Procurori DNA și DIICOT, școliți pe bani europeni de un fost ofițer SRI care și-a plagiat teza de doctorat!
Postat la: 19.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un număr de 50 de procurori DNA, DIICOT și ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) urmează să se specializeze în percheziții informatice prin cursuri în valoare de 100.000 de euro, plătite de PÎCCJ din bani europeni.
Marius Sticlaru, unul dintre patronii firmei care a câștigat contractul de formare profesională, este un fost ofițer SRI căruia i-a fost retras recent titlul de doctor, după ce Academia SRI l-a reclamat. La data de 25 septembrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a atribuit un contract pentru servicii de formare profesională format dintr-un singur lot, vizând specializarea în "domeniul efectuării perchezițiilor informatice", scrie libertatea.ro.
Conform descrierii din SICAP, "obiectul contractului îl reprezintă prestarea de servicii de formare profesională specializată necesare pregătirii profesionale a specialiștilor, respectiv - Curs privind formare profesională specializată în domeniul efectuării perchezițiilor informatice, respectiv curs DF210 Building an Investigation with OpenText EnCase Forensic, organizate on-line, în cadrul proiectului Întărirea capacității Ministerului Public de punere în executare a unor procedee probatorii vizând perchezițiile informatice - cod SIPOCA 54.".
Valoarea totală a acestei achiziții este de 514.000 lei - un pic peste 100.000 de euro - bani proveniți din fonduri europene. Conform invitației de participare publicate pe site-ul Ministerului Public, este vorba despre un singur curs, efectuat online, cu o durată de 5 zile. Cursul se adresează, potrivit aceluiași document, unui număr de 50 de specialiști din Parchetul de pe lângă Înalta Curte, Parchetele de pe lângă Curțile de Apel, DNA, DIICOT și se desfășoară într-o singură grupă cuprinzând numărul total de participanți.
Caietul de sarcini menționează contextul în care se realizează achiziția și motivele pentru care s-a ales organizarea acestor cursuri: "Obiectivul principal al proiectului este, așadar, de a pune la dispoziția sistemului judiciar metodologii de lucru privind percheziția informatică ori constatarea asupra unor date informatice de interes pentru urmărirea penală, pregătirea profesională a specialiștilor, precum și echipamente hardware și aplicații software necesare desfășurării eficiente a perchezițiilor informatice".
Potrivit unui răspuns al Parchetului trimis la solicitarea Libertatea, în prețul de 100.000 de euro intră și accesul, pentru o perioadă de 60 de zile, la o platformă de e-learning specializată. "Cursanții urmează să aibă acces la platforma de e-learning EnCase pentru o perioadă de 60 de zile, unde vor găsi material și suporturi de curs, precum și secțiunea de testare, prin care cursul se va finaliza. În prețul contractului intră și livrarea unui modul de pregătire în teme orizontale, așa cum impune obligația contractuală asumată de Ministerul Public în raport cu Autoritatea de Management Program Operațional Capacitate Administrativă (...)". Prețul de aproximativ 100.000 de euro pentru cele 5 zile de curs este, conform consultărilor noastre, unul care se încadrează în ofertele de pe piață.
Firma care a câștigat contractul se numește Q-East Software SRL și este deținută, în proporții egale, de fostul ofițer SRI Marius Sticlaru și de Tiberiu-Lorenzio Leta. Firma a fost înființată în 2001, având drept obiect de activitate activități de consultanță în tehnologia informației și, în 2019, figura cu 12 angajați și o cifră de afaceri de 21.387.778 lei. În același timp, tot în 2019, societatea lui Sticlaru a obținut contracte cu instituțiile de stat în valoare de peste 13 milioane de lei.
Marius Sticlaru este absolvent al studiilor doctorale de la Academia SRI, cu titlul de doctor obținut în 2013, după susținerea tezei intitulate: "Securitatea informatică - factor determinant în buna funcționare a infrastructurilor critice", realizată sub coordonarea profesorului Gheorghe Toma. Ulterior, în procesul-verbal întocmit de CNATDCU, membrii comisiei au stabilit un coeficient de similitudine - adică partea plagiată - de 38,8%, motiv pentru care au propus retragerea titlului de doctor, mai mentioneaza sursa citata.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu