Începe Criza Creditelor în urma căreia peste jumătate din băncile americane ar putea sa intre în insolvență
Postat la: 03.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Cele două prăbușiri din sectorul imobiliar comercial din SUA și piața obligațiunilor din SUA s-au ciocnit cu 9 trilioane de depozite neasigurate în sistemul bancar american. Astfel de depozite pot dispărea într-o după-amiază în era cibernetică.
Al doilea și al treilea cel mai mare eșec bancar din istoria SUA au urmat într-o succesiune rapidă. Trezoreria SUA și Rezerva Federală ar dori să credem că acestea sunt „idiosincratice". Aceasta este o evaziune periculoasă, scrie The Telegraph, citat de Solidnews.
Aproape jumătate din cele 4.800 de bănci americane ard deja prin amortizoarele de capital. Este posibil ca acestea să nu fie nevoite să marcheze toate pierderile pe piață în conformitate cu normele contabile din SUA, dar acest lucru nu le face solvabile. Cineva își va asuma aceste pierderi.
„Este înfricoșător. Mii de bănci sunt falimentare", a declarat profesorul Amit Seru, expert bancar la Universitatea Stanford. „Să nu pretindem că este vorba doar despre Silicon Valley Bank și despre First Republic. O mare parte din sistemul bancar american este amenințat de insolvabilitate".
Șocul total al înăspririi politicii monetare de către Fed nu a lovit încă. Un mare edificiu al datoriei se confruntă cu o prăpastie de refinanțare în următoarele șase trimestre. Numai atunci vom afla dacă sistemul financiar american poate amortiza în siguranță efectele îndatorării excesive induse de stimulii monetari extremi din timpul pandemiei.
Un raport al Hoover Institution, realizat de Prof. Seru și un grup de experți bancari, a calculat că mai mult de 2.315 de bănci din SUA nu pot gestiona în prezent active în valoare mai mică decât pasivele lor. Valoarea de piață a portofoliilor lor de credite este cu 2 trilioane de dolari mai mică decât valoarea contabilă declarată.
Printre acești creditori se numără și companii-gigant. Una dintre cele mai vulnerabile 10 bănci este o entitate sistemică globală cu active de peste un trilion de dolari. Alte trei sunt bănci mari. „Nu este doar o problemă pentru băncile sub 250 de miliarde de dolari care nu au trebuit să treacă testele de stres", a spus el.
Trezoreria Statelor Unite și Corporația Federală de asigurare a depozitelor (FDIC) au crezut că au declanșat criza prin salvarea deponenților neasigurați ai Silicon Valley Bank și Signature Bank cu o „scutire de risc sistemic", după ce acești creditori s-au prăbușit în martie.
Casa Albă s-a opus unei garanții globale pentru toate depozitele, deoarece aceasta ar fi fost o garanție socială pentru cei bogați. În plus, FDIC are doar 127 miliarde de dolari în active (și mai puțin foarte curând) și ar putea avea nevoie în cele din urmă de asistență financiară pentru a fi salvată de faliment.
Autoritățile au preferat să lase problema vagă, sperând că deponenții vor discerne o garanție implicită. Jocul a eșuat. Deponenții au părăsit First Republic Bank într-un ritm rapid și furios săptămâna trecută, în ciuda unei infuzii anterioare de 30 de miliarde de dolari de la un grup de bănci mari.
Cavalerii albi care au cercetat o posibilă preluare a First Republic au fost realeși odată ce au examinat documentele și au descoperit amploarea daunelor imobiliare. FDIC a trebuit să preia banca, eliminând atât acționarii, cât și deținătorii de obligațiuni. A fost nevoie de o subvenție de 13 miliarde de dolari, împreună cu împrumuturi de 50 de miliarde de dolari pentru a atrage JP Morgan.
„Niciun cumpărător nu ar lua First Republic fără o subvenție publică", a declarat Krishna Guha de la Evercore ISI. El avertizează că sute de bănci mici și mijlocii vor încerca să reducă împrumuturile pentru a evita aceeași soartă. Așa începe o criză de credit.
Prețul acțiunilor PacWest, următorul pe lista neagră, a scăzut luni cu 11%.
Autoritățile americane pot limita criza imediată de lichiditate prin garantarea temporară a tuturor depozitelor. Dar acest lucru nu rezolvă o criză mai mare de solvabilitate.
Trezoreria și FDIC sunt încă în faza de negare. Ei dau vina pe eșecurile creditării nesăbuite, a gestionării proaste și a dependenței excesive de deponenții neasigurați. Sună familiar. „Au spus același lucru când Bear Stearns a căzut în 2008. Totul va fi bine", a spus Prof. Seru.
First Republic împrumută start-up-uri tehnologice, dar dau greș în imobiliare comerciale. Nu va fi ultimul pe acest scor. Blocurile de birouri și proprietățile industriale se află într-un stadiu incipient al unei crize profunde. „Este o furtună aproape perfectă", a declarat Jeff fine, guru imobiliar la Goldman Sachs.
„Ratele au crescut cu 400 până la 500 de puncte de bază într-un an, iar piețele financiare au fost aproape complet închise. Estimăm că există între patru și cinci trilioane de dolari în sectoarele comerciale (imobiliare), din care aproximativ un trilion se consumă în următoarele 12 până la 18 luni", a spus el.
Pachetele de credite pentru proprietăți comerciale (CMBS) sunt de obicei pe scadențe scurte și trebuie să fie refinanțate la fiecare doi până la trei ani. Împrumuturile au explodat în timpul pandemiei, când Fed a inundat sistemul cu lichidități. Această datorie este scadentă la sfârșitul anilor 2023 și 2024.
Ar putea fi pierderile la fel de grave ca și criza subprime? Probabil că nu. Capital Economics spune că bula de investiții în proprietățile rezidențiale din SUA a atins un maxim de 6,5% din PIB în 2007. Cifra comparabilă pentru proprietățile comerciale de astăzi este de 2,6%.
Dar nici amenințarea nu este obișnuită. Prețurile proprietăților comerciale din SUA au scăzut până acum cu doar 4-5%. Economia de capital se așteaptă la un vârf de scădere de 22%. Acest lucru va face ravagii în continuare asupra portofoliilor de credite ale băncilor regionale, care reprezintă 70% din totalul finanțării proprietăților comerciale.
„În cel mai rău caz, ar putea crea o ‘buclă a distrugerii' care accelerează o recesiune imobiliară care apoi lovește în sistemul bancar", a declarat Neil Shearing, economist-șef al grupului.
În cazul Silicon Valley Bank, lucrurile au fost diferite. Păcatul său a fost să bage depozitele în exces în ceea ce se presupune a fi cel mai sigur activ financiar din lume: Trezoreriile SUA. Comisia a fost încurajată să facă acest lucru în temeiul normelor privind ponderarea riscurilor ale autorităților de reglementare de la Basel.
Unele dintre aceste titluri de creanță au pierdut 20% pe scadențe lungi.
Autoritățile americane spun că banca ar fi trebuit să-și asigure această datorie de trezorerie cu instrumente derivate pe rata dobânzii. Dar, după cum arată clar documentul Hoover, acoperirea doar transferă pierderile de la o bancă la alta. Contrapartea care subscrie contractul de acoperire primește în schimb lovitura.
Cauza principală a acestei crize bancare și a obligațiunilor constă în comportamentul neregulat și stimulentele perverse create de Fed și Trezoreria SUA de-a lungul multor ani. Ei au creat pentru prima dată „riscul ratei dobânzii" la scară galactică: acum detonează bomba cu ceas întârziată a propriei lor creații.
Chris Whalen de la Institutional Risk Analyst a spus că ar trebui să fim atenți la o narațiune falsă care pune toată vina pe băncile în care nu poți avea încredere. „Intervenția excesivă a Fed pe piața deschisă din 2019 până în 2022 a fost cauza principală a eșecului First Republic, precum și al Silicon Valley Bank", a spus el.
Whalen a declarat că băncile americane și investitorii de obligațiuni (adică fondurile de pensii și companiile de asigurări) „țin în mână" pierderile implicite de 5 trilioane de dolari lăsate de faza finală a experimentului QE al Fed. „Din moment ce băncile americane au doar aproximativ 2 trilioane de dolari în capital propriu tangibil, avem o problemă", a spus el.
El prezice că această criză bancară va continua să se intensifice, până când Fed se retrage și reduce ratele cu 100 puncte de bază.
Fed nu are nicio intenție să se oprească. Intenționează să majoreze și mai mult ratele. Acesta continuă să micșoreze oferta de bani din SUA într-un ritm record, cu o înăsprire cantitativă de 95 miliarde de dolari în fiecare lună.
Oribilul adevăr este că banca centrală a superputerii mondiale a făcut o asemenea dezordine încât trebuie să aleagă între două otrăvuri: fie oprește inflația, fie lasă o criză bancară să atingă proporții sistemice. Se pare că a ales criza bancară.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Elon Musk pompează în mame-surogat înainte de Apocalipsă. Miliardarul plătește scump născătoarelor propriilor copii pentru a crea o legiune de progenituri inteligente
Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, este in centrul unui nou scandal, dupa o investigație publicata de Wall Street ...
-
Acuzații grave. Rusia ar fi folosit DOGE și Starlink pentru a accesa date sensibile ale guvernului american
Un denunțator din cadrul unei agenții federale americane susține, prin intermediul avocatului sau, ca platforma tehnolog ...
-
După manipularea pietei de capital, familia si apropiatii lui Trump baga banii masiv in criptomonede. Urmeaza o dedolarizare accelerata!
Donald Trump, apropiatii sai și familia sa sunt tot mai intersați de industria cripto, arata o analiza Bloomberg. Trump ...
-
Scandal imens pe manipularea pieței de capital: O "trumpistă" a speculat masiv pe bursă înainte ca Trump să suspende războiul comercial
Aleasa trumpista Marjorie Taylor Greene a cumparat actiuni in valoare de zeci de mii de dolari inainte ca presedintele a ...
-
Parkinson este o boală produsă de om. La fel e si Alzheimer!
În vara anului 1982, șapte consumatori de heroina au fost internați intr-un spital din California, paralizați și m ...
-
Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău: își construiesc refugii și se înarmează pentru ziua în care haosul va cuprinde lumea
Odata privita ca o atitudine de nișa, mișcarea cetațenilor pregatiți pentru situații de criza capata tot mai multa amplo ...
-
SECTA GARDNER ȘI INSTITUȚIONALIZAREA PEDOFILIEI ÎN ROMÂNIA
Investigație Jurnalistica de Sorin Roșca Stanescu De la Falsificarea Probelor de Polițista Diugan Dana și Procuroru ...
-
Controversă la Ministerul Finanțelor: O fostă inculpată, numită secretar general. Ar fi primit șpagă un Audi A3 şi o poşetă Louis Vuitton
Guvernul continua sa faca numiri controversate in funcții-cheie. Premierul Marcel Ciolacu a aprobat joi, 3 aprilie, la p ...
-
Șeful SIE vrea să-și albească doctoratul cu ajutorul instanței. Plagiatele din lucrare au fost "clasate" de Comisia de Etică de la Academia SRI
În luna februarie, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Petru Gabriel Vlase, a dat in judecata Mini ...
-
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor celor mai criticați magistrați după hotărârea istorică privind alegerile
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) se afla sub atenția intensa a opiniei publice, mai ales dupa decizia istorica de ...
-
Istoria secretă a Războiului din Ucraina. O investigatie New York Times - America a depășit multe dintre liniile sale roșii
Pe timp de razboi, e mereu dificil sa filtrezi propaganda, care vine din toate direcțiile. Acum de exemplu vedem cum inc ...
-
Rezerva de aur a Germaniei, la mâna lui Donald Trump. Nemții sunt îngrijorați că liderul SUA „încearcă să distrugă cea mai importantă industrie din țară"
Germania pastreaza aur in valoare de peste 100 de miliarde de euro in Statele Unite ale Americii, dar viitorul acestor a ...
-
Un document secret al Pentagonului arată că prioritățile militare ale SUA se reorientează spre China. America va sprijini Europa doar cu descurajarea nucleară a Rusiei
Secretarul Apararii, Pete Hegseth, a reorientat armata americana pentru a acorda prioritate descurajarii Chinei de a cuc ...
-
Războinicii europeni sunt in reparatii capitale! Franta si Marea Britanie au mai multi amirali decat nave. România e ca o rățușcă de plastic pe valuri
Pe fondul entuziasmului spitalicesc al lui Napoleon Starmer și Macron Bonaparte, trebuie sa fac o constatare. Britania c ...
-
Lovitura de teatru: Laura Vicol și Sorin Grindeanu formează un cuplu și urmează să se căsătorească
Laura Vicol și Sorin Grindeanu se iubesc și ar urma sa se casatoreasca in toamna! Unde ar vrea cei doi sa petreaca dupa ...
-
Uluitoarele sume de bani pe care l-au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Directorii și supraveghetorii Hidroelectria primesc, potrivit contractelor de mandat, o indemnizație totala compusa dint ...
-
E revoltător ce s-a descoperit in documentele desecretizate cu privire la asasinarea lui Kennedy
În documentele publicate cu privire la asasinarea lui Kennedy, jurnalistul american Ben Norton a descoperit ca CIA ...
-
Economist: România se îndreaptă către stagflaţie. E cel mai prost scenariu, demn de o ţară aflată în război
Economia romaneasca a intrat intr-o zona extrem de periculoasa, cu o activitate tot mai redusa pe majoritatea ramurilor ...
-
AMEPIP - Cartoful fierbinte al Premierului Marcel Ciolacu
Cum se derobeaza de raspundere Secretariatul General al Guvernului prin șeful lui secretarul general Mihnea Claudiu Drum ...
-
Blindatele Armatei Române (NATO) vor fi asamblate de Rusia
Sub privirile blande ale serviciilor noastre de informații, Rusia se insinueaza pas cu pas in structurile de aparare ale ...
-
Financial Times si Fox News: Rusia și-ar putea extinde influența în România și Bulgaria cu acordul SUA
Rusia ar putea sa iși extinda influența in zone din Romania și Bulgaria, cu acordul SUA. Asta s-ar putea decide in cele ...
-
Atacul lui Trump asupra elitelor cuprinde aproape toate aspectele vieții americane: "Încearcă să schimbe cultura Americii, precum și politica acesteia"
Președintele Donald Trump iși intensifica atacul pe mai multe fronturi asupra a ceea ce susținatorii vad ca o instituție ...
-
I-au cerut lui Trump să retragă trupele de la baza Kogălniceanu. "Afirmația că România e mai sigură ca niciodată e ridicolă și iresponsabilă"
Doua reviste conservatoare americane au cerut administrației Trump sa iși retraga trupele de la Baza Kogalniceanu din Ro ...
-
Adevărul îngrozitor despre mama lui Putin: cum l-a transformat într-un om barbar experiența ei cu moartea cea mai cumplită
Pe strazile inghețate și acoperite de zapada ale Leningradului, familiile iși duceau rudele moarte - aproape mumificate ...
-
Protejata lui Burduja - cu Porsche si BMW în garaj aterizată la Ministerul Energiei ca "expertă" după ce și fâțâit fundul prin Germania
Mihaela Al Madani, o fosta asistenta de manager din Germania, a fost angajata pe un post de consilier superior in Minist ...
-
Monarhia AI a lui Donald Trump - Despre acceleraționism, NRx și ideologii născute la intersecția dintre tehnologie, religie și filosofie
de Mihnea Maruța (...) Futuriștii italieni, majoritatea oameni de litere, disprețuiau femeile, luptau impotriva moralism ...
-
„Dosarul lui Ciolacu e la el!" - Păgubiții Nordis, în război și cu magistrații. Acuzații grave la adresa a doi judecători și a unui procuror
Revolta pagubiților Nordis continua, dupa ce inculpații din dosar au fost puși in libertate, in luna februarie, in urma ...
-
Șah mat: Triumful tehnocrației - Cum Trump, Elon și elita tehnologică pregătesc terenul pentru o lume nouă
de ERIK WIKSTRÖM Va invit sa va lasați temporar deoparte preconcepțiile cu privire la modul in care funcționeaza lu ...
-
Comisia Europeană vrea să utilizeze economiile cetățenilor pentru apărarea UE. Ursula von der Leyen tinteste 10 trilioane de euro VIDEO
Comisia Europeana estimeaza nivelul total al economiilor neutilizate ale cetațenilor UE la 10 trilioane de euro și inten ...
-
Marea Desecretizare: Joe Biden implicat în dosarele asasinarii lui JFK
Donald Trump a desecretizat peste 80.000 de pagini din dosarul asasinarii lui John Fizgerald Kennedy, de la Dallas. &Ici ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu