Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












O bombă mediatică cu efect auto-detonant: Ordonanța de Urgență privind Doctoratele făcute la SRI!

Postat la: 30.12.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Revine in actualitate tema Doctoratelor, cea care a facut valva in opinia publica. Guvernul decide printr-o ordonanta de urgenta ca sa fie creat un registru matricol paralel la Academia SRI. O parte a presei a tradus acest fapt prin secretizarea absolventilor acestei institutii, ca si temele si autorii doctoratelor. Numai ca lucrurile nu stau chiar asa.

Jurnalista Emilia Şercan a criticat dur, via Facebook, decizia premierului Ludovic Orban de a adopta, vineri seară - „noaptea ca hoţii, când lumea e preocupată de sarmale şi cârnaţi" - o ordonanţă de urgenţă propusă de ministrul Educaţiei, Monica Cristina Anisie, prin care se creează un „registru matricol paralel" la Academia SRI, o adevărată fabrică de plagiate. Acest punct de vedere a fost rapid adoptat de majoritatea jurnaliștilor. Atacul asupra premierului Ludovic Orban se dovedeste a fi, in realitate, nejustificat.

După cum a declarat ministrul Educației Monica Anisie pentru Evz.ro lucrurile sunt extrem de clare. Este vorba de respectarea legii, nu de acoperirea plagiatelor! Accesul la tezele de doctorat elaborate la Academia SRI va fi nerestricționat, iar identitatea reală a celor care le-au susținut va fi fi publică! Deci nici pomeneală de vreo inițiativă a guvernului Orban menită să încurajeze frauda universitară. Mai mult, pentru OUG adoptat există argumente clare!

Potrivit unui material elaborat de specialiștii din Ministerul Educației, situația se prezintă la modul următor:

„În calitate de instituţie publică de învăţământ superior militar, ANIMV (Academia Națională de Informații Mihai Viteazu) are obligaţia de a elibera, în condiţiile prevederilor Ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 657/2014 pentru aprobarea Regulamentului privind regimul actelor de studii în sistemul de învățământ superior, acte de studii pentru absolvenţii programelor de studii universitare şi postuniversitare pe care universitatea le organizează.(...)

Constituirea şi funcţionarea RMUR (Registrul Matricol Unic din România), reglementată de art. 201 din Legea educației naționale nr.1/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare presupune transmiterea către această bază de date naţională de date complete - cod numeric personal, serie şi număr act de identitate, loc naştere, studii urmate anterior şi instituţia organizatoare a acestora - referitoare la studenţii înmatriculaţi la programele de studii universitare şi postuniversitare organizate de instituţiile de învăţământ superior, în speţă şi de către ANIMV.

Acest fapt poate conduce la devoalarea identităţii unor angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii şi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru care ANIMV organizează formare profesională.

Din motive ce ţin de interesul instituţional al Serviciului Român de Informaţii şi al celorlalte cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale de a proteja identitatea cadrelor pentru care se asigură pregătirea, începând cu anul universitar 2015-2016, ANIMV a transmis în RMUR doar datele studenţilor înmatriculaţi la programele universitare de master de cercetare şi la studiile universitare de doctorat, altele decât cele profesionale.

Datele studenţilor/ cursanţilor la toate formele de pregătire profesională, pregătiţi pentru Serviciul Român de Informaţii sau pentru partenerii instituţionali, au fost introduse exclusiv în registrele matricole de la nivelul ANIMV"(...)"

Cu alte cuvinte, măsura înscrierii într-un registru matricol separat se aplică doar studenților care sunt cadre militare în domeniul siguranței naționale. Cei care intră la Academia Națională de Informații Mihai Viteazu devin din anul I de studii cadre miltare, cu gradul corespunzător, la finalizarea studiilor fiind angajați ai SRI, SPP, SIE sau ale unor servicii străine partenere. Potriivt legii, identitatea lor trebuie să fie protejată.

Am verificat și problema doctoratelor realizate în același sistem de secretizare. Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat pentru evz.ro că „nu se pune problema secretizării lucrărilor de masterat sau doctorat. Adică accesul la lucrarea propriu zisă va fi neîngrădit, iar eventualele sesizări privind calitatea științifică vor fi analizate potrivit legii, iar în cazul unui verdict de plagiat se vor aplica normele legale". Aceste prevederi se aplică militarilor și civililor care vor realiza lucrări de doctorat sau studii post-universitare în cadrul Academiei SRI. Lucrările și identitatea lor va fi publică. Politicienii, oamenii de afaceri sau alți funcționari doritori de un doctorat SRI vor fi tratați precum în sistemul de învățământ nemilitarizat.

În privința urgenței unei asemenea ordonanțe, ministrul Educației ne-a spus că este vorba despre faptul că pentru promoția 2015/2016, ANIMV a transmis în RMUR doar datele studenţilor înmatriculaţi la programele universitare de master de cercetare şi la studiile universitare de doctorat, altele decât cele profesionale. Perioada de studii s-a încheiat pentru toți, iar eliberarea de diplome era blocată inexistența unui registru matricol separat, prin care să se poată trece datele de identificare ale celor care lucrează în domeniul siguranței naționale, protejându-le identitatea potrivit legii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE