NATO va lua o decizie istorică în privința României în plin război ruso-ucrainean la summitul de la Madrid
Postat la: 24.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Posibilitatea ridicării grupurilor de luptă din România şi din alte ţări estice la rang de brigadă se numără printre deciziile care ar urma să fie luate la summitul NATO de la Madrid, din 28-30 iunie, potrivit unor surse politice.
În cadrul summitului vor fi adoptate documente de referinţă, precum Noul Concept Strategic, o declaraţie politică, dar şi alte decizii privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare, intensificarea parteneriatelor Alianţei, cu accent pe sprijinul pentru partenerii vulnerabili şi consolidarea instituţională a acestora. Pachetele de sprijin pentru parteneri vizează sprijin neletal. Summitul va reprezenta un punct de inflexiune în domeniul tehnologiilor disruptive, făcând pasul înspre implementarea unor acţiuni care vor consolida capacitatea de răspuns a alianţei faţă de provocările tehnologiilor emergente şi disruptive dezvoltate de actori statali şi non-statali. Alianţa îşi va defini obiectivele şi priorităţile pentru următorul deceniu.
"Toate documentele summitului sunt încă în discuţie", au precizat surse politice. Noul Concept Strategic al NATO ar urma să fie ancorat în realitatea actuală (războiul din Ucraina), urmând să se prevadă că Rusia este o ameninţare la adresa securităţii. Documentul va reflecta şi importanţa apărării colective şi a Mării Negre, au arătat sursele citate. În ceea ce priveşte consolidarea posturii de apărare şi descurajare a NATO, crearea celor patru noi grupuri de luptă în România a dus la o echilibrare a Flancului estic, au arătat sursele.
Posibilitatea transformării acestor noi grupuri de luptă în brigadă va fi inclusă în documentul NATO, au indicat sursele menţionate. Alte decizii care ar urma să fie luate la summit vor fi legate, între altele, de crearea de forţe de întărire care vor fi alocate fiecărui grup de luptă; poziţionări de echipamente şi muniţii în Flancul estic; structurile de comandamente; realizarea de planuri regionale de apărare care trebuie operaţionalizate până la sfârşitul anului 2023.
Pentru România sunt importante şi deciziile de adaptare a Alianţei la provocările viitorului, prin investiţii în domeniul inovării tehnologice. La summit va fi aprobată Carta acceleratorului NATO pentru inovare în domeniul apărării (DIANA). Conform surselor politice, România se va alătura Fondului de Inovare al NATO. Discuţiile vor viza şi aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, însă nu urmează să se ia o decizie ca urmare a veto-ului exprimat de Turcia.
Programul summitului va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, dar şi alte activităţi, între care reuniuni ale miniştrilor aliaţi de Externe şi ai Apărării cu partenerii (Iordania, Mauritania, Bosnia şi Herţegovina). Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va avea o intervenţie video în cadrul primei sesiuni a summitului, deschizând discuţia despre situaţia de securitate din Ucraina, măsurile menite să consolideze descurajarea şi apărarea aliată pe Flancul estic şi Noul Concept Strategic al NATO.
A doua sesiune a liderilor, dedicată provocărilor globale, va avea loc cu participarea şefilor de stat şi de guvern din ţările partenere (Finlanda, Suedia, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Georgia), precum şi a preşedinţilor Comisiei Europene şi Consiliului European. Cea de-a treia sesiune a liderilor aliaţi va fi dedicată ameninţărilor din Vecinătatea sudică, terorismului şi securităţii alimentare. Este al treilea summit din acest an, după cele extraordinare din 25 februarie şi 24 martie, convocate în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 9.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 10.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu