorul care îl anchetează pe Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum și membru al Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, a postat un comunicat de presă al asociației, în care Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este acuzată de furnizarea unor informații nereale privind numărul dosarelor preluate de la celelalte parchete deschise ca urmare a unor sesizări din oficiu. Asociația de magistrați solicită dezmințirea publică.

In conferinta din data de 28.02.2019 procurorul sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a comunicat public ca SIIJ a primit 1442 de dosare de la celelalte parchete, dintre care 70% (995 dosare) erau sesizari din oficiu, aspecte contrazise de datele furnizate de parchete la solicitarea AMASP.

„În cursul lunii martie 2019 au fost solicitate date privind numărul dosarelor declinate în favoarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în perioada octombrie 2018-martie 2019 de către toate unitățile de parchet competente anterior să efectueze urmărirea penală în aceste cauze (PICCJ, DNA, DIICOT, parchetele de pe lângă curțile de apel, parchetele militare). Au fost solicitate: numărul de dosare declinate în favoarea SIIJ în această perioadă, câte dintre aceste dosare au avut la bază o sesizare din oficiu, în câte dosare a fost începută urmărirea penală in rem și în câte dosare a fost începută urmărirea penală in personam.

Conform datelor comunicate de aceste instituții:

- în perioada octombrie 2018-martie 2019 au fost declinate 1025 de dosare penale în favoare SIIJ

- din cele 1025 de dosare penale doar 38 de dosare au avut la bază o sesizare din oficiu a procurorilor

- în 674 de dosare penale dintre cele declinate a fost începută urmărirea penală in rem iar în 29 de dosare a fost începută urmărirea penală in personam

La data de 10 martie 2019 AMASP a solicitat Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie să comunice următoarele aspecte de interes public:

- câte dosare penale au fost trimise la SIIJ prin declinare de către celelalte parchete în perioada octombrie 2018 - martie 2019

- dintre aceste dosare câte au fost constituite ca urmare a sesizării din oficiu a procurorilor

- câte dosare au fost înregistrate pentru prima dată direct la SIIJ în aceeași perioadă

- dintre acestea câte s-au constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorilor din cadrul SIIJ

- în câte dintre dosarele aflate în lucru la SIIJ este începută urmărirea penală in rem și în câte dintre aceste dosare este începută urmărirea penală in personam

Prin răspunsul transmis la data de 4 aprilie 2019 Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a refuzat să răspundă întrebărilor AMASP și să transmită informațiile de interes public, invocând întocmirea raportului de activitate anual, raport ce nu acoperă toată perioada și nu este public.

Având în vedere datele comunicate oficial de parchete, care contrazic în mod flagrant informațiile date publicității de SIIJ, solicităm public atât procurorului șef al SIIJ cât și procurorului șef adjunct al SIIJ să rectifice și publice o dezmințire oficială cu privire la datele furnizate în mod eronat în conferințe de presă și comunicate.

De asemenea, rugăm colegii din celelalte asociații profesionale ale judecătorilor și/sau procurorilor, care au preluat aceste date eronate, fără a le verifica, să rectifice informațiile false pe care le-au comunicat opiniei publice.

Așteptăm cu interes opinia Inspecției Judiciare cu privire la comunicare, în mod inteționat, de către conducătorul unei unități din sistemul judiciar (în acest caz SIIJ) de informații denaturate privind activitatea judiciară, care au influențat în mod negativ opinia publică și au adus atingere imaginii sistemului judiciar", se precizeaza in comunicatul asociației.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE