Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Noi descoperiri la "Cazino": deţinuţii politic s-au semnat pe vopseaua de pe grinzi. Apar noi nume ale celor care au muncit la renovare în anii '50

Postat la: 01.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mai multe nume ale celor care au lucrat de-a lungul timpului la restaurarea Cazinoului au fost descoperite scrijelite cu ocazia ultimelor lucrări de consolidare.

Şantierul uneia dintre cele mai frumoase clădiri din sud-estul Europei ascunde adevărate comori. Lucrările avansează lună de lună şi fiecare etapă a procesului de restaurare ne dezvăluie fragmente de istorie şi mărturii ale celor care au trudit din greu pentru renovarea edificiului.

„De la inaugurarea Cazinoului în 1910, de-a lungul timpului, acesta a avut nevoie de mai multe reparaţii şi reamenajări majore. Prima reparaţie a fost făcută după 1920, deoarece în 1916, în Primul Razboi Mondial, Cazinoul a fost bombardat de către nemţi. O reamenajare importantă a fost realizată în 1934 sub conducerea autorului proiectului - arh. Daniel Renard. Şi în Al Doilea Război Mondial Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de către ruşi. Au urmat reparaţii majore în anii 1951-1952, făcute cu deţinuţi politici. Despre aceste reparaţii nu s-a aflat decât după anul 1990, deoarece în perioada comunistă nu s-a scris şi nu s-a suflat nicio vorbă despre asta, povesteşte arhitectul Radu Cornescu, reprezentant al Primăriei Municipiului Constanţa pentru a colabora cu proiectanţii şi constructorii pe toată perioada lucrărilor de restaurare.

„În noul regim au existat mărturii ale unor foşti deţinuţi politici care au lucrat la Cazino sau ale rudelor lor, dar dovezi directe nu au ieşit la iveală până la începutul anului 2020, când s-a decopertat cea de-a doua fereastră-scoică (dinspre mare, similară cu cea dinspre Acvariu) şi, în tencuiala căzută, s-a descoperit un petic de sac cu o listă a câtorva deţinuti politici care au lucrat la reparaţii."

Bucăţica de sac găsită atunci conţinea următorul text: „Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţi politici din anul 1951 luna 31 Decembrie. Condusă de Arhitectul Jojea Constantin (de fapt arhitectul Joja Constantin). Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop St. Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Voicilă Nicolae, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu"

„Pe cei subliniaţi, recent i-am regăsit semnaţi şi pe grinzile metalice de la plafonul suspendat al restaurantului dinspre mare! Aici, la parter, cu ocazia punerii schelei interioare pentru reparaţiile de la plafoane, dl. ing. Gabriel Puchiu, dând la o parte rabiţul care acoperea structura orizontală, a descoperit înscrisuri făcute cu creta pe grinzile metalice. Sunt semnături ale meşterilor care au lucrat la Cazino.

Interesant este că numele meşterilor care au lucrat aici şi s-au semnat sunt atât din anul 1951, cât şi din anul 1986 (ultima reparaţie capitală a clădirii). Deci s-a descoperit încă un indiciu despre deţinuţii politici conduşi de arhitecţii-deţinuţi Constantin Joja şi Ion Cristodulo şi care au suferit condiţiile dure de detenţie ale regimului dictatorial comunist", spune arhitectul constănţean.

Numele deţinuţilor politic din 1951 sunt scrijelite peste vopseaua a trei grinzi şi unele sunt întărite cu cretă, iar ale celor din 1986 sunt scrise doar cu cretă peste grinzi. Mărturiile supravieţuitorilor au arătat ca în total au fost 100 de deţinuţi politici aduşi din diferite închisori pentru reparaţiile efectuate la clădirea Cazinoului.

„Prin înscrisurile lăsate în anii '50, se poate completa o listă la care se adaugă numele date, după 1990, de supravieţuitori sau de rude ale acestora. Faţă de cei scrişi pe petecul de hârtie, au mai apărut şi numele altor deţinuti - Ciora Ionel, Vaideş Alexandru, Liuba Nicolae, Pop Gh. Ioan (a nu se confunda cu celălalt - Pop St. Ioan), Sarboan Gh., Sloi Cornel, Vacareliu I. şi Oană Jonni. Alături de aceste înscrisuri, apar şi numele meşterilor din 1986: Closs Ion, Pobloi Ion, Sîrbu N., Popa P., Petre Ion, Isac Cheamil, Lucaci Mihai, scrise dintr-o solidaritate de breaslă. E foarte posibil ca la decopertarea altor grinzi să se mai găsească şi alte nume sau un text diferit. Cazinoul e plin de surprize!", a mai spus arh. Radu Cornescu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE