New York Times: SUA și NATO se chinuie să înarmeze Ucraina și să-și umple propriile arsenale!
Postat la: 29.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Occidentul a crezut că un război de artilerie și tancuri în Europa nu se va mai întâmpla niciodată și a redus stocurile de arme. S-a înșelat. Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, națiunile europene au pus mâna pe "dividendele păcii", reducându-și drastic bugetele de apărare, armatele și arsenalele.
Odată cu ascensiunea Al Qaeda aproape un deceniu mai târziu, terorismul a devenit ținta, necesitând investiții militare diferite și forțe mai ușoare, mai expediționare. Chiar și angajamentul îndelungat al NATO în Afganistan semăna prea puțin cu un război terestru în Europa, cu o greutate mare de artilerie și tancuri, despre care aproape toate ministerele apărării credeau că nu se va mai repeta niciodată. Dar s-a întâmplat, comenteaza New York Times.
În Ucraina, genul de război european considerat de neconceput macină stocurile modeste de artilerie, muniție și apărare aeriană a ceea ce unii din NATO numesc "armatele bonsai" ale Europei, după numele micilor copaci japonezi. Chiar și puternica SUA are doar stocuri limitate de arme pe care ucrainenii le doresc și de care au nevoie, iar Washingtonul nu este dispus să deturneze arme cheie din regiuni delicate precum Taiwan și Coreea, unde China și Coreea de Nord testează constant limitele.
Acum, după nouă luni de război, nepregătirea fundamentală a Occidentului a declanșat o cursă nebună pentru a aproviziona Ucraina cu ceea ce are nevoie și, în același timp, pentru a reaproviziona stocurile NATO. În timp ce ambele părți consumă armament și muniție într-un ritm nemaiîntâlnit de la cel de-al Doilea Război Mondial, competiția pentru a menține arsenalele la zi a devenit un front critic care s-ar putea dovedi decisiv pentru efortul Ucrainei.
Cantitatea de artilerie folosită este uluitoare, spun oficialii NATO. În Afganistan, forțele NATO ar fi putut să tragă chiar și 300 de lovituri de artilerie pe zi și să nu-și facă griji reale cu privire la apărarea aeriană. Dar Ucraina poate trage mii de runde zilnic și rămâne disperată pentru apărarea aeriană împotriva rachetelor rusești și a dronelor de fabricație iraniană.
"O zi în Ucraina este o lună sau mai mult în Afganistan", a declarat Camille Grand, expert în apărare la Consiliul European pentru Relații Externe, care până de curând a fost secretar general adjunct al NATO pentru investiții în apărare. Vara trecută, în regiunea Donbas, ucrainenii trăgeau între 6.000 și 7.000 de lovituri de artilerie în fiecare zi, a declarat un înalt oficial NATO. Rușii trăgeau între 40.000 și 50.000 de cartușe pe zi.
Prin comparație, Statele Unite produc doar 15.000 de cartușe în fiecare lună. Astfel, Occidentul se străduiește să găsească echipamente și muniție din ce în ce mai rare din epoca sovietică pe care Ucraina le poate folosi acum, inclusiv rachete de apărare aeriană S-300, tancuri T-72 și mai ales proiectile de artilerie de calibru sovietic.
De asemenea, Occidentul încearcă să găsească sisteme alternative, chiar dacă sunt mai vechi, pentru a înlocui stocurile tot mai mici de rachete scumpe de apărare aeriană și de Javeline antitanc. Acesta trimite semnale puternice către industriile de apărare occidentale că se pregătesc contracte pe termen mai lung - și că ar trebui angajate mai multe schimburi de muncitori și că liniile de fabricație mai vechi ar trebui să fie renovate. Încearcă să achiziționeze muniție din țări precum Coreea de Sud pentru a "suplini" stocurile trimise în Ucraina.
Există chiar discuții despre posibilitatea ca NATO să investească în vechile fabrici din Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria pentru a relua producția de obuze de calibru sovietic de 152 mm și 122 mm pentru artileria ucraineană, încă în mare parte din epoca sovietică. Dar obstacolele sunt la fel de numeroase ca și soluțiile urmărite.
Țările NATO - adesea cu mare fast - au furnizat Ucrainei o parte din artileria occidentală avansată, care folosește obuze de 155 mm la standardul NATO. Dar sistemele NATO sunt rareori certificate pentru a utiliza cartușe produse de alte țări NATO, care adesea fabrică obuzele în mod diferit. (Aceasta este o modalitate prin care producătorii de armament se asigură că pot vinde muniție pentru armele lor, așa cum producătorii de imprimante își fac banii din cartușe de cerneală).
Apoi, mai există și problema controalelor legale la export, care reglementează dacă armele și munițiile vândute unei țări pot fi trimise unei alte țări aflate în război. Acesta este motivul pentru care elvețienii, invocând neutralitatea, au refuzat Germaniei permisiunea de a exporta în Ucraina muniția antiaeriană necesară fabricată de Elveția și vândută Germaniei. Italia are o restricție similară în ceea ce privește exporturile de arme.
Un oficial NATO a descris sacul mixt de sisteme cu care Ucraina trebuie să se confrunte acum ca fiind "grădina zoologică de animale de companie a NATO", având în vedere prevalența numelor de animale pentru arme precum Gepard (ghepard în germană) și sistemul de rachete sol-aer numit Crotale (șarpe cu clopoței în franceză). Așadar, reaprovizionarea este dificilă, la fel ca și întreținerea.
Și rușii au propriile lor probleme de realimentare. Ei folosesc acum mai puține gloanțe de artilerie, dar au o mulțime de gloanțe, chiar dacă unele sunt vechi și mai puțin fiabile. Confruntându-se cu o asemenea zbatere, Moscova încearcă, de asemenea, să își intensifice producția militară și se pare că încearcă să cumpere rachete din Coreea de Nord și mai multe drone ieftine din Iran.
Având în vedere anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și războiul din regiunea Donbas, noile obiective de cheltuieli militare ale NATO - 2% din produsul intern brut până în 2024, din care 20% pentru echipamente în loc de salarii și pensii - par modeste. Dar chiar și acestea au fost în mare parte ignorate de principalele țări membre.
În februarie, când a început războiul din Ucraina, stocurile pentru multe națiuni erau doar la jumătate din ceea ce ar fi trebuit să fie, a declarat oficialul NATO, și au existat puține progrese în crearea de arme care să poată fi folosite interschimbabil de către țările NATO. Chiar și în cadrul Uniunii Europene, doar 18% din cheltuielile de apărare ale națiunilor sunt cooperative.
Pentru țările NATO care au dat cantități mari de arme Ucrainei, în special statele din prima linie, precum Polonia și țările baltice, povara înlocuirii acestora s-a dovedit a fi grea.
Francezii, de exemplu, au furnizat unele arme avansate și au creat un fond de 200 de milioane de euro (aproximativ 208 milioane de dolari) pentru ca Ucraina să cumpere arme fabricate în Franța. Dar Franța a dat deja cel puțin 18 obuziere moderne Caesar Ucrainei - aproximativ 20% din toată artileria existentă - și este reticentă în a oferi mai mult.
Uniunea Europeană a aprobat 3,1 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pentru a rambursa statele membre pentru ceea ce furnizează Ucrainei, dar acest fond, Fondul european pentru pace, este epuizat în proporție de aproape 90%. În total, țările NATO au furnizat până în prezent aproximativ 40 de miliarde de dolari în armament Ucrainei, aproximativ cât bugetul anual de apărare al Franței.
Țările mai mici și-au epuizat potențialul, a declarat un alt oficial NATO, 20 dintre cei 30 de membri ai săi fiind "destul de epuizați". Dar cei 10 rămași pot furniza încă mai mult, a sugerat el, în special aliații mai mari. Printre aceștia s-ar număra Franța, Germania, Italia și Olanda.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sfătuit alianța - inclusiv, în mod special, Germania - că orientările NATO care cer membrilor să păstreze stocurile nu ar trebui să fie un pretext pentru a limita exporturile de arme către Ucraina. Dar este de asemenea adevărat că Germania și Franța, ca și Statele Unite, doresc să calibreze armele pe care le primește Ucraina, pentru a preveni escaladarea și atacurile directe asupra Rusiei.
Ucrainenii doresc cel puțin patru sisteme pe care Occidentul nu le-a furnizat și este puțin probabil să le furnizeze: rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de ATACMS, care ar putea lovi Rusia și Crimeea; avioane de luptă occidentale; tancuri occidentale; și o apărare aeriană mult mai avansată, a declarat Mark F. Cancian, fost strateg în domeniul armamentului la Casa Albă, care este acum consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.
ATACMS, cu o rază de acțiune de circa 190 de kilometri, sau aproximativ 118 mile, nu vor fi date de teamă că ar putea lovi Rusia; tancurile și avioanele de luptă sunt pur și simplu prea complicate, necesitând un an sau mai mult pentru a fi antrenate în modul de utilizare și întreținere. În ceea ce privește apărarea aeriană, a spus dl Cancian, NATO și Statele Unite au dezactivat cea mai mare parte a apărării aeriene cu rază scurtă de acțiune după Războiul Rece, și nu prea mai sunt multe de împărțit. Producerea mai mult poate dura până la doi ani.
Întreținerea este esențială, dar există răspunsuri inteligente pentru echipamente relativ mai simple, cum ar fi obuzierul M-777 dat Ucrainei. Cu piesele potrivite, un inginer ucrainean poate face legătura cu un ofițer de artilerie american din Fort Sill, Oklahoma, și poate fi informat despre întreținere prin Zoom. De asemenea, Ucraina s-a dovedit adaptabilă. Forțele sale sunt cunoscute în interiorul NATO ca "Armata MacGyver", o referire la un vechi serial de televiziune în care eroul este inventiv și improvizează cu tot ce îi cade la îndemână.
Pentru a bombarda pozițiile rusești de pe Insula Șerpilor, de exemplu, ucrainenii au pus Cezarii, cu o rază de acțiune de 40 de kilometri, pe barje și le-au remorcat 10 kilometri pentru a lovi insula, care se afla la 50 de kilometri distanță, uimindu-i pe francezi. De asemenea, Ucraina a scufundat nava Moskva, nava amiral a Flotei rusești din Marea Neagră, cu propriile rachete adaptate, și a construit drone care pot ataca nave pe mare.
Oficialii americani insistă asupra faptului că armata americană are încă suficient material pentru a continua să aprovizioneze Ucraina și să apere interesele SUA în alte părți. "Ne-am angajat să furnizăm Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă", a declarat luna aceasta Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, după ce a anunțat mai multe rachete Stinger pentru Ucraina.
Washingtonul analizează, de asemenea, alternative mai vechi și mai ieftine, cum ar fi să ofere Ucrainei rachete TOW antitanc, care sunt disponibile din abundență, în loc de Javelin, și rachete sol-aer Hawk în loc de versiuni mai noi. Dar oficialii fac tot mai multe presiuni asupra Ucrainei pentru a fi mai eficientă și a nu trage, de exemplu, o rachetă care costă 150.000 de dolari asupra unei drone care costă 20.000 de dolari.
Deja, unele arme sunt pe sfârșite. În septembrie, armata americană avea în stocurile sale un număr limitat de cartușe de artilerie de 155 mm, precum și un număr limitat de rachete ghidate, lansatoare de rachete, obuziere, Javelins și Stingers, potrivit unei analize a dlui Cancian. Lipsa cartușelor de artilerie de 155 mm "este probabil cea mai mare care îi îngrijorează cel mai mult pe planificatori", a spus dl Cancian.
"Dacă doriți să creșteți capacitatea de producție a obuzelor de 155", a spus el, "vor trece probabil patru sau cinci ani până când veți începe să le vedeți ieșind pe partea cealaltă". Steven Erlanger a relatat de la Bruxelles și Berlin, iar Lara Jakes de la Bruxelles și Roma. Eric Schmitt a contribuit la reportajul din Washington.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu