Nababii de la stat. Bugetarii care câştigă peste o jumătate de milion de lei pe an
Postat la: 04.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Declaraţiile de avere ale mai-marilor instituţiilor de stat arată o evidentă bunăstare, fără a lua în calcul altceva decât veniturile lor anuale, care ajung şi de aproape patru ori mai mari decât ale şefului statului Klaus Iohannis.
Cu banii dintr-un singur an, aceştia pot cumpăra un apartament cu 3-4 camere în zone din inima Capitalei. Declaraţiile de avere ale şefilor din cele mai importante autorităţi de reglementare, cu roluri cheie de supraveghere a activităţii din domeniul energiei, comunicaţiilor şi asigurărilor, sunt graitoare. Veniturile au fost comparate cu ce al şefului statului de anul trecut, care a fost de 179.735 lei (echivalentul a 37.059 euro). Toate veniturile au fost echivalate la un curs valutar de 4,85 euro/leu.
Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE: peste 680.000 lei/an
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) verifică, supraveghează şi reglementează, inclusiv prin emiterea avizelor/licenţelor, atât firmele/companiile care activează în domeniul energiei electrice, cât şi pe cele de pe segmentul gazelor naturale. Preşedintele instituţiei este Dumitru Chiriţă, care a încasat anul trecut nu mai puţin de 681.156 lei (echivalentul a 140.444 euro, calculat la un curs valutar de 4,85 lei/euro), conform ultimei sale declaraţii de avere depusă pe site-ul ANRE în luna iunie 2020. Indemnizaţia domnului Chiriţă de anul trecut a fost de 3,8 ori mai mare decât a şefului statului.
Adjunctul său, vicepreşedintele ANRE Zoltan Nagy-Bege, deţine, conform declaraţiei sale de avere, nu mai puţin de 13 conturi curente, depozite bancare şi fonduri de investiţii la Raiffeisen, Banca Transilvania, OTP Bank şi Metropolitan Life Pensii, dar şi titluri de valoare/obligaţiuni în România şi străinătate, remuneraţia încasată de la ANRE în 2019 ridicându-se la 601.026 lei (echivalentul a 123.923 euro). Zoltan Nagy - Bege deţine şi un Jaguar XF cumpărat în 2017. Venitul său de anul trecut a fost de 3,34 ori mai mare decât al preşedintelui României.
Cel de-al doilea adjunct al preşedintelui Dumitru Chiriţă, vicepreşedintele Mircea Man, nu şi-a divulgat în declaraţia de avere remuneraţia primită de la ANRE, menţionând însă că soţia sa câştigă din funcţia de director de agenţie BRD Târgu Lăpuş peste 50.000 de lei.
Şeful ANCOM, peste 528.000 lei/an
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Conducerea ANCOM este asigurată de preşedintele Sorin Grindeanu şi vicepreşedinţii Eduard Lovin şi Bogdan Iana.
Conform declaraţiei de avere depusă în luna iunie 2020, Sorin Grindeanu a încasat anul trecut 528.221 lei (echivalentul a 108.911 euro). Venitul său pe anul trecut a fost de aproape 3 ori mai mare decât al şefului statului.
Adjunctul său, vicepreşedintele Eduard Lovin, a încasat anul trecut „despăgubiri, plăţi compensatorii conform hotărâre judecătorească definitivă + salariat - indemnizaţie vicepreşedinte" suma de 485.310 lei (echivalentul a 100.064 euro), de 2,7 ori mai mult decât Klaus Iohannis.
În ce-l priveşte pe vicepreşedintele Bogdan Iana, acesta a încasat anul trecut de la ANCOM o indemnizaţie de 420.732 lei (echivalentul a 86.749 euro), conform declaraţiei sale de avere depusă în iunie 2020. Venitul acestuia a fost mai mult decât dublu (2,34 ori mai mult) faţă de cel înregistrat de şeful statului în 2019.
ASF stă pe un munte de bani
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) verifică, supraveghează şi reglementează cele mai importante pieţe financiare din România, respectiv pensiile private Pilonul II şi Pilonul III, piaţa asigurărilor (inclusiv RCA) şi piaţa de capital. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară este format din Nicu Marcu - Preşedinte; Elena Doina Dascălu - Prim-vicepreşedinte, Gabriel Grădinescu - Vicepreşedinte - membru executiv - Sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare, Cristian Roşu - Vicepreşedinte - membru executiv - Sectorul Asigurări - Reasigurări şi Ştefan Daniel Armeanu - Vicepreşedinte - membru executiv - Sectorul Sistemului de Pensii Private.
Nicu Marcu a fost numit de curând preşedinte al ASF, astfel încât nu are o declaraţie de avere pe anul trecut. Însă precedesorul său, Leonardo Badea, încasa 816.982 lei pe an provenind din salariu ca preşedinte al ASF (580.205 lei), indemnizaţiile de şedinţă (203.268 lei) şi încă 33.509 lei plata concediului neefectuat.
Prim-vicepreşedintele Elena Doina Dascălu a încasat anul trecut de la ASF o indemnizaţie de 664.831 lei (echivalentul a 137.079 euro), conform declaraţiei de avere din iunie 2020, domnia sa deţinând şi o „colecţie" de bijuterii, diferite inele, lanţuri, broşe, cercei, braţări din aur în greutate totală de 480 de grame, dobândite îân perioada 1996 - 2011, cu o valoare de 8.000 de euro. Venitul său din 2019 a fost de 3,7 ori mai mare decât al preşedintelui României.
Vicepreşedintele Gabriel Grădinescu, următorul în rang după Elena Doina Dascălu, a încasat anul trecut 618.652 lei (echivalentul a 127.557 euro), are patru conturi curente şi depozite bancare la Banca Transilvania şi două maşini, o Dacia Logan şi un Hyundai Tucson.
Vicepreşedintele ASF Cristian Roşu a încasat în 2019 o indemnizaţie de 612.239 lei (echivalentul a 126.234 euro), din declaraţia sa de avere reieşind că deţine şi şase conturi şi carduri bancare la BCR şi Raiffeisen. În conturile de pensii private de la Allianz Ţiriac Pensii Private şi NN Pensii, domnia sa a strâns peste 280.000 de lei.
Deşi este vicepreşedinte al ASF în domeniul pensiilor private, Ştefan Daniel Armeanu surprinde nu doar prin veniturile obţinute în 2019 din diferite activităţi, inclusiv didactice şi de cercetare, ci şi prin numărul impresionant de imobile şi conturi bancare, enumerate în declaraţia sa de avere. Împreună cu soţia sa, Armeanu a încasat în tot anul 2019 nu mai puţin de 895.376 lei (echivalentul a 184.613 euro), din care 123.163 lei din activităţi didactice şi de cercetare şi 638.466 lei indemnizaţia de la ASF. Armeanu deţine 14 conturi şi depăozite la BCR, două la ING Bank, două la Libra Bank, nouă la CEC Bank, iar la NN Pensii a strâns 13.789 lei. Vicepreşedintele ASF pe sectorul pensiilor private are opt case/apartamente/spaţii comerciale şi de producţie în Bucureşti şi judeţele Argeş, Ialomiţa şi Vâlcea şi patru terenuri în zonele amintite.
Directorul general al Imprimeriei Naţionale câştigă doar cu 80% mai mult decât şeful statului
Directorul uneia dintre cele mai cunoscute şi mai importante companii de stat, Imprimeria Naţională, a câştigat într-un singur an cu aproape 80% mai mult decât încasează preşedintele statului, conform propriilor declaraţii de avere. Directorul general Sorin Toader a înregistrat o importantă creştere a veniturilor sale anuale, cu 43.134 de lei într-un singur an, de la 278.601 lei în 2018, la 321.949 lei în 2019, după cum reiese din propriile sale declaraţii de avere pe anul 2020 şi anul 2019.
Diferenţa dintre veniturile celor doi şefi, chiar dacă unul este şef de stat, iar celălalt director general este de 142.214 lei, Sorin Toader încasând în 2019 cu 79,12% mai mult decât Iohannis. Venitul anual al directorului general al Imprimeriei Naţionale a oscilat de-a lungul timpului. Conform declaraţiei de avere pe anul 2017, remuneraţia domniei sale a fost mai mult decât dublă faţă de anul 2016, când Sorin Toader a încasat „doar" 103.769 lei în tot anul. În 2015, Sorin Toader a încasat 70.789 lei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu