Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Moarte violentă prin mutilare pedepsită cu închisoare cu suspendare! Cazul celui mai mare crescător de oi Karakul din zona Moldovei

Postat la: 01.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ioan Ţibireac, unul dintre cei mai influenţi crescători de oi de rasă din regiunea Moldovei, a scăpat cu o condamnare cu suspendare după ce a bătut crunt un cioban, lăsându-l să zacă în agonie cu picioarele sfărâmate pe câmp. Victima a murit după câte luni de suferinţă.

Ioan Ţibireac (71 ani), din comuna vasluiană Văleni, este vestit în lumea crescătorilor animalelor din zona Moldovei. Vicepreşedintele al Asociaţiei OvisMold, el este considerat cel mai mare crescători de oi-rasa Karakul, din zona de est a României, fiind multiplu premiat la expoziţiile de animale regionale şi naţionale. În primăvara anului trecut, Ţibireac a fost arestat preventiv, alături de un cioban de-al său, fiind acuzat de vătămare corporală. A scăpat de arest după trei luni, iar la finalul procesului Judecătoria Vaslui a decis condamnarea fermierului la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Ţibireac nu a recunoscut acuzaţiile, încercând să arunce vina pe argatul său, Gabriel Săcrieru (22 ani), iar în timpul cercetărilor a încercat să influenţeze martorii. În mod paradoxal, Judecătoria Vaslui a stabilit aceeaşi pedeapsă şi pentru Gabriel Săcrieru, inculpat aflat la primul contact cu legea penală, care şi-a recunoscut şi regretat faptele, solicitând judecata prin procedura simplificată, prin care limitele de pedeapsă i se reduceau cu o treime. Cu toate acestea, instanţa din Vaslui a considerat că ciobanul de 22 de ani trebuie să primească aceaşi pedeapsă ca stăpânul său: 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare.

Motivarea hotărârii de condamnare scoate la iveală detaliile unor acte de violenţă atroce. Agresiunea a avut loc pe un câmp din apropierea municipiului Vaslui în ziua de 31 mai 2019, însă poliţiştii au declanşat cercetări abia peste câteva luni, aşteptând plângerea prealabilă a victimei. Valerică Paraschiv era din zona Huşului, din comuna Olteneşti, iar de două săptămâni se angajase cioban la o stână lângă fosta fabrică de cânepă din Vaslui. Pe 31 mai 2019, a ieşit cu oile la păşune pe un teren agricol în direcţia complexului „La Livadă".

În zonă se afla şi un teren ce aparţinea lui Ioan Ţibireac, care în ziua respectivă efectuase lucrări de feritilizare a solului. După-amiază, în timp ce ciobanul Valerică se afla cu oile pe malurile râului din zonă, a fost ajuns de Ţibireac şi de argatul său, Săcrieru, fiind luat la rost că a intrat cu oile pe terenul său. Cei doi au început să-l lovească pe cioban cu bâtele peste mâini, picioare şi zona toracică. Tractoristul care fertiliza terenul a observat întreaga scenă, dar nu a intervenit.

Într-un final, când au obosit, agresorii au încetat să mai lovească victima, care era plină de sânge. Săcrieru l-ar mai fi lovit, însă, Ţibireac i-a luat bâta din mână. "După ce au încetat agresiunile, inculpaţii l-au târât de mâini pe vătămat pe o distanţă de circa 20 de metri, trecând cu acesta printr-un canal secat, până la un lan care fusese cultivat cu grâu, lângă o magistrală de gaz, unde l-au abandonat, acesta rămânând căzut la pământ. Ca urmare a leziunilor suferite, vătămatul nu s-a putut deplasa, rămânând în acel loc timp de două zile", au menţionat anchetatorii.

În după-amiaza de 2 iunie, ciobanul a fost găsit de un martor în stare de agonie, dar conştient. A apucat să spună că lucrează la stâna din zonă şi că a fost bătut de Ţibireac. Victima a fost transportată la spital, unde a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale complexe atât la spitalul din Vaslui, cât şi la Huşi. Potrivit raportului medico legal, ciobanul a suferit o fractură de tibie dreaptă, cominutivă, cu deplasare, deschisă tip IIIA, fractură tibie stângă, fără deplasare, deschisă tip IIIA, fractură extremitatea inferioară cubitus drept cu deplasare, fracturii falangă I deget IV şi metacarp II cu minimă deplasare mâna dreaptă, fracturii arc lateral coasta C7 stângă, plăgii contuze suprainfectate, cu retenţie de corp străin şi excoriaţiei.

Pentru fractura de tibie dreapta s-a intervenit chirurgical, practicându-se reducere a fragmentelor osoase şi fixare cu 3 broşe, care a suferit complicaţii în evoluţie cu suprainfectarea orificiilor broşelor. Medicii legişti au stabilit că leziunile au necesitat 150-160 zile de îngrijiri medicale şi nu au pus în primejdie viaţa vătămatului.

"Leziunile nu au pus în primejdie viaţa susnumitului, deoarece conform copiilor actelor medicale, nu a fost obiectivat diagnosticul de şoc traumatic, nu a prezentat modificări imediate sau tardive ale parametrilor vitali care să evidenţieze afectarea funcţiilor esenţiale ale organismului, iar complicaţiile de natură septică sau trombogenă nu pot fi apreciate ca risc vital ponteţial tanatogenerator mai mare decât posibilitatea reparatorie naturală a organismului. In ceea ce priveşte abandonarea sus-numitului pe câmp, după traumatism, prezenta potenţial prezumtiv de periculozitate, deoarece fracturile de la nivelul ambelor membre inferioare nu permiteau deplasarea voluntară a acestuia.", au motivat medicii legişti.

După câteva luni de suferinţă, ciobanul agresat a murit. În motivarea instanţei, nu se face nicio precizare la decesul victimei, cu excepţia precizării că aceasta nu s-a constituit parte civilă "fiind în prezent decedată". Autorităţile judiciare nu au realizat nicio legătură de cauzalitate între suferinţele pricinuite în urma agresiunii atroce şi decesul victimei.

În timpul procesului, Ţibireac a negat că ar fi lovit victima, susţinând că doar Sacrieru a fost cel care a dat cu bâta şi că, de fapt, el doar l-a dezarmat. În timpul cercetărilor, fermierul-inculpat a fost monitorizat de procurori, fiind interceptat în timp ce solicita unui martor (tractoristul care împrăştia îngrăşământ pe terenul său) să declare poliţiştilor că nu a văzut nimic şi nu ştie nimic despre agresiune. Martorul s-a temut că va fi dus la detectorul de minciuni, astfel că "a spus adevărul".

În ciuda conduite procesuale, a gravităţii agresiunii, instanţa a l-a tratat cu blândeţe pe Ţibireac, invocând vârsta acestuia şi faptul că are o stare de sănătate precară. "Deşi acesta a avut o conduită oscilantă pe parcursul procesului penal, în principal de nerecunoaştere a faptei reţinute, instanţa va reţine în favoarea sa faptul că este o persoană în vârstă de 71 de ani, familist, care îşi câştigă existenţa în mod cinstit, desfăşurând activităţi cu privire la care se bucură de aprecierea colaboratorilor, cu o conduită bună în societate, familist, bun gospodar, cu o stare de sănătate precară, fără antecedente penale", se reţine în hotărârea motivată de judecătorul Luminiţa-Cosmina Stativă.

Condamnările au fost acceptate de procurori, care nu au exercitat calea de atac. Singurul nemulţumit a fost Ţibireac, care a formulat apel, dosarul fiind înaintat spre soluţionare Curţii de Apel Iaşi. Ioan Ţibireac mai este judecat într-un dosar, de evaziune fiscală, ce află pe rolul Tribunalului Vaslui.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE