Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Neregulile de la ASF: rude ale unor lideri PSD angajate fără concurs pe salarii de peste 4.000 euro/lună

Postat la: 12.05.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie care stă pe un munte de bani, gestionând cele mai bogate pieţe, precum cea a asigurărilor şi a pensiilor private, exista o serie de nereguli majore, după cum a a divulgat miercuri în Senat un angajat al institutiei.

Acesta a vorbit despre favorizarea asigurătorilor prin aplicarea de sancţiuni simbolice ori angajări pe criterii de rudenie (gineri, soţii) şi interese personale (amante). Cristian Muntean le-a prezentat senatorilor un memoriu, în care îl acuză printre altele pe preşedintele Nicu Marcu că a angajat fără concurs zeci de persoane, inclusiv pe ginerele liderului PSD Paul Stănescu, Robert Marius Modan. "In acest fel, ginerele lui Paul Stanescu a ajuns sa castige 4000 de euro net/luna + prime, toata lumea din institutie stiind faptul ca ginerele lui Paul Stanescu este protejatul lui Nicu Marcu", a spus Muntean, citat de Adevarul.ro.

În lunile februarie, martie şi aprilie 2021, Nicu Marcu, făcut presiuni asupra unor angajaţi determinându-i sa semneze un act aditional de micsorare a salariului, pentru ca "e greu sa iti gasesti serviciu in timp de pandemie". 99% dintre angajatii carora li s-a solicitat acest lucru, au semnat acel act aditional. "În tot acest timp, atât preşedintele, cât şi întreg consiliul ASF nu şi-au micşorat salariile în semn de solidaritate, astfel încât au fost reduse salariile personalului tehnic, în timp ce veniturile de zeci de mii de euro pe luna + bonusuri ale consiliul ASF au rămas intacte.", se acuză in memoriu. Salariul mediu net de bază în ASF este de 10.000 de lei (peste 2.000 de euro), iar membrii conducerii ASF au venituri nete lunare care ating şi 14.000 de euro.

"Din iulie 2020, sub mandatul lui Nicu Marcu, presedinte al ASF, gradul de conformitate al asigurătorilor s-a deteriorat semnificativ, iar in consecinta, numarul de reclamaţii a crescut exponenţial. În luna iulie 2020, ASF înregistra aproximativ 2.200 de reclamaţii/luna, iar la zece luni distanţă de la preluarea mandatului de presedinte al ASF al lui Nicu Marcu, ASF înregistreaza aproximativ 5.500 de reclamatii/luna. Anul trecut ASF a primit 41.544 de reclamatii la adresa firmelor de asigurari, iar consumatorii au avut dreptate în 60% din cazuri adică aproximativ 25.000 de situaţii in care asiguratorul a încălcat legea, fără ca ASF să aplice amenzi semnificative.", se mai arata in sesizare.

„Legea prevede ca ASF trebuie sa aplice amenzi semnificative, de la 50.000 la 500.000 lei asiguratorilor, pentru fapte precum neplata integrala sau la termen a despagubirilor. Desi consumatorii de asigurari reclama constant aspecte ce tin de neplata despagubirilor, iar reclamatiile sunt, statistic, gasite intemeiate in aproximativ 60% din cazuri, ASF aplica foarte rar amenzi, sau eventual, avertismente, chiar daca faptele sunt repetate. În ultimul an, ASF a constatat nereguli majore la acesti asiguratori, le-a aplicat cateva mici sanctiuni, dar, in mod paradoxal, atunci cand asiguratorii au contestat sanctiunile in instanta, ASF a pierdut procesele, pe considerente care tin de vicii de procedura ale actelor intocmite de ASF (iar nu de fondul neregulilor constatate),", afirma angajatul.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE