Povestea fabuloasă a unuia dintre cei mai aventuroşi şi inteligenţi români. A fost mutilat din cauza invidiei
Postat la: 10.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Unul dintre cei mai erudiţi cărturari români ai tuturor timpurilor, Nicolae Milescu a popularizat cultura română în Europa, a tradus Biblia în română şi Istoriile lui Herodot. Mai mult, a fost primul român care a călătorit în Extremul Orient, fiind primit chiar de împăratul Chinei.
Nicolae Milescu este unul dintre cei mai erudiţi cărturari români din toate timpurile. A fost ambasador, spion, călător şi mare dregător. Viaţa lui Nicolae Milescu, un personaj cu totul aparte în istoria românilor, ar putea deveni oricând subiect de film sau roman. De altfel, pe nedrept, Nicolae Milescu nu este suficient popularizat în istoria şi cultura română predată elevilor.
Nicolae Milescu s-a născut în 1636 într-un sat din actualul judeţ Vaslui. Era fiul unui mic boier, grec de origine, ridicat se pare la rang de către unul dintre voievozii moldoveni de la începutul veacului al XVII-lea. Mai renumită este mama sa, moldoveancă get-beget din neamul Milescu. Documentele vremii insistă mult asupra originii greceşti a lui Nicolae Milescu. De exemplu, un document din 1671, din Rusia Ţaristă, arată că prin vestitul oraş Smolensk a trecut "grecul Nicolae Spătarul, boier moldovean". Cert este că Nicolae Milescu a fost mai mult sub oblăduirea mamei şi tot ea este cea care i-ar fi lăsat moştenire numele de familie, mult mai încărcat de respect, dar şi de o vechime aparte a rangului.
Spre deosebire de mulţi alţi fii de boier, Nicolae a îndrăgit de mic şcoala, şi nu războiul. Norocul a făcut ca Nicolae Milescu să se nască în vremea domniei lui Vasile Lupu, un mare reformator în domeniul educaţional, el fiind cel care a fondat şi Şcoala Domnească de la Mănăstirea "Trei Ierarhi" din Iaşi. Deşi în preajma mănăstirii, Şcoala Domnească era o instituţie de învăţământ laică, unde predau profesori de prim rang din Europa. Inclusiv doctori în filosofie de la Kiev sau Marco Bandini, un erudit italian. Erau predate ştiinţe, la fel ca în Vestul Europei.
La această şcoală de prestigiu a ajuns şi Nicolae Milescu, trimis de mama sa, la vârsta de 7 ani. Aici a învăţat latină, greacă,muzică, geometrie, astrologie, slavonă, filosofie şi multe altele. A fost cel mai bun elev al generaţiei sale, un adevărat fenomen, pnetur că învăţa repede şi bine. Tocmai de aceea a fost trimis cu bursă domnească, alături de fiul domnitorului, la Şcoala Patriarhiei din Istanbul, o puternică instituţie de cultură din Orient. Aici a continuat să înveţe cu aceeaşi poftă de carte. Cum era de aşteptat, a impresionat şi la Istanbul. A dobândit vaste cunoştinţe de filosofie antică, fiind cel mai activ la dezbaterile cu profesorii, dar şi de filosofie orientală. A învăţat matematici, dar şi limba turcă. După ce a absolvit, Nicolae Milescu a ales să se întoarcă acasă, în Moldova.
Pe tronul Moldovei nu se mai afla protectorul său Vasile Lupu. Un mare boier, Gherghe Ştefan îi luase tronul şi îl cumpărase de la turci în 1653. Chiar şi aşa, un tânăr erudit ca Nicolae Milescu şi-a găsit imediat locul la curtea domnească. Urma un drum plin de lux, dar şi de pericole pentru fiul boieroaicei din Vaslui. A ajuns imediat secretar la Cancelaria Domnească, prin mâinile sale trecând toate documentele oficiale. După îndepărtarea lui Gheorghe Ştefan de pe tronul Moldovei, bănuit de complot pentru răsturnarea stăpânirii otomane, Nicolae Milescu a intrat în serviciul noului domn agreat de poartă, anume Gheorghe Ghica. Noul domn i-a apreciat şi mai mult talentul, dar mai ales priceperea în domeniul diplomaţiei.
Ba chiar se spune că îi plăcea să-i folosească şi talentele de spion, talente de care a profitat mai târziu în serviciul ţarilor ruşi. Tocmai de aceea, la numai 22 de ani, Milescu ajunge spătar, un rang înalt. Cu această ocazie, tânărul se dedică şi deprinderii mânuirii armelor şi tacticilor militare, domenii pe care le neglijase în copilăria sa. Ba chiar ajunge să conducă cu succes un contingent de 1.000 de călăreţi, trimis de voievod, la cererea otomanilor împotriva principelui răsculat al Transilvaniei din neamul Rakoczi. Pentru Nicolae Milescu s-a deschis calea dregătorilor, a demnităţilor şi a luxului. Deşi foarte tânăr, se bucura de o recunoaştere aparte. "Ştia la fel de multe limbi: elineşte, sloveneşte, greceşte şi turceşte. Şi era mândru şi bogat, şi umbla cu povodnici înainte, domneşti, cu buzdugane şi cu paloşe, cu soltare tot sirmă la cai.", spune Ion Neculce în lucrarea sa „O samă de cuvinte". Norocul lui Nicolae Milescu avea să se întoarcă în curând. Faima, dregătoriile şi o viaţă flamboiantă în graţiile voievozilor nu putea aduce decât invidia celorlalţi boieri şi implicit comploturile.
Soarta a început să se schimbe o dată cu mutarea lui Gheorghe Ghica în Ţara Românească. Nicolae Milescu l-a urmat. Nu s-a adaptat însă în Ţara Românească, sărăcită şi răvăşită de epidemii. S-a întors acasă, în Moldova, unde părea că norocul îi surâde. Pe tron se afla Ştefăniţă Lupu, fiul lui Vasile Lupu şi fostul său coleg de la Şcoala Patriarhală din Constantinopol. Şefăniţă îl primise cu onoruri şi îi dăduse rang înalt. Luxul vieţii lui Nicolae Milescu şi apropierea de domnitor, despre care Ion Neculce spunea că jucau cărţi seară de seară, a stârnit mânia boierilor. Aceştia i-au înscenat un complot şi l-au convins pe Ştefăniţă că Nicolae vrea să-i fure tronul. Răzbunător, tânărul voievod l-a prins, închis şi mutilat pe Nicolae Milescu, tăindu-i, după obicei, cartilajul dintre nări. Prin acest procedeu se asigura că nu va mai putea fi niciodată domn, legea bizantină care funcţiona şi în Ţările Române spunând clar că domnul nu trebuia să fie însemnat.
Fugar din Moldova, Nicolae a ajuns înapoi la protectorul său Gheorghe Ghica. Acesta l-a trimis imediat ca reprezentant al Ţării Româneşti în capitala Imperiului Otoman, unde tânărul Nicolae a învăţat jocurile politice şi diplomatice ale vremii. După căderea lui Gheorghe Ghica, Nicolae Milescu a luat calea pribegiei. Era deja cunoscut ca un mare cărturar, poliglot şi filosof la marile curţi imperiale. A stat doi ani în Prusia, la curtea regelui Frederik Whilhelm al IV-lea, iar în 1666 ajunge în Pomerania, de unde, în acelaşi an, călătoreşte în Suedia, la Stockholm.
Pe unde ajunge este apreciat şi propus pentru diferite funcţii. Nicolae Milescu era un călător înăscut, însă, şi avid de a vedea şi cunoaşte lumi noi. În Suedia se întâlneşte şi leagă o prietenie cu ambasadorul Franţei. Aşa se face că Nicolae Milescu ajunge pentru două luni în Franţa lui Ludovic al XIV-lea. De altfel, trăieşte la curtea „Regelui Soare". Urmează un periplu prin oraşele germane şi revine în Moldova lui Iliaş Rareş. Urmează o perioadă tulbure, puţin cunoscută din viaţa sa. Îl găsim la Constantinopol în compania unui ambasador britanic atunci când primeşte o ofertă de nerefuzat.
Pe scurt, ţarul Alexei Mihailovici căuta un cărturar pentru cancelaria sa, însă unul cu formare culturală occidentală. Nicolae Milescu nu a ezitat, iar în 1671 a fost primit la Moscova şi apoi angajat în Cancelaria Ţarului ca traducător şi translator de limbă greacă, latină şi română. După numai câteva luni, a ajuns să fie plătit regeşte pentru serviciile sale.„Un dreptcredincios al bisericii orientale, supus poruncilor celor mari şi foarte discret, care a străbătut multe ţări şi împărăţii pentru a se instrui şi este ca un chronograf în care sunt adunate toate lucrurile din lume", scria despre el un erudit monah. În timp, ţarul i-a descoperit talentul diplomatic şi i-a oferit o misiune unică, trimiându-l în cea mai mare împărăţie din Orient, China.
Nicolae Milescu, împreună cu alţi diplomaţi ruşi, trebuia să ajungă la împăratul Chinei Kangxi pentru a relua legăturile şi pentru a stabili frontierele. În 1675, cu o mare delegaţie bine protejată de oameni înarmaţi, Nicole Milescu a plecat către China. Pentru român a fost o călătorie fascinantă, fiind primul moldovean care străbătea Siberia, Mongolia şi China. Odată ajunşi pe teritoriul lor, chinezii, suspicioşi, i-au lăsat să aştepte pe ruşi şi pe Nicolae Milescu, aproape o lună într-un oraş de graniţă, prilej pentru Nicolae Milescu de a încerca să deprindă limba şi să observe tradiţiile.
În cele din urmă, un reprezentant al împăratului a venit şi i-a cerut lui Nicolae Milescu să-i citească public scrisoarea din partea ţarului. Aici, a intervenit măiestria diplomatică a românului. Acesta a refuzat spunând că este doar pentru urechile împăratului. Apoi, a alungat temerile chinezilor oferindu-le ouă încondeiate, ca în Moldova, mai ales că era Paştele ortodox. Împăratul a fost impresionat de acest dar şi i-a chemat să-i primească personal. Fascinat de fastul curţii chineze, Nicolae Milescu a lăsat toate impresiile de călătorie în China într-un jurnal unic în cultura şi literatura românească. Moldoveanul dovedea talent literar, spirit de observaţie şi o cultură rafinată. Nicolae Milescu a fost şi singurul român care a avut ocazia să discute direct cu împăratul la ceai, despre matematică, în special trigonometrie. Nicolae Milescu avea pe atunci 40 de ani.
Deşi puţin cunoscută astăzi, influenţa lui Nicolae Milescu în domeniul culturii şi al cercetării geografice şi diplomatice a fost uluitoare. În anul 1661, face prima traducere a unui text patristic din greacă în română. Mai apoi, după umilinţa din Moldova şi în timp ce era ambasador la Istanbul, Nicolae Milescu traduce în română Vechiul Testament, o lucrare care, spun unii specialişti, ar fi fost sursă de inspiraţie pentru celebra Biblie de la Bucureşti, în limba română. Mai apoi, tot la Istanbul, Nicolae Milescu traduce în română şi Istoriile lui Herodot. În pribegia prin Europa, Nicolae Milescu a scris şi alte lucrări filosofice şi teologice, precum o paralelă între diferitele culte creştine. Mai apoi, a scris opera sa de căpătâi, jurnalul şi însemnările sale din China, plus o hartă detaliată, lucrări râvnite în toată Europa vremurilor sale. Nicolae Milescu s-a stins din viaţă în Rusia la 72 de ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Elon Musk pompează în mame-surogat înainte de Apocalipsă. Miliardarul plătește scump născătoarelor propriilor copii pentru a crea o legiune de progenituri inteligente
Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, este in centrul unui nou scandal, dupa o investigație publicata de Wall Street ...
-
Acuzații grave. Rusia ar fi folosit DOGE și Starlink pentru a accesa date sensibile ale guvernului american
Un denunțator din cadrul unei agenții federale americane susține, prin intermediul avocatului sau, ca platforma tehnolog ...
-
După manipularea pietei de capital, familia si apropiatii lui Trump baga banii masiv in criptomonede. Urmeaza o dedolarizare accelerata!
Donald Trump, apropiatii sai și familia sa sunt tot mai intersați de industria cripto, arata o analiza Bloomberg. Trump ...
-
Scandal imens pe manipularea pieței de capital: O "trumpistă" a speculat masiv pe bursă înainte ca Trump să suspende războiul comercial
Aleasa trumpista Marjorie Taylor Greene a cumparat actiuni in valoare de zeci de mii de dolari inainte ca presedintele a ...
-
Parkinson este o boală produsă de om. La fel e si Alzheimer!
În vara anului 1982, șapte consumatori de heroina au fost internați intr-un spital din California, paralizați și m ...
-
Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău: își construiesc refugii și se înarmează pentru ziua în care haosul va cuprinde lumea
Odata privita ca o atitudine de nișa, mișcarea cetațenilor pregatiți pentru situații de criza capata tot mai multa amplo ...
-
SECTA GARDNER ȘI INSTITUȚIONALIZAREA PEDOFILIEI ÎN ROMÂNIA
Investigație Jurnalistica de Sorin Roșca Stanescu De la Falsificarea Probelor de Polițista Diugan Dana și Procuroru ...
-
Controversă la Ministerul Finanțelor: O fostă inculpată, numită secretar general. Ar fi primit șpagă un Audi A3 şi o poşetă Louis Vuitton
Guvernul continua sa faca numiri controversate in funcții-cheie. Premierul Marcel Ciolacu a aprobat joi, 3 aprilie, la p ...
-
Șeful SIE vrea să-și albească doctoratul cu ajutorul instanței. Plagiatele din lucrare au fost "clasate" de Comisia de Etică de la Academia SRI
În luna februarie, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Petru Gabriel Vlase, a dat in judecata Mini ...
-
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor celor mai criticați magistrați după hotărârea istorică privind alegerile
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) se afla sub atenția intensa a opiniei publice, mai ales dupa decizia istorica de ...
-
Istoria secretă a Războiului din Ucraina. O investigatie New York Times - America a depășit multe dintre liniile sale roșii
Pe timp de razboi, e mereu dificil sa filtrezi propaganda, care vine din toate direcțiile. Acum de exemplu vedem cum inc ...
-
Rezerva de aur a Germaniei, la mâna lui Donald Trump. Nemții sunt îngrijorați că liderul SUA „încearcă să distrugă cea mai importantă industrie din țară"
Germania pastreaza aur in valoare de peste 100 de miliarde de euro in Statele Unite ale Americii, dar viitorul acestor a ...
-
Un document secret al Pentagonului arată că prioritățile militare ale SUA se reorientează spre China. America va sprijini Europa doar cu descurajarea nucleară a Rusiei
Secretarul Apararii, Pete Hegseth, a reorientat armata americana pentru a acorda prioritate descurajarii Chinei de a cuc ...
-
Războinicii europeni sunt in reparatii capitale! Franta si Marea Britanie au mai multi amirali decat nave. România e ca o rățușcă de plastic pe valuri
Pe fondul entuziasmului spitalicesc al lui Napoleon Starmer și Macron Bonaparte, trebuie sa fac o constatare. Britania c ...
-
Lovitura de teatru: Laura Vicol și Sorin Grindeanu formează un cuplu și urmează să se căsătorească
Laura Vicol și Sorin Grindeanu se iubesc și ar urma sa se casatoreasca in toamna! Unde ar vrea cei doi sa petreaca dupa ...
-
Uluitoarele sume de bani pe care l-au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Directorii și supraveghetorii Hidroelectria primesc, potrivit contractelor de mandat, o indemnizație totala compusa dint ...
-
E revoltător ce s-a descoperit in documentele desecretizate cu privire la asasinarea lui Kennedy
În documentele publicate cu privire la asasinarea lui Kennedy, jurnalistul american Ben Norton a descoperit ca CIA ...
-
Economist: România se îndreaptă către stagflaţie. E cel mai prost scenariu, demn de o ţară aflată în război
Economia romaneasca a intrat intr-o zona extrem de periculoasa, cu o activitate tot mai redusa pe majoritatea ramurilor ...
-
AMEPIP - Cartoful fierbinte al Premierului Marcel Ciolacu
Cum se derobeaza de raspundere Secretariatul General al Guvernului prin șeful lui secretarul general Mihnea Claudiu Drum ...
-
Blindatele Armatei Române (NATO) vor fi asamblate de Rusia
Sub privirile blande ale serviciilor noastre de informații, Rusia se insinueaza pas cu pas in structurile de aparare ale ...
-
Financial Times si Fox News: Rusia și-ar putea extinde influența în România și Bulgaria cu acordul SUA
Rusia ar putea sa iși extinda influența in zone din Romania și Bulgaria, cu acordul SUA. Asta s-ar putea decide in cele ...
-
Atacul lui Trump asupra elitelor cuprinde aproape toate aspectele vieții americane: "Încearcă să schimbe cultura Americii, precum și politica acesteia"
Președintele Donald Trump iși intensifica atacul pe mai multe fronturi asupra a ceea ce susținatorii vad ca o instituție ...
-
I-au cerut lui Trump să retragă trupele de la baza Kogălniceanu. "Afirmația că România e mai sigură ca niciodată e ridicolă și iresponsabilă"
Doua reviste conservatoare americane au cerut administrației Trump sa iși retraga trupele de la Baza Kogalniceanu din Ro ...
-
Adevărul îngrozitor despre mama lui Putin: cum l-a transformat într-un om barbar experiența ei cu moartea cea mai cumplită
Pe strazile inghețate și acoperite de zapada ale Leningradului, familiile iși duceau rudele moarte - aproape mumificate ...
-
Protejata lui Burduja - cu Porsche si BMW în garaj aterizată la Ministerul Energiei ca "expertă" după ce și fâțâit fundul prin Germania
Mihaela Al Madani, o fosta asistenta de manager din Germania, a fost angajata pe un post de consilier superior in Minist ...
-
Monarhia AI a lui Donald Trump - Despre acceleraționism, NRx și ideologii născute la intersecția dintre tehnologie, religie și filosofie
de Mihnea Maruța (...) Futuriștii italieni, majoritatea oameni de litere, disprețuiau femeile, luptau impotriva moralism ...
-
„Dosarul lui Ciolacu e la el!" - Păgubiții Nordis, în război și cu magistrații. Acuzații grave la adresa a doi judecători și a unui procuror
Revolta pagubiților Nordis continua, dupa ce inculpații din dosar au fost puși in libertate, in luna februarie, in urma ...
-
Șah mat: Triumful tehnocrației - Cum Trump, Elon și elita tehnologică pregătesc terenul pentru o lume nouă
de ERIK WIKSTRÖM Va invit sa va lasați temporar deoparte preconcepțiile cu privire la modul in care funcționeaza lu ...
-
Comisia Europeană vrea să utilizeze economiile cetățenilor pentru apărarea UE. Ursula von der Leyen tinteste 10 trilioane de euro VIDEO
Comisia Europeana estimeaza nivelul total al economiilor neutilizate ale cetațenilor UE la 10 trilioane de euro și inten ...
-
Marea Desecretizare: Joe Biden implicat în dosarele asasinarii lui JFK
Donald Trump a desecretizat peste 80.000 de pagini din dosarul asasinarii lui John Fizgerald Kennedy, de la Dallas. &Ici ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu