Nici cu spaga nu ai loc in aceste spitale daca te afli intr-o astfel de situatie!
Postat la: 29.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Bolnavii din Iasi, care au nevoie de ingrijiri paliative, par, de multe ori, sa fie condamnati la durere si la chinuri groaznice, deoarece in Iasi, in spitalele publice, exista un numar insuficient de paturi pentru cei care au nevoie de un astfel de tratament, care sa le aline suferinta.
Conform datelor existente la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), la nivelul Iasului exista 570 de paturi pentru ingrijiri paliative, dintre acestea 464 fiind in contract cu CAS. Din acest total, 213 paturi se afla in spitalele publice, cele mai multe la Institutul de Psihiatrie "Socola", mai exact 123. Totodata, la Spitalul Pentru Copii "Sf. Maria" exista 5 astfel de paturi, la Spitalul Pascani 50, la Spitalul "Sf. Ioan" din Targu Frumos- 15 paturi si la Institutul Regional de Oncologie- 20 de paturi.
O mare problema este reprezentata si de faptul ca multi dintre pacientii care au nevoie de ingrijiri paliative nu stiu cui sa se adreseze. Foarte multe persoane ajung in Unitatea de Primire Urgente, unde nu pot primi ingrijirile necesare. Din acest punct incepe chinul pentru medicii de la Urgente, care incearca sa gaseasca un loc liber intr-o sectie de profil si sa le explice familiilor ca ingrijirile paliative nu intra in competenta Unitatii de Primire Urgente.
"Este un lucru obisnuit, intrucat in fiecare zi este cel putin un pacient care are nevoie de ingrijiri paliative. Sunt unii pacienti care sunt externati de la paliatii, merg acasa, au dureri si alte simptome si nu au inteles ca au nevoie de ingrijiri paliative. Acestia suna la 112 si sunt adusi aici de ambulanta. Aici incepe lupta noastra de a explica ca in Urgente nu se fac paleatii si sunam la alte unitati medicale, care au liste de asteptare lungi si nu reusesc sa-i interneze. Sunt si alte familii care declara ca nu iau acesti pacienti acasa. Acestia raman, uneori, si pana la sfarsitul vietii. Noi ingrijim pacienti care nu tin de competenta noastra, care nu trebuie sa fie ingrijiti in urgenta. O parte dintre pacienti au familii care aleg sa mearga in institutii private care ofera astfel de ingrijiri. Cei mai multi sunt pacienti cu neoplazii, cam 90 la suta dintre ei. Vorbim de cel putin un pacient pe zi, mergand pana la zece pacienti pe zi. Sunt locuri putine si este greu sa oferim in Urgente informatii care trebuie date de catre medicii curanti. Medicii curanti spun ca le dau informatii, dar sunt familii care nu reusesc sa se descurce sau, mai dramatic, pacienti care nu au familii, ale caror familii sunt departe de Iasi. Oamenii acestia se plimba, sunt trimisi la domiciliu si revin cu aceleasi probleme. Nu sunt toti pacientii varstnici, sunt si mai tineri, in acest moment avem un pacient in varsta de 50 de ani", declara prof. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU-SMURD Iasi.
O veste proasta pentru acesti pacienti vine si de la Institutul de Psihiatrie "Socola", unitatea medicala cu cele mai multe paturi pentru ingrijiri paliative. Aici, toate cele 123 de paturi sunt ocupate in permanenta, pe lista de asteptare aflandu-se foarte multe persoane. Totodata, aici pot fi ingrijiti doar pacientii care sufera si de afectiuni psihiatrice.
"In principal, la Institul de Psihiatrie «Socola» ajung pacientii care au afectiuni psihiatrice. Noi, fiind un spital de monospecialitate, ii tratam pe cei care se incadreaza in afectiunile psihiatrice. Vorbim despre tulburarile cognitive, respectiv dementa sau maladia Alzeihmer. Acesta trebuie sa fie diagnosticul principal, dar mai sunt pacienti care au dementa si o alta boala, care se preteaza pentru ingrijiri paliative, cum ar fi afectiuni de natura oncologica. Noi, in principal, ne ocupam de pacientii cu afectiuni psihiatrice, nu internam pacienti cu afectiuni strict oncologice. 95 de paturi se afla in Sectia Barnova. Avem liste de asteptare destul de mari, deoarece foarte multi dintre pacienti raman in spital pentru tot restul vietii. Acest lucru face ca externarea sa se faca, de cele mai multe ori, prin deces, sau mai exista familii care doresc sa-i mai ia la domiciliu. Incurajam acest aspect, ca pacientii sa fie preluati uneori si in mediul familial. Sunt peste 30 de persoane care sunt pe listele de asteptare si apar cam trei sau patru solicitari pe saptamana. Este foarte costisitor sa ingrijesti acesti pacienti, pentru ca avem aproape angajatul si patul cand vine vorba despre infirmieri. Totodata, este un asistent la cinci bolnavi si sunt si cheltuieli materiale, deoarece pacientii necesita tratament medicamentos. Cheltuiala este destul de mare, dar costul pacientului este acoperit de CAS", precizeaza dr. Gabriel Oprisanu, manager al Institutului de Psihiatrie "Socola".
Conform statisticilor inregistrate la CAS Iasi, pe parcursul anului 2018 au fost inregistrate nu mai putin de 2.914 cazuri care au necesitat 143.007 zile de ingrijiri. Totodata, ingrijirea acestor pacienti este foarte costisitoare, iar valoarea totala a decontarilor facute pe parcursul anului trecut se ridica la suma de 33.894.928 de lei. Astfel, in 2018, la Spitalul pentru Copii "Sf. Maria" din Iasi au existat nu mai putin de 97 de cazuri, care au necesitat 1.234 de zile de ingrijiri. In acest caz s-a decontat suma de 301.358 de lei. La institutul de Psihiatrie "Socola" din Iasi au existat nu mai putin de 649 de cazuri, pentru care s-a decontat de la CAS suma de 9.274.003 lei. Totodata, la Spitalul Pascani s-au inregistrat 837 de cazuri, in timp ce la Spitalul "Sf. Ioan" din Targu Frumos si la IRO s-au inregistrat 209, respectiv 305 cazuri.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu