Petre Lazaroiu, judecator al Curtii Constitutionale, explica pe intelesul tuturor cum e cu abuzul in serviciu si care sunt jocurile politice
Postat la: 13.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
![Petre Lazaroiu, judecator al Curtii Constitutionale, explica pe intelesul tuturor cum e cu abuzul in serviciu.](https://www.ziuanews.ro/static/i/imagini-articole/petre-lazaroiu-judecator-al-curtii-constitutionale-explica-pe-intelesul-tuturor-cum-e-cu-abuzul-in-serviciu-si-care-sunt-jocurile-politice-1.jpg)
In ultima vreme, a existat o ampla dezbatere vizavi de ceea ce inseamna abuzul in serviciu, mai ales dupa ce mai multi inculpabili au fost absolviti de cercetarea penala sau de sentintele judecatorilor referitor la pedepse administrative. Petre Lazaroiu, judecator al Curtii Constitutionale a României si profesor de drept universitar, a avut amabilitatea de a acorda un interviu pentru Ziuanews in care sa lamureaca mai multe aspecte juridice.
- Cum ramane, pana la urma, cu abuzul in serviciu, domnule profesor Lazaroiu?
- Am spus-o si cand s-a pronunat Curtea. Nu este nevoie de o modificare a Codului Penal, deoarece Curtea, prin decizie, a lamurit sensul constitutional al infractiunii. Este abuz in serviciu ori de cate ori fapta functionarului public, in sensul larg al legii penale, incalca o norma imperativa a legii. Prin urmare, nu orice incalcare a unei atributiuni de serviciu, care isi poate avea izvorul si intr-o dispozitie a superiorului, inseamna incalcarea legii penale. Sub acet aspect, instantele de judecata trebuie sa stabileasca in mod precis daca faptele, comisive sau omisive, incalca o prevedere legala.
- Explicati, va rog, de ce toata lumea juridica a comentat acea prevedere ca legea trebuie schimbata oricum dupa 45 de zile si de ce daca n-a fost schimbata in acest interval se considera atutomat ca abuzul in serviciu ar fi picat de drept?
- Potrivit articolului 147 din Constitutia României, legile sau articolele din aceste legi care au fost declarate neconstitutionale inclusiv sub aspectul sensului constitutional dat printr-o decizie de interpretare, se suspenda in aplicare timp de 45 de zile, termen in care, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, este obligat sa puna de acord legea, articolul din lege, cu decizia Curtii. Potrivit aceluiasi articol, normele declarate neconstitutionale sunt indepartate din fondul activ al legislatiei nationale. Adica ele nu se mai aplica.
- Pai, tot nu m-ati lamurit.
- In cazul deciziilor interpretative, normele supuse controlului trebuiesc aplicate in sensul dat de decizia Curtii. De aceea am spus ca aceste norme nu trebuie neaparat modficate. Orice alta abordare incalca nu numai litera, ci si spiritul Constitutiei.
- Deci, inteleg ca in acest caz avem de a face cu o lege interpretativa. Cu alte cuvinte, legea nu a fost declarata neconstitutionala, doar ca s-a specificat ca "in mod defectuos" trebuie inteles ca "prin incalcarea legii". De ce ati considerat ca trebuie facuta aceasta mentiune?
- Pentru simplul motiv ca abuzul in serviciu nu trebuie eliminat din legislatia penala, ci trebuie corectat ca sa nu lase loc unui alt abuz, cel al autoritatii impotriva functionarului public.
- Domnule profesor, avem sau nu avem acum o lege pentru abuzul in serviciu?
- Infractiunea de abuz in serviciu este in continuare reglementata prin aceleasi dispozitii penale in sensul dat de decizia Curtii Constitutionale. Deci, abuzul in serviciu este in contiuare sanctionat. Daca Guvernul, printr-un proiect de lege pe care il va inainta Parlamentului, vrea sa aduca clarificari acestei infractiuni, nu poate sa fie decat salutat, pentru ca orice clarificare presupune o abordare mai corecta a acestei infractiuni. Deocamdata, Guvernul inca nu a venit cu un asemenea proiect pe care si Curtea il asteapta. Trebuie inteles foarte clar ca in activitatea sa, Curtea Constitutionala nu legifereaza, ci, in cel mai rau caz, este un legislator negativ. Adica, elimina din fondul activ al legislatiei normele care se abat de la litera si spiritul Constitutiei.
- Sustineti, sau nu, un prag pentru abuzul in serviciu?
- Intr-un raport pe care Comisia de la Venetia, pe baza unor studii temeinice, l-a prezentat atat Consiliului cat si Parlamentului European, s-a recomandat statelor membre ca in activitatea de legiferare, abuzul in serviciu sa presupuna un prag valoric in functie de care fapta sa fie incriminata ca infractiune sau doar contraventie. Sugerandu-se ca atunci cand este vorba despre politicieni, acest prag sa fie cat mai ridicat pentru a nu-i expune pe acestia unor presiuni politice. Curtea nu a impus legiuitorului un anume prag. Ci doar a sugerat leguitoruluin abordarea unui asemenea punct de vedere. Daca leguitorul urmeaza o recomandare a Curtii este doar o chestiune care tine de optiunea acestuia, nu de obligativitatea de a impune un anume prag. Din nefericire, eu, ca judecator al Curtii, nu ma pot pronunta intr-un sens sau altul.
- Constat ca in prezent exista o preocupare a legiuitorului pentru dezincriminarea conflictului de interese. In special in ceea ce priveste angajarea unor rude la cabinetele demnitarilor. Cum vi se pare acest fapt?
- Sub aspectul incriminarii unei astfel de fapte drept infractiune, Curtea, urmand practica sa absolut constanta, a aratat ca este numai optiunea legiuitorului de a incrimina sau de a dezincrimina anumite fapte. Prin urmare, Curtea nu poate impune o anumita conduita, leguitorul fiind singurul raspunzator de politica penala a statului.
- Referitor la modificarile Codurilor Penale. Cum vedeti faptul ca, pe langa cele necesare, izvorâte din deciziile Curtii, sa mai apara si altele care sa fie insinuate pe langa acestea si care privesc interese politice?
- Este unanim recunoscut ca orice coalitie aflata la guvernare incearca sa-si promoveze propriile interese prin amendarea legilor penale. Daca pe langa modificarile rezultate din necesitatea punerii de acord ale legii cu deciziile Curtii, puterea promovează si alte acte normative, nimeni si nimic nu se poate opune ca acestea sa fie avute in vedere. Numai ca, ori de cate ori aceste incercari infrang litera si spiritul Constitutiei, ele pot fi aduse in fata Curtii si analizate. Rezultatul analizei Curtii nu poate fi anticipat.
- Va rog, pentru cateva clipe, sa va detasati de faptul ca sunteti implicat in deciziile Curtii si sa va considerati un cetatean de rand al României. Cum ati privi faptul ca de mai bine de jumatate de an politicul incerca sa schimbe legi, fie prin dezincriminarea unor fapte penale, fie prin gratiere la fapte de coruptie, in loc sa statueze o lege infailibila?
- Din pacate nu pot face abstractie de faptul ca sunt judecator al Curtii si sub acest aspect nu ma pot comporta ca un simplu cetatean. Insa, ceea ce sugerati si ati dori tine de calitatea actului legislativ si iarasi, din pacate, eu nu pot sanctiona.
Bogdan Comaroni
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
UE legalizează supravegherea biometrică în masă cu reglementarile privind inteligența artificială
La 2 februarie, AI Act, care a intrat în vigoare în august, a atins primul termen de conformitate. Acestea s ...
-
Turnurile 5G si rețelele Wi-Fi vor putea în curând să vă spioneze fără consimțământul dumneavoastră și fără deviceuri smart
Conform autorilor unui nou studiu, radiațiile fără fir ar putea fi utilizate pentru a supraveghea oamenii fără știrea sa ...
-
Suveranistul Trump promite să le ia palestinienilor țara și ucrainenilor bogățiile subsolului!
Primirea lui Beniamin Netanyahu la Casa Albă a oferit imaginea „obscenității publice" sau a „banalității rău ...
-
Marcel Ciolacu se afundă în capcana ilegalităților contabile din Nordis. Cine a plătit de fapt zborurile la Nisa si Madrid
Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, miercuri, tardiv, două facturi, însoțite de chitanțe, care atestă că și-ar f ...
-
Bizarerie în dosarul Nordis: Ginerele lui Traian Băsescu cere despăgubiri, în timp ce Ioana Băsescu a fost pusă sub acuzare
Situație bizară în dosarul Nordis. Radu Pricop este unul dintre creditorii care speră să recupereze bani din aface ...
-
Numele lui Călin Georgescu apare într-un mega dosar de trafic de droguri, la nivel internațional
Numele lui Călin Georgescu apare într-o mega anchetă jurnalistică condusă de către jurnalistul italian Edoardo Anz ...
-
Serviciile franceze, speriate de cazul Georgescu - Amplu raport despre "manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor"
Un raport public emis de VIGINUM, serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale s ...
-
Guvernul Ciolacu omoară intenționat dezvoltarea sectorului privat la ordinul UE. Investițiile de peste 2 milioane euro se fac de acum cu voie de la Guvern
La finalul anului trecut guvernul a aprobat OUG 152/2024 cu cerintele UE. Publicată în Monitorul Oficial în ...
-
Călin Georgescu, suspectat de implicare într-o schemă de fraudă care are legături cu mafia drogurilor din Spania
Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, este suspectat de implicare într-o schemă de fraudă c ...
-
Dosarul "Nordis": Țepe de proporții cu binecuvântarea statului. Caracatița politică are tentacule până la vârf
Dosarul "Nordis" a bubuit a DIICOT, dar acțiunea procurorilor vine după ani de zile în care oamenii au primit țepe de ma ...
-
Zeci de utilizatori WhatsApp, inclusiv jurnaliști, spionați printr-un program al unei companii israeliene
Aproape 100 de jurnaliști și alți membri ai societății civile au fost spionați pe WhatsApp cu ajutorul unui program crea ...
-
Presiune uriașă în Scandalul Nordis: Au fost adusi la parchet si părinții lui Vladimir Ciorbă. E dezlegare la denunțuri
Laura Vicol, fosta pesedistă de top, și soțul ei, afaceristul Vladimir Ciorbă, sunt aduși la DIICOT, cu o cohortă jurnal ...
-
Depopulare: Femeile vaccinate anti-covid din Cehia au cu 66% mai puține șanse să nască STUDIU
Datele din Republica Cehă arată că femeile vaccinate cu covid au cu 66% mai puține șanse să nască în comparație cu femei ...
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar ac ...
-
Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
Foarte important acest articol al doctoritei Ana Mihalcea! Practic este o concluzie la tot ce s-a intamplat pana acum. A ...
-
D-ale lu' Burduja: Hidroelectrica și Nuclearelectrica au vândut în 2024 energie Chișinăului la un preț de 2 ori mai redus decât cel plătit pe OPCOM
Cei doi mari producători autohtoni, controlați în proporție de peste 80% de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelect ...
-
Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
După ce a părăsit funcția de prefect de Vâlcea, Sebastian Fârtat a reapărut într-un post cheie la Hidroelectrica, una di ...
-
Europa se dă bătută. Nu mai are nici cea mai mică șansă despre cum să oprească asaltul islamismului
Săptămâna trecută a fost cu siguranță cea mai neagră pe care a trăit-o Europa în ultimii ani. La o zi după ce un imigran ...
-
Operatiunea "Silent Hammer": Tucker Carlson dă detalii despre planul administratiei Biden de a-l asasina pe Putin și de a împinge lumea în al treilea război mondial
Tucker Carlson a rupt vălul de pe unul dintre cele mai întunecate adevăruri ale timpurilor noastre: administrația Biden ...
-
Administrația Biden a încercat să-l omoare pe Putin - ipoteză incendiară lansată de jurnalistul american Tucker Carlson
Jurnalistul american Tucker Carlson a lansat o ipoteză care face vâlvă pe rețelele de socializare: administrația Biden a ...
-
„Palatul Împăratului". Klaus Iohannis nu va primi vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor în care s-au investit milioane de euro
Președintele Klaus Iohannis nu va locui în vila de protocol dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, clădire în care statu ...
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - ca ...
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referito ...
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 ...
-
Sebastian Burduja minte cum respiră. Ministrul Energiei a cerut Hidroelectrica să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile si sponsorizarile dupa ce tot el le-a aprobat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% chel ...
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decr ...
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al popula ...
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, i ...
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-amer ...
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The A ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu