Șpagopandemie: Primarul echipat cu manusi si masca chirugicala sa ia mită!
Postat la: 12.04.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Imaginile flagrantului, in care primarul comunei tulcene Crisan, Ilie Munteanu (PSD), sta de vorba cu denuntatorul si primeste un plic cu 10.000 de lei, sunt probe esentiale care au cantarit mult in decizia judecatorului de a-l aresta pe edil pentru 30 de zile.
Inregistrarea cu edilul care, in plina pandemie, primeste mita s-au viralizat pe internet. Mai ales ca Ilie Munteanu venise la intalnire echipat corespunzator: cu manusi si masca chirugicala. Discutiile au loc in masina denuntatorului, in Tulcea, intr-o locatie apropiata de barca cu care trebuia sa plece Ilie Munteanu.
"Uitati, bagati asta la dumneavoastra acolo. Multumesc mult, si...." spune denuntatorul, in timp ce ii plaseaza plicul intr-o geanta pe care edilul a deschis-o.
"Si tinem legatura", ii transmite Ilie Munteanu, care inchide geanta si da sa iasa din autoturism. Urmeaza flagrantul, iar primarul este retinut pentru luare de mita.
Potrivit anchetatorilor, denuntatorul, administrator al unei societati comerciale, a primit spre executare un contract de lucrari la primaria Crisan, in schimbul caruia ar fi trebuit sa ii remita primarului comunei suma de 20.000 lei, impartita in doua transe egale.
"Prima transa, in valoare de 10.000 lei a fost remisa in luna decembrie 2019 iar, ulterior, in luna martie 2020, acesta a formulat denunt la Directia Generala Anticoruptie - Serviciul Judetean Tulcea, denunt inaintat de indata Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea, fiind intocmit dosar de cercetare penala", anuntau politistii DGA.
Tribunalul Tulcea l-a arestat pe 4 aprilie pe Ilie Munteanu pentru o perioada de 30 de zile. Decizia a fost contestata de primar.
Potrivit actelor din dosar, erau vorba de mai multe lucrari pe care societatea denuntatorului le-a executat in perioada 2018-2020 cu primaria Crisan. Afaceristul a declarat la DGA ca o prima tentativa a edilului de a-i atrage atentia asupra unui comision ar fi avut loc in aprilie 2018, cand Ilie Munteanu l-ar fi abordat dupa terminarea unor lucrari si l-ar fi intrebat daca "din suma incasata drept pret, a mai ramas ceva si pentru el".
In august 2019, el a primit o noua lucrare, finalizata in decembrie 2019. La terminarea contractului, primarul l-ar fi intrebat acelasi lucru: "daca a mai ramas ceva si pentru el". Atunci i-ar fi dat prima transa: 10.000 de lei.
Probleme au aparut insa in momentul in care in contul lucrarilor prestate au fost executate si alte lucrari, ce au generat un cost suplimentar. Iar primaria nu ar fi vrut sa le deconteze. Potrivit denuntului, ar fi urmat o discutie primar-afacerist in care s-a stabilit ca primaria urmeaza sa-i incredinteze un nou contract, drept compensatie.
16 martie: Denuntatorul afirma ca i-ar fi comunicat verbal primarului ca dupa deblocarea platilor suplimentare: "o sa ma recompensez si fata de persoana primarului, asa cum am procedat si ultima oara".
27 martie: Se face in mod efectiv plata pentru lucrarile suplimentare.
1 aprilie: Denuntatorul semneaza contractul pentru noua lucrare si stabileste cu primarul sa se vada pe 3 aprilie la Tulcea.
3 aprilie: Are loc intalnirea afacerist-primar.
Toate aceste probe au fost enumerate de procuror, in sala de judecata. Acesta a mai explicat ca infractiunile de coruptie au un impact deosebit de puternic asupra opiniei publice, ca actiunile primarului sunt cunoscute in societate drept "parandarat" pentru cei care gestioneaza fondurile publice, banii din bugetul de stat intorcandu-se fara niciun drept la functionarii care au putere de decizie pentru alocarea acestor fonduri.
Judecatorul care a decis arestarea edilului arata ca starea de fapt in acest caz rezulta din denuntul afaceristului, interceptarile audio-video, convorbiri telefonice, procesul-verbal unde se consemneaza seriile bancnotelor, dar si contractele semnate de Primaria Crisan cu societatea denuntatorului.
Cele mai relevante sunt insa interceptarile ambientale.
17 martie: Denuntatorul ii spune primarului: "Aaa, adica si data trecuta cand am incasat banii ati vazut ca m-am achitat de obligatii si acuma daca ma ajutati sa-i rezolv pe astia de la suplimentare, va dati seama..."
2 aprilie: Convorbirea dintre denuntator si primar. "Daca veniti, va rog sa ma sunati, stiti de ce? Ca... vrem sa ne intalnim c-aveam ceva", "Ce-am discutat, stiti?."
3 aprilie 2020: Denuntatorul ofera plicul edilului si-i spune: "Ia uitati-va. Am pregatit aicea pentru...". Primarul raspunde: "Ma, nu trebuia acuma ma omule ma". Dupa numai un minut si jumatate, Ilie Munteanu deschide insa geanta, iar denuntatorul ii pune plicul.
"Judecatorul de drepturi si libertati a retinut ca inculpatul a negat ca ar fi stiut ce contine plicul, insa aceasta afirmatie a inculpatului este contrazisa de derularea evenimentelor. Daca ar fi avut convingerea ca plicul contine facturi, asa cum a declarat, nu s-ar fi exprimat: Ma, nu trebuia acuma ma omule ma, in conditiile in care a privit plicul, plic ce continea 100 de bancnote si care nu era sigilat", motiveaza judecatorul de la Tribunalul Tulcea.
Conform magistratului, coroborarea probelor din acest caz conduce spre suspiciunea ca Ilie Munteanu, in calitate de primar si in legatura cu indatoririle sale de serviciu, nu numai ca a acceptat promisiunea unor foloase, dar a si primit bani pentru a indeplini un act ce ii era in atributii.
Judecatorul explica de ce l-a arestat pe edil: Inculpatul, care are calitatea de primar, ar putea in virtutea calitatii sale, sa interfereze cu alte persoane in incercarea de a influenta procesul penal prin mijloace neoneste, cu scopul zadarnicirii aflarii adevarului, prin exercitarea influentei sale asupra martorilor ori prin distrugerea ori alterarea de inscrisuri.
Pe de alta parte, neluarea unei masuri preventive fata de edil ar avea ca efect neinlaturarea unui pericol pentru ordinea publica.
"Contextul in care se retine comiterea presupusei fapte penale, modalitatea de concepere, relatiile sociale lezate, ce privesc buna desfasurare a activitatii de serviciu, cinstea, corectitudinea si probitatea primului functionar public al localitatii, afectarea increderii cetatenilor, rezonanta sociala negativa a faptelor, denota o gravitate deosebita a faptei de a carei comitere este invinuit inculpatul ceea ce conduce la ideaa ca protejarea cu prioritate a interesului public este o necesitate", motiveaza judecatorul de la Tribunalul Tulcea.
Astfel, singura masura preventiva ce trebuie dispusa, proportionala cu gravitatea acuzatiei aduse primarului, este cea a arestului preventiv, conchide magistratul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu