Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Noaptea creierului la Spitalul de plămâni din Călăraşi!

Postat la: 05.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La spitalul de Pneumoftiziologie din Călăraşi, a avut loc un episod care ar fi trebuit să semene mult cu una dintre infracţiunile comise de Traian Băsescu pe vremea când era primar al Capitalei. Respectiv, Băsescu în calitate de primar, şi-a apobat lui, cetăţeanului Băsescu, o locuinţă. Este vorba despre scandalul cu casa din Mihăileanu, dosarul rămânând în coadă de peşte, deşi faptele sunt cât se poate de clare. Băsescu a semnat în calitate de primar, că este de acord să-şi dea o casă mare şi frumoasă, într-un cartier select al Bucureştiului, lui însuşi. Aşa că la predare, din partea Primăriei Bucureşti apare semnătura lui Traian Băsescu, iar la primirea imobilului, apare tot semnătura lui Traian Băsescu, în calitate de locuitor al Capitalei.

Doar că la Călăraşi, nu s-a întâmplat aşa, medicul primar Spiridon Dumitrescu, fost manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Călăraşi, a refuzat să-şi semneze pentru el, prelungirea contractului de muncă. De altfel, în sesizarea pe care medicul a adresat-o Ministerului Sănătăţii, acesta arată: „Pe fondul unor imixtiuni grosolane în actul de management al spitalului, una dintre ele fiind cea că preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi nu a respectat Ordinul de ministru privind organizarea de examene pentru angajaţi în timpul pandemiei, în data de 6 iunie 2022 mi-am dat demisia din funcţia de manager de spital."

Medicul primar Spiridon Dumitrescu, nu a dorit însă să părăsească spitalul, ci a vrut să lucreze în continuare ca medic în secţie. Iniţial i s-a aprobat acest lucru de către noul manager, numit de şeful Consiliului Judeţean Călăraşi. După două luni de zile, surpriză. Medicul primar Dumitrescu este anunţat că nu mai poate lucra nici ca medic. Pentru că a împlinit 65 de ani şi trebuie să iasă la pensie. Asta în condiţiile în care legea stabileşte că medicii pot lucra până la vârsta de 67 de ani. Mai mult, în Călăraşi există un deficit de medici cu această specialitate. La policlinică este unul singur, în loc de trei, iar în spital, cinci în loc de şase.

Înlăturarea doctorului Spiridon Dumitrescu s-a făcut pe un motiv hilar. Acela că nu a adresat managerului unităţii medicale, o cerere de reactivare a contractului său de medic cu spitalul, contract datând din anul 2005 şi suspendat, conform legii, pe perioada manageriatului, când a intervenit noul contract de manager. Această nebunie este de altfel subliniată şi de medic în sesizarea adresată Ministerului Sănătăţii: „Absurdul acestei situaţii este că au considerat că eu ca medic, nu mi-am cerut mie ca manager să continui să lucrez până la 67 de ani, iar eu ca manager nu mi-am aprobat mie ca medic să continui activitatea". Să recunoaştem, deşi este vorba despre un spital de plămâni, speţa este de competenţa unui spital de altă specialitate. Cu obiectul muncii ceva mai sus de plămâni.

De ce a trebuit de fapt să fie înlăturat managerul Spiridon Dumitrescu

Povestea cu faptul că nu şi-a aprobat sieşi, în calitate de manager, reactivarea contractului lui în calitate de medic este, desigur, de noaptea minţii. Şi în nici un caz nu poate fi motivul real pentru care medicul trebuia înlăturat din funcţia de manager. Şi nici nu este. Motivul este cu totul altul. Banii. Să o luăm cu începutul.

În aproape toate judeţele ţării, spitalele, mai ales cele judeţene, sunt canalele prin care se scurg cei mai mulţi bani din fondurile consiliilor judeţene. De la angajări fictive, la medicamente sau servicii supraevaluate, nimic nu lipseşte din acest veritabil arsenal de jumulire a bugetului statului, până la urmă, pentru că aceste consilii judeţee, în afară de dările pe care le primesc de la locuitorii unităţii teritoriale respective, mai primesc bani şi de la bugetul centralizat.

Încredinţarea directă, mama sifonării banilor

La un anumit interval de timp, în funcţie de profilul spitalului (de regulă acest ciclu este de 4 ani), spitalele, chiar dacă sunt de stat, trebuie să se acrediteze. Organismul care le acreditează este Autoritatea Naţională de Management a Calităţii Serviciilor Spitaliceşti (ANMCS). Pentru acreditare, acest organism de stat cere nişte evaluări. Aşa au înflorit şi în acest domeniu tot felul de firme de consultanţă. Unele dintere ele, până să li se încredinţeze astfel de contracte, nici nu aveau vreo legătură cu medicina.

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Călăraşi, o firmă de consultanţă a făcut, în luna mai a acestui an, o ofertă de astfel de audit, în valoare totală de 50.000 de lei. Oferta a fost primită la spital. Există dovezi în acest sens. Nu s-a semnat nimic însă. În luna iulie, medicul Spiridon Dumitrescu pleacă din funcţia de manager al spitalului. Iar noul manager vine cu propria iniţiativă în domeniul acreditării. Ignoră prima ofertă din mai, cu oferta în valoare totală de 50.000 lei şi impune o nouă firmă. Oferta acesteia este formulată şmechereşte: 18.000 de lei plus tva, pe timp de cinci luni.

La prima vedere, desigur că a doua ofertă este mai avantajoasă. 50.000 fiind mult mai scump decât 18.000. Numai că, la prima ofertă, suma era în total, iar la cea de-a doua, 18.000 este pe fiecare lună. Ceea ce de fapt înseamnă, în cinci luni 107.100. La care se mai adaugă, formulată tot şmechereşte, o sumă de 42.220 lei. Facând totalul, ajungem la 152.300 de lei, ceea ce este cam de trei ori mai mult decât prima ofertă.

De aceea trebuia înlăturat medicul primar Spiridon Dumitrescu din funcţia de manager, dar şi din cea de medic, în ciuda deficitului de personal calificat. Trebuia, pur şi simplu să dispară din spital. Firma impusă de noul manager, nu a venit din neant. Este a unei foste colaboratoare de la Olteniţa a actualului manager. Şi uite aşa se sifonează banii pentru sănătatea călărăşenilor. Pe nimic.

Cine este medicul care nu mai are loc în spitalul călărăşan

Dincolo de lipsa de doctori pneumologi din Călăraşi, medicul primar Spiridon Dumitrescu nu este un profesionist oarecare. În Ordinul de ministru nr. 2173/12.07.2022, medicul figurează ca făcând parte, la nivel naţional, din Subcomisia pentru asigurarea controlului tuberculozei, din cadrul Ministerului Sănătăţii, ordin semnat de către ministrul Sănătăţii, profesorul Alexandru Rafila.

La rândul lor, medicii din spitalul călărăşea, au adresat un memoriu în care susţin că activitatea medicului primar Dumitrescu este indispensabilă pentru buna funcţionare a secţiei. De asemenea, medicul Spiridon Dumitrescu este şi cetăţean de onoare al municipiului Călăraşi, „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru întreaga activitate depusă în interesul comunităţii", după cum scrie pe diplomă. De astă dată însă, interesul comunităţii nu mai coincide cu interesul lui Vasile Iliuţă, preşdintele CJ Călăraşi, cel care l-a și impus pe noul manager.

Sorin Ovidiu Bălan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE