Numarul de decese in exces în SUA în raport cu alte țări dezvoltate crește într-un ritm alarmant
Postat la: 15.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Oamenii din SUA mor cu rate mai mari decât în alte țări similare cu venituri mari, iar această diferență este în creștere. Aceasta este concluzia cheie a unui nou studiu pe care l-am publicat în jurnalul PLOS One.
În 2021, peste 892.000 din cele 3.456.000 de decese înregistrate de SUA, sau aproximativ 1 din 4, au fost „decese în exces ". În 2019, acest număr a fost de 483.000 de decese, sau aproape 1 din 6. Aceasta reprezintă o creștere cu 84,9% a deceselor în exces în SUA între 2019 și 2021.
Decesele în exces se referă la numărul real de decese care au loc într-un anumit an în comparație cu decesele așteptate în aceeași perioadă de timp, pe baza anilor anteriori sau, ca în acest studiu, în alte țări.
Au fost comparate numărul de decese din SUA cu cele din cele mai mari cinci țări din Europa de Vest: Anglia și Țara Galilor, Franța, Germania, Italia și Spania. Aceste cinci țări fac o comparație bună, deoarece sunt aproape, dacă nu chiar, la fel de bogate ca SUA, iar populația lor combinată este similară ca mărime și diversitate cu cea a SUA.
De asemenea, au fost alese acele țări pentru că au fost utilizate într-un studiu anterior al unei alte echipe de cercetare care a documentat o creștere cu 34,5% a deceselor în exces în SUA între 2000 și 2017.
Accelerarea acestei tendințe deja alarmante pe termen lung a deceselor în exces în SUA a fost exacerbată de faptul că SUA au înregistrat rate mai mari de deces din cauza COVID-19 în comparație cu țări similare . Cu toate acestea, doar COVID-19 nu ține cont de creșterea recentă a numărului de decese în exces în SUA față de țările de comparație.
Nivelul de trai în creștere și progresele medicale de-a lungul secolului al XX-lea au făcut posibil ca oamenii din țările bogate să trăiască mai mult și cu o calitate mai bună a vieții . Având în vedere că SUA este cea mai mare putere economică din lume, cu tehnologie medicală de ultimă oră, americanii ar trebui să aibă un avantaj față de alte țări în ceea ce privește durata de viață și rata mortalității.
Dar în ultimii 50 de ani, multe țări din întreaga lume au depășit SUA în ceea ce privește scăderea rapidă a ratelor de deces, după cum arată tendințele speranței de viață .
Speranța de viață este o vârstă medie la moarte și reprezintă cât de mult se așteaptă să trăiască o persoană medie dacă ratele actuale de deces rămân neschimbate pe parcursul vieții acelei persoane. Speranța de viață se bazează pe o combinație complexă de rate de mortalitate la diferite vârste, dar pe scurt, atunci când ratele de mortalitate scad, speranța de viață crește.
În comparație cu alte aproximativ 20 de țări cu venituri mari, de la mijlocul anilor 1970, speranța de viață din SUA a scăzut de la aproximativ mijloc, sau median, la cele mai mici trepte ale speranței de viață. Deci, stagnarea relativă a speranței de viață în SUA în comparație cu alte țări este direct legată de faptul că ratele mortalității au scăzut și mai lent în SUA.
Statele Unite au rate de mortalitate mai mari decât țările de același nivel din cauza unei varietăți de cauze. Prevalența bolilor cardiovasculare a fost un motor important al schimbărilor în ceea ce privește speranța de viață la nivel mondial în ultimele decenii. Dar, în timp ce ratele de deces cauzate de bolile cardiovasculare au continuat să scadă în alte părți ale lumii, aceste rate au stagnat în SUA.
Un motiv cheie pentru această tendință este creșterea obezității, deoarece cercetările arată că obezitatea crește riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Prevalența ridicată a obezității în SUA a contribuit, de asemenea, probabil, la ratele relativ ridicate ale mortalității cauzate de COVID-19.
O altă cauză este faptul că SUA are rate disproporționat de ridicate de decese cauzate de leziuni intenționate sub formă de omucideri, în special cele cauzate de arme de foc. În plus, are, de asemenea, rate ridicate de deces cauzate de leziuni neintenționate, în special supradoze de droguri.
Oamenii sunt expuși la fentanil fără să știe acest lucru și, deoarece opioidul sintetic este atât de puternic, oamenii mor într-un număr fără precedent.
În timp ce aceste cauze specifice ale deceselor ar trebui să fie în mod clar priorități ale politicii de sănătate în prezent, ar putea exista cauze mai fundamentale pentru ratele ridicate ale mortalității din SUA.
La începutul anilor 1990, tinerii din SUA cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani mureau deja la o rată mai mare decât colegii lor din alte țări din cauza unei combinații de omucideri, răniri neintenționate - în mare parte din accidente de mașină - și decese cauzate de HIV/SIDA.
Sunt în curs de desfășurare cercetări pentru a înțelege cauzele societale mai fundamentale care pot explica vulnerabilitatea populației americane la epidemii succesive, de la HIV/SIDA și COVID-19 la violența armată și supradozele de opiacee.
Acestea includ inegalitățile rasiale și economice , care, combinate cu o rețea de securitate socială mai slabă și cu lipsa accesului tuturor la asistență medicală, pot explica disparitățile mai mari în materie de sănătate și decese în comparație cu țările europene.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu