Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












O farmacistă din Târgu Mureş e favorita lui Vlad Voiculescu pentru o funcţie-cheie din Ministerul Sănătăţii

Postat la: 22.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Vlad Voiculescu își dorește, pe repede-nainte, un "concurs" de selecţie a noului șef al Direcţiei de politica medicamentului. Selecția se face doar pe baza de dosar şi interviu. Surse din instituţie susțin că favorită pentru funcţie e o farmacistă din Târgu Mureş, considerată apropiată de echipa ministrului Voiculescu.

Ministerul Sănătăţii a anunţat pe 16 februarie faptul că "scoate la concurs" postul de director al Direcţiei politica medicamentului, a dispozitivelor şi a tehnologiilor medicale. Selecţia, pe bază de dosar care trebuia trimis pe o adresă de e-mail de la Ministerul Sănătăţii, urmată de un interviu în faţa unei comisii. Trimiterea dosarelor s-a putut face doar timp de două zile, adică pe 17 şi 18 februarie, până la ora 16.00. Practic, cine nu era la curent cu toate anunţurile Ministerului Sănătăţii era luat pe nepregătite, dat fiind faptul că între anunţul privind concursul şi începerea depunerea dosarelor erau mai puţin de 24 de ore.

Potrivit unor surse politice, interviurile urmează să fie date în faţa unei comisii formate din Nicoleta Rusu secretarul general al ministerului, Amalia Şerban, directorul Direcţiei de asistenţă medicală şi sănătate publică, precum şi Alexandrina Culea, directorul Direcţiei juridice, recent adusă de ministrul Vlad Voiculescu de la Poliţia Locală a Sectorului 1. Din cele opt dosare depuse, patru au fost respinse, astfel că la interviu program în această dimineaţă au rămas doar patru persoane.

Deja există o favorită pentru ocuparea funcţiei. Aceasta ar fi Monica Negovan. De de profesie farmacist, Negovan locuieşte în Târgu-Mureş şi a avut afaceri în domeniul farmaceutic, în asociere cu Pharma Farm, firmă deţinută de compania maghiară Richter, susţin surse pentru „Adevărul", precizând că aceasta deja şi-ar fi depus deja demisia de la firma unde a activat în ultimii ani. Negovan e considerată a fi din cercul de cunoscuţi ai Andreei Moldovan (originară tot din Târgu Mureş), primul secretar de stat numit de Voiculescu când a ajuns la conducerea Ministerului Sănătăţii, dar şi a actualului şef al instituţiei.

Din profilul public de Facebook al Monicăi Negovan poate fi observat faptul că aceasta şi-a exprimat susţinerea pentru Vlad Voiculescu de la preluarea mandatului de ministru, ci şi în anii anteriori, când actualul ministru fie răspundea PSD-ului la problemele privind domeniul sănătăţii sau când îşi anunţa planurile pentru Platforma România 100.

„Aceasta a fost foarte activă în apărarea intereselor farmaciilor, în stabilirea politicilor în domeniu, participând, de-a lungul timpului, la dezbateri publice în acest sens organizate de către ministerul Sănătăţii", arată sursele citate. De altfel, şi în perioada Guvernului tehnocrat Monica Negovan a participat la dezbaterile organizate de Ministerul Sănătăţii şi cei ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, aceasta fiind cap de listă în ceea ce priveşte societatea civilă. În octombrie 2019, exact când avea loc de la trecerea Guvernului Dăncilă la Guvernul Orban, Monica Negovan şi-a mai depus dosarul şi pentru funcţia de vicepreşedintă a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), însă concursul a fost până la urmă blocat.

Potrivit surselor din minister, postul de director al Direcţiei politica medicamentului este unul crucial pentru industria pharma întrucât stabileşte, practic, tot ceea ce ţine de politica de preţ a medicamentelor, modul de calcul al acestora, şi nu în ultimul rând autorizarea farmaciilor. Noua numire e cu atât mai importantă cu cât în ultima perioadă „s-a putut remarca o oarecare nelinişte în rândul producătorilor în vederea stabilirii unei noi politici de preţ", susţin aceleaşi surse, dat fiind că în România sunt printre cele mai mici preţuri de medicamente din UE. Pe de altă parte, modificarea preţurilor în sensul creşterii ar echivala cu profituri mai mari pentru industria.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE