Noile blocuri geopolitice în analiza unui expert al globalizării: "Se va remodela totul. Nimic nu va mai fi ca pana acum!"
Postat la: 11.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Lumea este divizată în mai multe grupuri formale sau informale, care vor remodela totul, de la lanțurile de aprovizionare până la tot ce înseamnă sustenabilitate, comentează expertul canadian în geopolitică și tehnologie Abishur Prakash.
Pe măsură ce statele din întreaga lume caută să treacă la vehicule electrice, un nou bloc geopolitic, care începe să se coaguleze în America Latină, ar putea decide reprezenta un imbold pentru ceea ce urmează să se întâmple la nivel global. Acest nou bloc, numit „Alianța litiului", Argentina, Bolivia, Chile și Mexic, care a intrat de curând prin naționalizarea industriei de profil. Aceste patru țări controlează cea mai mare parte a producției de litiu din lume, o resursă extrem de importantă. Dar aceasta nu este o situație izolată.
Lumea intră într-o perioadă de „globalizare pe verticală" prin formarea de noi blocuri geopolitice pe tot globul. Pe măsură ce lumea se divizează în mai multe grupuri, atât formale (alianțe), cât și informale (coridoare comerciale), acestea ar putea remodela totul, de la lanțurile de aprovizionare până la sustenabilitate, scrie Abishur Prakash în Politico.
În regiunea Indo-Pacifică, Stale Unite au inițiat „Chip 4", o alianță pentru producerea de semiconductori care mai implică Japonia, Coreea de Sud și Taiwan și este menită contracarării ascensiunii tehnologice a Chinei. Alianța se conturează în timp ce „Corporația Internațională de fabricare a semiconductorilor", cel mai mare producător de cipuri din China, vine pe piață cu un nou cip de minat Bitcoin în ciuda sancțiunilor americane. În plus, idei radicale ies la suprafață în China, cum ar fi perceperea unei taxe de 400% pe telefoanele mobile inteligente echipate cu chip-uri străine în detrimentul celor locale.
Între timp, în Orientul Mijlociu, Israelul și Emiratele Arabe Unite s-au alăturat Indiei și Statelor Unite în proiectul „I2U2", un nou bloc pentru promovarea inovației. Prima întâlnire a grupului s-a încheiat cu o serie de acorduri, de la construirea de „parcuri alimentare" în Emiratele Arabe Unite până la finanțarea unor proiecte de energie solară în India în scopul de crea opțiuni de energie mai durabilă pentru lume.
În Asia Centrală, în timp ce Kazahstanul intenționează preia redirecționarea fluxurilor comerciale fizice și digitale în Eurasia, China caută noi schimburi prin „Coridorul de Nord", care leagă Asia și Europa prin Rusia și Belarus ca parte a Inițiativei Noul Drum al Mătăsii.
În contextul în care războiul din Ucraina face ca acest coridor să fie nesigur, Kazahstanul mizează pe alternativa numită „Coridorul de Mijloc", care ar conecta Asia și Europa via Turcia. În mod evident, acest lucru generează o nouă problemă pentru Statele Unite, care, încercând să decupleze Europa de Rusia, ar putea împinge companiile europene spre China.
Așadar, lumea se îndepărtează rapid de globalizare. Noile alianțe și coridoare aflate în formare vor duce la o fragmentare globală și vor genera șocuri mari atât pentru guverne, cât și pentru companii.
În primul rând, multe dintre aceste noi blocuri exclusive create de Statele Unite nu mai implică aliați tradiționali, cum ar fi Canada, Franța sau Germania. În afară de Regatul Unit, Statele Unite își îndreaptă atenția asupra Indo-Pacificului, aspect care provoacă o dilemă vechilor parteneri din Europa și din Orientul Mijlociu: dacă să rămână alături de Washington sau să caute alți parteneri.
Companiile vor fi la rândul lor afectate de orice blocuri geopolitice la care aderă guvernele lor și, ca atare, își vor înființa propriile blocuri. SK Telecom (Coreea de Sud) și Deutsche Telekom (Germania) au semnat deja un acord pentru realizarea așa-numitei „Alianțe Metavers", iar companii precum Tesla și-au exprimat interesul pentru construirea propriilor lanțuri de aprovizionare.
În cele din urmă, în timp ce toți ochii sunt îndreptați spre Vest sau Asia, Africa își face de asemenea intrarea în scenă. Recent, Uniunea Africană (UA) a organizat cea de-a treia ediție a Africa Integration Day, cu tema deglobalizării și integrării africane. Cu acest prilej, companiile africane au fost sfătuite să se bazeze pe ele însele și să nu fie dependente de restul lumii.
Dacă economia globală a fost deschisă și accesibilă aproape tuturor timp de zeci de ani, o nouă realiniere este în curs, împărțind lumea de-a lungul unor noi linii de falii. Multe dintre aceste falii sunt demarcate din considerente ideologice, ceea ce reprezintă o schimbare masivă față de ultimele decenii, când ideologia părea să nu mai conteze. În mod clar, consecințele deciziilor luate de aceste noi blocuri nu vor fi resimțite doar de țări sau companii, ci și de oamenii obișnuiți.
Mai multe blocuri vor concura în viitorul apropiat pentru a guverna lumea, iar ceste blocuri vor trebui să coexiste între ele cu modalități creative de a atrage țări și companii. Însă cât de departe vor merge aceste noi blocuri geopolitice pentru a-si impune ideile? Și ce se va întâmpla în momentul în care conviețuirea lor se va dovedi foarte dificilă?
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu