O nouă previziune a lui Francis Fukuyama despre războiul din Ucraina şi ce se va întâmpla în continuare cu fosta republică sovietică!
Postat la: 28.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ucrainenii îi vor expulza pe ruşi din teritoriile pe care le deţin acum. Există mai multe motive pentru acest lucru, scrie Francis Fukuyama, celebrul economist american şi profesor la Universitatea Stanford.
Pe 10 martie, Francis Fukuyama, un economist american şi profesor la Universitatea Stanford, a publicat un articol în care a prezis înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei. "Atunci mulţi credeau că sunt prea optimist. Dar până acum, multe din cele scrise s-au adeverit. Ruşii au fost într-adevăr învinşi în încercarea lor de a cuceri Kievul şi au început să se retragă din nordul Ucrainei la începutul lunii aprilie ", scrie Fukuyama într-un nou articol pentru American Purpose. El aminteşte că Moscova şi-a redus mult obiectivele strategice, concentrându-se pe est şi sud. Moscova încearcă să cucerească restul regiunilor Lugansk şi Doneţk, precum şi să întărească controlul asupra Mariupolului distrus. Deşi apărătorii oraşului ucrainean încă rezistă după mai bine de 8 săptămâni de război.
Opinia populară s-a schimbat din nou. Acum este general acceptat că ruşii vor avea condiţii mai bune în câmpiile din sudul Ucrainei decât în vecinătatea Kievului. În plus, au numit un comandant special, care acum gestionează operaţiunea pe un front, şi nu pe patru deodată. Mulţi observatori continuă să susţină că războiul va ajunge într-un impas. Şi pentru a ieşi din asta, părţile vor trebui să ajungă la un acord. Sunt convins că nu este cazul. Iar ucrainenii îi vor expulza pe ruşi din teritoriile pe care le deţin acum. Există mai multe motive pentru acest lucru, scrie Fukuyama.
În primul rând, Statele Unite şi aliaţii săi din NATO au răspuns solicitărilor preşedintelui Volodimir Zelenski de asistenţă militară. Acum trimit mai multe drone, inclusiv artilerie cu rază lungă de acţiune ceea ce va priva Rusia de avantajul puterii de foc. Nimeni nu ştie ce pierderi a suferit armata ucraineană. Cu toate acestea, potrivit unor estimări, Kievul ar putea avea acum chiar mai multe vehicule blindate decât Moscova. Aşa că armata rusă nu mai are avantajul numeric 3 la 1 necesar în mod normal pentru o ofensivă reuşită.
În al doilea rând, moralul Rusiei este probabil în continuare foarte scăzut. Detaşamentele ruse care au părăsit nordul Ucrainei au fost din nou aruncate în luptă în Donbass fără odihnă şi timp pentru a se regrupa. Au pierdut mulţi oameni şi echipament şi se pare că au mai pierdut câţiva generali în ultima săptămână. Ucrainenii sunt şi mai motivaţi să câştige decât înainte, după toate atrocităţile pe care le-au văzut în Bucea şi în alte oraşe eliberate.
În al treilea rând, Rusia nu a dat încă semne ale capacităţii de a învăţa şi de a se adapta la un mediu în schimbare. În special, armata sa nu este încă capabilă să gestioneze eficient operaţiunile militare comune. Rusia încă se bazează pe puterea de foc brută pentru a avansa. Forţele armate ale Ucrainei se disting prin comandă de foarte înaltă calitate la nivelurile inferioare, menţinând în acelaşi timp controlul strategic asupra forţelor lor în ansamblu.
În al patrulea rând, Rusia pur şi simplu nu are destui oameni sau rezerve pentru a reface forţele din Donbas, care se epuizează încet.
Fukuyama este alarmat că în SUA, conservatorii, care au atacat prima dată administraţia Joe Biden pentru că nu a ajutat suficient Ucraina, o mustră acum pentru că a făcut prea mult. Potrivit acestora, succesul ucrainean în est îl va forţa pe Putin să folosească arme chimice sau biologice şi poate chiar nucleare. Astfel, conservatorii au făcut echipă cu pacifiştii „de stânga", care folosesc cel de-al treilea război mondial drept argument pentru care Ucraina nu ar trebui ajutată.
Fukuyama recunoaşte că escaladarea nu poate fi exclusă atunci când potenţialele mize sunt atât de mari. În cele din urmă, SUA şi NATO au respins ideea de a închide cerul deasupra Ucrainei, nedorind să atace direct ţinte ruseşti pe pământul rus. Cu toate acestea, potrivit lui Fukuyama, utilizarea armelor de distrugere în masă este puţin probabilă. Pentru că un atac chimic sau nuclear nu va da nimic Rusiei, ale cărei poziţii sunt în continuă slăbire. Aceasta va fi o escaladare care va duce la o intervenţie semnificativă a NATO în război. Desigur, asta nu înseamnă că răspunsul va fi simetric. Dar alianţa are multe oportunităţi de a răspunde la utilizarea armelor de distrugere în masa. De exemplu, NATO ar putea închide cerul deasupra Ucrainei sau ar putea ataca bazele pentru arme chimice sau nucleare ruseşti. Acest lucru va submina foarte mult poziţia Rusiei.
„Dacă Rusia suferă o astfel de înfrângere într-un război împotriva ucrainenilor, imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă o ţară NATO ar interveni direct ", scrie Fukuyama.
Cum se va schimba Ucraina?
Consecinţele politice ale unei înfrângeri fără echivoc a Rusiei nu se simt încă în Europa. Viktor Orban a câştigat alegerile în Ungaria, la fel ca şi Aleksandar Vucic în Serbia. Cu toate acestea, Emmanuel Macron a reuşit să învingă pe Marine Le Pen în alegerile din weekend. Dar simpatiile perfide ale lui Donald Trump pentru Rusia nu par să fi afectat poziţia sa în Partidul Republican. Cu toate acestea, războiul din Ucraina nu s-a încheiat încă.
Dacă acest lucru se va întâmpla în săptămânile următoare, iar Rusia va fi dată afară din teritoriile ocupate după 24 februarie, va însemna că Putin şi-a pierdut „noua şi strălucitoarea" armată fără niciun câştig teritorial. Şi, în acelaşi timp, ţara sa s-a aflat în aceeaşi izolare ca şi Republica Populară Coreană. Un eşec de această amploare va avea fără îndoială repercusiuni atât pentru Rusia însăşi, cât şi pentru toţi populiştii care o susţin.
Dar lupta Ucrainei nu se va încheia cu înfrângerea Rusiei. Blocada porturilor ucrainene din Marea Neagră trebuie ruptă pentru ca ţara să aibă un viitor economic. NATO ar trebui să acorde atenţie problemei deschiderii porturilor ucrainene şi protejării liberei treceri în zonă.
Dar, potrivit lui Fukuyama, Ucraina va avea o altă oportunitate importantă. Înainte de război, cea mai mare slăbiciune a ţării a fost dominaţia oligarhilor asupra economiei şi sistemului politic. De la începutul invaziei, echilibrul intern de putere s-a schimbat foarte mult, unii oligarhi fugind din ţară în primele zile. Rinat Akhmetov, care provine din Donbass şi a sponsorizat anterior Partidul Regiunilor pro-rus, şi-a văzut acum fabrica Azovstal bombardată de forţele ruse, în timp ce armata ucraineană o apără eroic. Fukuyama este sigur că Ucraina va avea o mare şansă să întărească identitatea naţională cu ajutorul noilor simboluri şi al echilibrului de putere, precum şi să rupă cu dependenţele corupte care existau în ţară înainte de 24 februarie 2022.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu