ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Oraşul supranumit "Cetatea crimei" în anii 2000. O serie de asasinate în stil mafiot au îngrozit atunci România!

Postat la: 31.05.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mai multe crime săvârşite în anii 2000 în judeţul Hunedoara au rămas învăluite în mister, însă au adus în acel timp Devei supranumele de „Cetatea crimei".

Asasinatul care a stârnit cele mai mari controverse a avut loc în anul 2000 asupra omului de afaceri Sorin Moldovan, fost vicepreşedinte al PDSR Deva şi fost şef al Vămii Devei, suspectat de procurori că ar fi avut legături strânse cu lumea interlopă şi cu traficanţii de comori dacice. Moldovan a fost găsit împuşcat în centrul Devei, iar anchetatorii l-au găsit vinovat de crimă pe Raul Opriş, un interlop care s-ar fost ucis câteva luni mai târziu, în timp ce era urmărit de poliţişti.

În 30 noiembrie 2000, în jurul orei 19:00, Sorin Moldovan (33 de ani) a fost împuşcat mortal în cap, în centrul Devei. Ucigaşul, care purta o cagulă pe cap, îl pândise dintr-un autoturism Mercedes auriu, cu numere false. A deschis focul asupra victimei în momentul în care Moldovan ieşise din clădirea Cepromin, unde se afla firma pe care o deţinea, şi se îndrepta spre maşina sa, un Jeep Cherokee. Sorin Moldovan a fost împuşcat cu două focuri de armă, în cap şi în braţ. O ambulanţă l-a preluat şi l-a transportat la spitalul din Deva, aflat la 500 de metri distanţă, însă medicii nu i-au mai putut salva viaţa.

„Sorin Moldovan a ieşit pe la orele 19 din clădirea Cepromin şi, îndreptându-se spre maşina personală, a comandat prin telecomandă deblocarea sistemului de alarmare deschidere a portierelor. După ce a urcat în maşină, un individ cu cagulă pe faţă, care aştepta lângă maşină a năvălit pe portiera din dreapta şi s-a aşezat pe scaunul de lângă Moldovan. Discuţia sau gesturile asasinului au fost scurte, concrete, fără posibilităţi de a alege (...) Moldovan a simţit ţeava rece a pistolului şi şi-a dat seama că nu e de glumit. Se aştepta la ce e mai rău dacă îl urma pe importantul personaj. A sărit din maşină şi a încercat să fugă, bănuind că acesta nu va avea atâta curaj încât să traga cu arma în plin centrul oraşului. Dar, spre ghinionul lui Moldovan, cel cu capul mare de sub cagulă, s-a speriat şi, deconspirat fiind, a tras. Primul glonţ i-a ajuns în braţ, din pricina fugii necontrolate a victimei. Al doilea glonţ i-a fost fatal, a pătruns prin ceafă şi a rămas în craniu. Cu un glonţ de 9 mm în cap, Sorin Moldovan s-a prăbuşit pe asfalt", informa fostul săptămânal local „Călăuza", în 7 decembrie 2000.

Inspectoratul General al Poliţiei Române informa că imediat după crimă au fost alarmate efectivele Ministerului de Interne din Hunedoara şi judeţele limitrofe şi au fost institituite măsuri suplimentare de verificare a persoanelor care părăsesc România. A doua zi, poliţiştii au descoperit maşina ucigaşului, abandonată într-o pădure din comuna Lipova, judeţul Arad. Informaţii contradictorii au apărut în cursul anchetei. Iniţial, procurorii au cercetat ipoteza ca autorul crimei să fi avut un complice. O altă ipoteză a fost că uciderea a avut ca scop furtul maşinii de lux a politicianului, chiar dacă ucigaşul îl urmărise dintr-o altă maşină. Între timp, poliţiştii au încercat să dea de urma telefonului victimei, însă nu au reuşit.

Presupusul criminal a fost descoperit aproape patru luni mai târziu, în 14 martie 2001, în Timişoara. Se numea Raul Octavian Opriş, avea 20 de ani şi era recidivist, fiind condamnat în trecut pentru furturi şi violenţe. S-a sinucis, împuşcându-se în tâmplă, înainte de a fi capturat de poliţişti. Cu câteva zile în urmă, potrivit anchetatorilor, Opriş a ucis un poliţist din judeţul Timiş, Saşa Disici, care îl urmărise pentru furturi de maşini.

În noaptea de 3 spre 4 martie 2001, plutonierul major Saşa Disici a pornit în urmărirea unui automobil care a fost raportat ca fiind furat, după ce şoferul a forţat un cordon al poliţiei pe Calea Lugojului. După o urmărire ca de circa 20 de kilometri, poliţistul a ajuns din urmă maşina, care oprise pe o stradă din Ianova. Imediat ce a coborât din autoturism, Saşa Disici a fost împuşcat cu mai multe focuri de armă. Unii martori au susţinut că autorul crimei nu era singur în maşină. Însă, la fel ca în cazul uciderii lui Sorin Moldovan, doar Opriş a fost identificat. După sinuciderea lui Raul Opriş, asupra lui a fost găsit un pistol Cravena Zastava 99 si câteva zeci de cartuşe. S-a stabilit că aceeaşi armă cu care tânărul s-a împuşcat în cap fusese folosită la comiterea asasinatului lui Sorin Moldovan. Cazul Sorin Moldovan a fost închis.

După aproape cinci ani de la comiterea crimei din centrul Devei, anchetatorii grupărilor mafiote din Deva au confirmat însă, într-un alt dosar de crimă organizată, că uciderea afaceristului Sorin Moldovan ar fi fost făcută la comandă. Asasinarea omului de afaceri a fost menţionată în rechizitoriul unui alt dosar, al traficanţilor de comori antice sustrase în anii 1990 şi 2000 din siturile fostelor cetăţi dacice.

„Descoperirea tezaurului (n.r. de brăţări dacice) din punctul arheologic Caprăreaţa al sitului Sarmizegetusa Regia (devenită, cu toate măsurile de secretizare, de notorietate în Deva, ca urmare a prosperităţii vădite a membrilor asociaţiei) a determinat o vie agitaţie în lumea interlopă din oraş, materializată, pe de-o parte, în disputa pentru însuşirea şi valorificarea brăţărilor, iar pe de altă parte aderarea unor membri la asociaţia infracţională pentru a efectua detecţii şi săpături ilegale, în siturile arheologice protejate, în vederea descoperirii unor noi tezaure.

În acest context, la 30 noiembrie 2000 a survenit asasinarea, prin împuşcare, de către făptuitorul Raul Opriş (sinucis în martie 2001, la Timişoara), a omului de afaceri Sorin Vasile Moldovan, în centrul municipiului Deva. Ancheta declanşată cu această ocazie (dosar nr. 828/P/2000 al Parchetului Hunedoara) a relevat versiunea omorului la comandă, conexiunile existente între victimă şi membrii lumii interlope (braconierii siturilor arheologice)", se arăta în dosarul traficanţilor de comori dacice.

Cazul Moldovan a întregit tabloul Devei de la sfârşitul anilor 1990, în care grupările mafiote au instaurat teroarea. Oraşul ajunsese să fie supranumit „cetatea Crimei", iar multe dintre infracţiunile grave comise de interlopi nu au fost elucidate nici până în prezent.

Cel mai vechi dosar de omor cu autor necunoscut aflat în cercetare la Parchetul Hunedoara este al atacului criminal cu cocktailuri Molotov, săvârşit în martie 2004, asupra unei benzinării din Baia de Criş. Un tânăr a murit în urma arsurilor suferite, iar un alt angajat a fost rănit. Autorii nu au fost prinşi.

Atacul criminal a avut loc în dimineaţa de 2/3 martie 2004, în jurul orei 1:00, în localitatea Baia de Criş. Persoane necunoscute, care şi-au mascat feţele cu cagule, au aruncat sticle incendiare asupra benzinăriei. În incinta staţiei de carburanţi se aflau administratorul Traian Popovici (28 de ani), din localitatea Sânmartin, judeţul Bihor, şi vânzătorul, Cosmin Mut (23 de ani), din Ţebea.

În momentul atacului, cei doi dormeau în încăperea în care erau depozitate recipiente cu ulei auto. Victimele nu au putut ieşi pe uşa în flăcări, ci au încercat să se salveze pe geam. Ambii au fost răniţi, iar Cosmin Mut a murit, câteva zile mai târziu în spitalul din Deva, ca urmare a unui stop cardio-respirator. Tânărul avea arsuri pe 45% din suprafaţă corpului şi arsuri ale cailor respiratorii. Traian Popovici s-a ales cu arsuri pe 15% din suprafaţa corpului.

La scurt timp după atac, au fost organizate filtre pe şoselele din zonă pentru depistarea autorilor, dar fără succes. Anchetatorii au constituit un cerc de suspecţi şi au urmărit pista unei reglări de conturi. O ipoteză a anchetatorilor a fost că atacul ar fi reprezentat un avertisment dat celor trei acţionari ai firmei, pentru a-i determina să cedeze staţia de benzină altei companii.

Atentatul din benzinărie a fost menţionat de anchetatori în dosarul „Spumă şi Bibanul", al mafiei anilor 2000 din Deva. „În lumea interlopă a municipiului Deva s-au cristalizat treptat, în ultimii arii, câteva grupuri infracţionale cu manifestări specifice criminalităţii organizate. Activităţile ilegale, violente, desfăşurate de acestea, reglările de conturi constând în omucideri, incendieri de autoturisme (inclusiv ale magistraţilor) şi staţii de distribuţie a carburanţilor, conflicte pentru controlul teritoriului, au indus un puternic sentiment de nesiguranţă în opinia publică", informau anchetatorii, în 2005.

O altă crimă, rămasă neelucidată până în prezent, a ieşit la iveală în duminica de 27 noiembrie 2005, când pescarii aflaţi pe malul lacului Cozia, din vecinătatea Devei au descoperit în ape cadavrul unui bărbat. „Unul dintre ei a observat la suprafaţa lacului câteva pungi în care au crezut că este un peşte mort. Au agăţat, cu undiţa, punga şi au tras-o spre malul lacului. Când au adus-o aproape de malul lacului, cei doi şi-au dat seama că înăuntru era cadavrul unei persoane. Corpul era pus într-un sac de plastic, iar pe cap avea o pungă legată la gât. Tot corpul bărbatului era înfăşurat cu sfori de alpinism şi cabluri", informa fostul ziar local „Cuvântul Liber".

Medicii legişti au constatat că victima, cu vârsta de 35 - 40 de ani, era decedată de circa un an, iar mâinile erau mâncate de peşti. Urmele unor lovituri puternice au putut fi observate, la fel ca fracturile de coaste. Cadavrul fusese îndoit de la jumătate, legat fedeleş cu o cordelină, apoi cu un lanţ de macara şi îndesat în sac. Cel care a vrut să şteargă urmele crimei ar fi ancorat sacul de o greutate, pentru a fi tras la fundul apei. Sforile au putrezit, iar rămăşiţele umane au ieşit la suprafaţă. Anchetatorii nu au putut stabili identitatea victimei, iar dosarul penal a rămas până în prezent cu autor necunoscut. O ipoteză lansată de autorităţi la scurt timp după descoperirea macabră a fost cea a victimei ucise în bătaie, însă nu a fost neglijată nici suspiciunea unui accident rutier, pe care cel care l-a cauzat a vrut să îl ţină sub tăcere. La peste 15 ani de la descoperirea macabră, ancheta a rămas fără rezultat.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE