Nu mai vrea nimeni să lucreze la DNA Ploiești: Un singur candidat pe șase locuri, la concursul organizat de CSM
Postat la: 10.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La cinci ani de la izbucnirea celui mai mare scandal din justiția română, structura de elită a DNA este ocolită de procurori. Magistrații cu experiență și cu o bună reputație profesională nu vor să se complice pe final de carieră cu lupta anticorupție de la Ploiești.
Sunt șase posturi de procurori (funcții de execuție) scoase la concurs, dar doar o singură persoană a intrat în competiție. DNA Ploiești este structura cu cele mai multe posturi libere de procurori din țară și funcționează "pe avarii" de la momentul scandalului Sebastian Ghiță-Mircea Cosma vs Mircea Negulescu "Portocală" soldat cu excluderea din magistratură a magistratului și cu demisia procurorului șef, Lucian Onea.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a demarat concursurile pentru ocuparea posturilor vacante în structurile DNA din București și din țară. Sunt 42 de posturi de procurori anticorupție, funcții de execuție, puse la bătaie de CSM, cele mai multe la Ploiești.
Potrivit anunțului publicat pe site-ul instituției sunt 17 posturi vacante la structura centrală a DNA, dintre care 8 posturi sunt în cadrul secțiilor care efectuează urmărirea penală, 7 posturi în cadrul Secției judiciare penale și alte 2 posturi în cadrul Serviciului care investighează cauze de corupție săvârșite de militari.
La structurile teritoriale din țară sunt 3 posturi de procurori vacante la Alba Iulia, 1 la Brașov, 2 la Cluj, 1 la Constanța, 1 la Craiova, 3 la Iași, 4 la Pitești, 6 la Ploiești, 1 post la Suceava și 3 posturi la Târgu Mureș.
Pentru a lucra în DNA este nevoie de cel puțin zece ani de experiență în funcția de procuror sau de judecător, iar candidatul nu trebuie să fi fost sancționat disciplinar.
Potrivit CSM s-au înscris 22 de procurori care își doresc să lucreze la DNA, cei mai mulți în București și Cluj. Pe cele șase locuri disponibile la DNA Ploiești concurează doar o singură persoană, Cristina Lefter, în prezent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.
Miercuri, 8 septembrie, s-a încheiat evaluarea lucrărilor depuse de către candidați (cinci rechizitorii), iar în perioada 15-21 septembrie are loc proba interviului. Pe 21 septembrie sunt afișate rezultatele finale pentru cei 22 de procurori înscriși în concurs.
Structura Teritorială Ploiești a DNA a fost decapitată începând cu martie 2017, odată cu scandalul provocat de Sebastian Ghiță, dar și de familia fostului baron de Prahova, Mircea Cosma. Aceștia au adus acuzații grave la adresa procurorilor pe care i-au acuzat de abuzuri în timpul urmării penale și inclusiv de falsificare de probe.
Scandalul DNA Ploiești s-a finalizat cu excluderea din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, demisia procurorului șef Lucian Onea într-o primă fază, pentru ca ulterior și restul procurorilor să se retragă la pensie sau la alte structuri de parchet.
Ulterior, toată această situație creată la Ploiești a avut consecințe fără precedent în justiție, printre care și înființarea unei secții speciale care să ancheteze exclusiv infracțiunile comise de magistrați (SIIJ), rejudecarea unor dosare de mare corupție care primiseră deja sentințe pe fond, dar și revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.
Cauzele cele mai importante aflate încă în faza de urmărire penală la Ploiești și care vizau familia Cosma și pe Sebastian Ghiță au fost preluate la structura centrală a DNA. O parte dintre aceste dosare se aflau în lucru pe masa procurorilor anticorupție din Prahova încă din 2013 și 2014 și nici acum nu au fost finalizate.
Faptul că DNA Ploiești a stat în atenția presei începând cu 2017 a îndepărtat procurorii cu experiență să se lege de numele acestei instituții. Cât timp a fost considerată structură de elită, la Ploiești au venit nume grele ale lumii politice și de afaceri din România și au făcut denunțuri. Surse judiciare au precizat că în arhiva DNA Ploiești se află informații care ar da de lucru unei întregi generații de procurori.
Este suficient să amintim doar despre desele vizite la DNA Ploiești ale Alinei Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu. La acea vreme (2016) Alina Petre spunea că a făcut o serie de denunțuri, pe lista sa aflându-se nume importante din politica autohtonă, printre acestea aflându-se Crin Antonescu, Alina Vălean, Sorin Oprescu, Elan Schwartzenberg, Carmen Dan, Andrei Chimilan, dar și fostul său socru.
Persoanele cu notorietate și influență care ar trebui audiate, teama de scandaluri, de reclamații la inspecția judiciară, expunerea publică și posibile consecințe grave în caz de scandal mediatic îndepărtează procurorii de secția DNA de la Ploiești.
În prezent, aici lucrează doi procurori, un șef și un subaltern.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu