Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Procurori DNA și DIICOT, școliți pe bani europeni de un fost ofițer SRI care și-a plagiat teza de doctorat!

Postat la: 19.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un număr de 50 de procurori DNA, DIICOT și ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) urmează să se specializeze în percheziții informatice prin cursuri în valoare de 100.000 de euro, plătite de PÎCCJ din bani europeni.

Marius Sticlaru, unul dintre patronii firmei care a câștigat contractul de formare profesională, este un fost ofițer SRI căruia i-a fost retras recent titlul de doctor, după ce Academia SRI l-a reclamat. La data de 25 septembrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a atribuit un contract pentru servicii de formare profesională format dintr-un singur lot, vizând specializarea în "domeniul efectuării perchezițiilor informatice", scrie libertatea.ro.

Conform descrierii din SICAP, "obiectul contractului îl reprezintă prestarea de servicii de formare profesională specializată necesare pregătirii profesionale a specialiștilor, respectiv - Curs privind formare profesională specializată în domeniul efectuării perchezițiilor informatice, respectiv curs DF210 Building an Investigation with OpenText EnCase Forensic, organizate on-line, în cadrul proiectului Întărirea capacității Ministerului Public de punere în executare a unor procedee probatorii vizând perchezițiile informatice - cod SIPOCA 54.".

Valoarea totală a acestei achiziții este de 514.000 lei - un pic peste 100.000 de euro - bani proveniți din fonduri europene. Conform invitației de participare publicate pe site-ul Ministerului Public, este vorba despre un singur curs, efectuat online, cu o durată de 5 zile. Cursul se adresează, potrivit aceluiași document, unui număr de 50 de specialiști din Parchetul de pe lângă Înalta Curte, Parchetele de pe lângă Curțile de Apel, DNA, DIICOT și se desfășoară într-o singură grupă cuprinzând numărul total de participanți.

Caietul de sarcini menționează contextul în care se realizează achiziția și motivele pentru care s-a ales organizarea acestor cursuri: "Obiectivul principal al proiectului este, așadar, de a pune la dispoziția sistemului judiciar metodologii de lucru privind percheziția informatică ori constatarea asupra unor date informatice de interes pentru urmărirea penală, pregătirea profesională a specialiștilor, precum și echipamente hardware și aplicații software necesare desfășurării eficiente a perchezițiilor informatice".

Potrivit unui răspuns al Parchetului trimis la solicitarea Libertatea, în prețul de 100.000 de euro intră și accesul, pentru o perioadă de 60 de zile, la o platformă de e-learning specializată. "Cursanții urmează să aibă acces la platforma de e-learning EnCase pentru o perioadă de 60 de zile, unde vor găsi material și suporturi de curs, precum și secțiunea de testare, prin care cursul se va finaliza. În prețul contractului intră și livrarea unui modul de pregătire în teme orizontale, așa cum impune obligația contractuală asumată de Ministerul Public în raport cu Autoritatea de Management Program Operațional Capacitate Administrativă (...)". Prețul de aproximativ 100.000 de euro pentru cele 5 zile de curs este, conform consultărilor noastre, unul care se încadrează în ofertele de pe piață.

Firma care a câștigat contractul se numește Q-East Software SRL și este deținută, în proporții egale, de fostul ofițer SRI Marius Sticlaru și de Tiberiu-Lorenzio Leta. Firma a fost înființată în 2001, având drept obiect de activitate activități de consultanță în tehnologia informației și, în 2019, figura cu 12 angajați și o cifră de afaceri de 21.387.778 lei. În același timp, tot în 2019, societatea lui Sticlaru a obținut contracte cu instituțiile de stat în valoare de peste 13 milioane de lei.

Marius Sticlaru este absolvent al studiilor doctorale de la Academia SRI, cu titlul de doctor obținut în 2013, după susținerea tezei intitulate: "Securitatea informatică - factor determinant în buna funcționare a infrastructurilor critice", realizată sub coordonarea profesorului Gheorghe Toma. Ulterior, în procesul-verbal întocmit de CNATDCU, membrii comisiei au stabilit un coeficient de similitudine - adică partea plagiată - de 38,8%, motiv pentru care au propus retragerea titlului de doctor, mai mentioneaza sursa citata.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE