Momentul Zero al unei Noi Ordini Monetare Internaționale (analiză)
Postat la: 04.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Împotriva Rusiei va fi amorsată o soluție extremă, ca represalii față de invazia Ucrainei: sancțiuni împotriva băncii centrale și excluderea punctuală a unor bănci cheie din SWIFT. Această decizie va avea ca efect, din a doua jumatate a lunii martie, exculderea Rusiei din sistemul financiar occidental, arată o analiză a lui Tyler Burden de pe site-ul Zero Hedge.
Uriașa industrie de export al petrolului, considerată colacul de salvare al lui Vladimir Putin, a devenit nesigură peste noapte. Dar adevăratul motiv al șocului unui astfel de gest pentru comunitatea internațională este că, pentru prima dată în istorie, moneda globală de rezervă (dolarul) este folosită ca armă împotriva unei economii din grupul G20. Acest lucru, arată analiza citată, preluata de activenews.ro, stabilește un precedent în privința modului în care Occidentul va reacționa și pe viitor dacă o altă țară i-ar afecta interesele așa cum a făcut-o acum Rusia.
Excluderea Rusiei din SWIFT și înghețarea bunurilor băncii centrale ruse în străinătate, de săptămâna aceasta, i-au făcut pe unii experți financiari să ridice două întrebări cruciale:
1. De ce, de acum încolo, o țară ar mai fi tentată să tezaurizeze rezerve de devize străine?;
2. Reacția fără precedent a Occidentului nu pune în pericol însuși statutul Dolarului ca monedă globală de rezervă?
Avocatul Mike Dolan de la Reuters a descris măsura de blocare de către guvernele din G7 și din UE a accesului unor bănci cheie ruse la sistemul de plăci internaționale SWIFT drept „cel mai mare ciocan din magazia cu scule". Mai mult, au fost înghețate circa jumătate din cele 630 de miliarde de dolari în rezerve de devize străine și aur ale băncii centrale ruse. În acest mod, a fost subminată grav capacitatea Moscovei de a apăra rubla (aceasta a pierdut un sfert din valoare într-o singură zi - vineri), și de a recapitaliza băncile sancționate, care se confruntă cu spectrul panicii clienților.
Analiza lui Tyler Burden arată care să fi fost intenția celor care au gândit sancțiunile: provocarea unei panici bancare care să ducă la prăbușirea din interior a sistemului financiar rus. Deși măsurile luate de Occident reprezintă lovituri teribile pentru economia Rusiei, Mike Dolan scrie că decizia de a recurge la ele ridică întrebarea dacă țintirea rezervelor ca act de „război economic" nu va provoca o schimbare de strategie mondială la managerii care gestionează rezervele. Mai ales țările care știu că ar putea fi în situația de a avea un potențial conflict cu guvernele Statelor Unite sau UE se vor gândi de o sută de ori de acum încolo unde își plasează rezervele naționale.
Aceasta poate deveni însă o uriașă problemă pentru piețele mondiale, dat fiind că rezervele de devize străine ale băncilor centrale au ajuns anul trecut la nivelul record de 12,83 de trilioane de dolari, o creștere cu 11 trilioane față de acum 20 de ani. Acești bani sunt deținuți în cea mai mare parte în obligațiuni și polițe ale guvernelor SUA și UE, din care dolarul american continuă să reprezinte 60%, iar euro 20%. Cu siguranță, Rusia a conștientizat de multă vreme riscurile de a deține dolari ca rezerve; iar de la anexarea Crimeii în 2014, banca centrală rusă a încercat în mod constant să își diversifice rezervele. Însă dolarul, euro și lira sterlină încă reprezintă peste 50% din rezervele sale, localizate în Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite, Canada și Australia.
Pe de altă parte, alianța geostrategică tot mai strânsă dintre Rusia și China, precum și refuzul Beijingului de a condamna invadarea Ucrainei sau de a se alătura sancțiunilor occidentale, fac plauzibil ca yuanul chinez - care reprezintă 2,7% din rezervele mondiale - să devină noua opțiune pentru managerii rezervelor de la Moscova și din alte țări. Însă, în ciuda relațiilor tensionate cu Occidentul, China însăși este cel mai mare depozitar de rezerve, de când s-a integrat în sistemul comercial mondial acum 20 de ani, cu angajamentul unui control strict asupra cursului yuanului. Peste 3 trilioane de dolari din cele 3,22 de trilioane cât reprezintă rezervele sale totale au fost adunate din anul 2000 încoace, tocmai pentru ca intrările financiare masive să nu modifice cursul yuanului.
Barry Eichengreen, profesor la Berkeley și expert în managementul rezervelor mondiale, apreciază că dintre cele două imperative care determină stocarea de rezerve - 1. instrumente de intervenție sau stabilizare a piețelor, sau 2. rezervă de urgență în cazul șocurilor, dezastrelor sau pentru echilibrarea în caz de criză a plăților - cea de-a doua ar putea fi pusă sub semnul întrebării.
„Principalul efect ar putea fi declinul cererii de rezerve", spune Eichengreen, citat de Reuters. „Dacă țările consideră că rezervele și managementul comerțului exterior devin mai puțin utile și mai puțin disponibile, atunci vor trebui să accepte inevitabilitatea ca ratele lor de schimb să devină mai volatile. În acest caz, ele trebuie să-și consolideze sistemele finaciare și economiile împotriva perturbărilor legate de ratele de schimb, de exemplu descurajând companiile să împrumute devize străine." Acest lucru ar putea avea un impact puternic asupra piețelor mondiale și asupra modelului urmat de economiile emergente și de cele în dezvoltare.
O perspectivă și mai alarmantă are fostul economist de la Goldman Sachs, Jim O'Neill, care afirmă că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ar putea duce în final la o reformă majoră a sistemului financiar mondial. „Printre efectele negative, unele țări ar putea considera că nu mai au nevoie să stocheze rezerve Forex", ceea ce ar putea crea un „vârf de rezerve" în lume. O'Neill adaugă: „Aceasta ar putea de asemenea incita unele dintre cele mai mari piețe emergente să reflecteze mai serios la reformarea și deschiderea piețelor lor interioare, la liberalizarea și îndepărtarea de sistemul centrat pe Statele Unite."
Însă cea mai surprinzătoare perspectivă vine de la fostul membru al Fed de la New York, actual guru al Repo și al pieței monetare de la Credit Suisse, Zoltan Pozsar. În condițiile în care este un mare partizan al statu quo-ului, Pozsar afirmă totuși că răspunsul Rusiei ar putea declanșa o reacție în lanț de evenimente în mișcare care să ducă în final chiar la dispariția Dolarului ca monedă mondială de rezervă. Într-o declarație pentru Bloomberg, Pozsar afirmă că închiderea sistemului financiar mondial pentru Rusia ar putea determina băncile centrale să pompeze agresiv lichidități pentru a stabiliza piețele.
El a mai observat că, în condițiile în care războaiele au tendința de a se transforma în evenimente majore pentru devizele mondiale, iar Rusia pierde accesul la rezervele sale de devize străine, a fost transmis un mesaj către toate țările că nu mai pot dispune de aceste rezerve de bani în momentele de tensiune. Pozsar este de acord cu experții de mai sus că, pentru managerii de rezerve naționale, are tot mai puțin sens să stocheze dolari pentru siguranță, dat fiind că pot fi confiscați exact în momentele când e mai mare nevoie de ei.
Expertul de la Credit Suisse consideră că acest lucru va încuraja băncile centrale să își diversifice rezervele, îndepărtându-se de dolar, sau să încerce să își lege devizele de active mai puțin susceptibile să fie influențate de guvernele american și europene. Pozsar crede că actualele tensiuni ar putea inaugura o nouă ordine monetară, în care țările să fie mult mai puțin interconectate prin intermediul conturilor bancare și al rezervelor internaționale. Paradoxal, sancțiunile aplicate de Occident Rusiei, ar putea constitui o lovitură cumplită pentru Globalizare și un imbold spre autarhie și suveranism.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Bizarerie în dosarul Nordis: Ginerele lui Traian Băsescu cere despăgubiri, în timp ce Ioana Băsescu a fost pusă sub acuzare
Situație bizară în dosarul Nordis. Radu Pricop este unul dintre creditorii care speră să recupereze bani din aface ...
-
Numele lui Călin Georgescu apare într-un mega dosar de trafic de droguri, la nivel internațional
Numele lui Călin Georgescu apare într-o mega anchetă jurnalistică condusă de către jurnalistul italian Edoardo Anz ...
-
Serviciile franceze, speriate de cazul Georgescu - Amplu raport despre "manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor"
Un raport public emis de VIGINUM, serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale s ...
-
Guvernul Ciolacu omoară intenționat dezvoltarea sectorului privat la ordinul UE. Investițiile de peste 2 milioane euro se fac de acum cu voie de la Guvern
La finalul anului trecut guvernul a aprobat OUG 152/2024 cu cerintele UE. Publicată în Monitorul Oficial în ...
-
Călin Georgescu, suspectat de implicare într-o schemă de fraudă care are legături cu mafia drogurilor din Spania
Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, este suspectat de implicare într-o schemă de fraudă c ...
-
Dosarul "Nordis": Țepe de proporții cu binecuvântarea statului. Caracatița politică are tentacule până la vârf
Dosarul "Nordis" a bubuit a DIICOT, dar acțiunea procurorilor vine după ani de zile în care oamenii au primit țepe de ma ...
-
Zeci de utilizatori WhatsApp, inclusiv jurnaliști, spionați printr-un program al unei companii israeliene
Aproape 100 de jurnaliști și alți membri ai societății civile au fost spionați pe WhatsApp cu ajutorul unui program crea ...
-
Presiune uriașă în Scandalul Nordis: Au fost adusi la parchet si părinții lui Vladimir Ciorbă. E dezlegare la denunțuri
Laura Vicol, fosta pesedistă de top, și soțul ei, afaceristul Vladimir Ciorbă, sunt aduși la DIICOT, cu o cohortă jurnal ...
-
Depopulare: Femeile vaccinate anti-covid din Cehia au cu 66% mai puține șanse să nască STUDIU
Datele din Republica Cehă arată că femeile vaccinate cu covid au cu 66% mai puține șanse să nască în comparație cu femei ...
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar ac ...
-
Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
Foarte important acest articol al doctoritei Ana Mihalcea! Practic este o concluzie la tot ce s-a intamplat pana acum. A ...
-
D-ale lu' Burduja: Hidroelectrica și Nuclearelectrica au vândut în 2024 energie Chișinăului la un preț de 2 ori mai redus decât cel plătit pe OPCOM
Cei doi mari producători autohtoni, controlați în proporție de peste 80% de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelect ...
-
Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
După ce a părăsit funcția de prefect de Vâlcea, Sebastian Fârtat a reapărut într-un post cheie la Hidroelectrica, una di ...
-
Europa se dă bătută. Nu mai are nici cea mai mică șansă despre cum să oprească asaltul islamismului
Săptămâna trecută a fost cu siguranță cea mai neagră pe care a trăit-o Europa în ultimii ani. La o zi după ce un imigran ...
-
Operatiunea "Silent Hammer": Tucker Carlson dă detalii despre planul administratiei Biden de a-l asasina pe Putin și de a împinge lumea în al treilea război mondial
Tucker Carlson a rupt vălul de pe unul dintre cele mai întunecate adevăruri ale timpurilor noastre: administrația Biden ...
-
Administrația Biden a încercat să-l omoare pe Putin - ipoteză incendiară lansată de jurnalistul american Tucker Carlson
Jurnalistul american Tucker Carlson a lansat o ipoteză care face vâlvă pe rețelele de socializare: administrația Biden a ...
-
„Palatul Împăratului". Klaus Iohannis nu va primi vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor în care s-au investit milioane de euro
Președintele Klaus Iohannis nu va locui în vila de protocol dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, clădire în care statu ...
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - ca ...
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referito ...
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 ...
-
Sebastian Burduja minte cum respiră. Ministrul Energiei a cerut Hidroelectrica să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile si sponsorizarile dupa ce tot el le-a aprobat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% chel ...
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decr ...
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al popula ...
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, i ...
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-amer ...
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The A ...
-
Războiul cu Deep State - Planul lui Trump pentru a prelua controlul asupra statului
Preşedintele-ales Donald Trump intenţionează să îşi consolideze controlul asupra administraţiei federale într-un mod făr ...
-
Kelemen Hunor face dezvaluiri despre Călin Georgescu și rețeaua condusa spionul comunist care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat într-un interviu pentru publicația Maszol că autointitulatul candidat anti- ...
-
Explică-ne Ciolacule! România depășește toate țările europene, cu prețuri record la energie
Temperaturile scăzute au dus miercuri la creșterea consumului intern de energie electrică până la aproximativ 9.000 MW, ...
-
„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
Comentatorul politic conservator Tucker Carlson a publicat luni un interviu amplu cu jurnalistul și autorul Michael Shel ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu