Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Moștenirea de miliarde de dolari a lui Prigojin: Numai mina de aur din Republica Centrafricană ii aducea un miliard de euro pe an

Postat la: 25.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După moartea proprietarului Wagner PMC Yevgeny Prigozhin într-un accident de avion, viitorul imperiului său de afaceri din Africa este neclar, scrie Financial Times, citând surse apropiate antreprenorului și persoane familiare cu situația.

„Întreaga Africa se va duce în iad. Nu îi vor mai permite lui [Wagner] să efectueze nicio operațiune. Nimeni nu le va prelua, pentru că pentru asta este nevoie de Zhenya. El a fost singurul care a fost suficient de nebun pentru a face totul să funcționeze", a descris situația într-o conversație cu FT, un cunoscut demult al omului de afaceri, care dorește să rămână anonim.

În urmă cu câțiva ani, Wagner a devenit un pilon principal în promovarea influenței ruse în Africa, scrie ziarul. PMC a sprijinit juntele militare, liderii pro-ruși și guvernele instabile, din Libia până în Mali până în Republica Centrafricană, pentru o taxă lunară și în schimbul concesiunilor miniere, notează articolul.
Guvernele susținute de Wagner și-au rupt adesea o mare parte din legăturile cu aliații lor occidentali. Wagner a fost ultima speranță pentru aceste țări, spune fostul analist CIA Cameron Hudson.

După o încercare de revoltă în iunie, Prigozhin a reușit să negocieze o plecare în Belarus pentru a se muta în cele din urmă în Africa, ceea ce i-a dat încredere că a rezolvat „mai mult sau mai puțin" situația, a spus un cunoscut al omului de afaceri.

Potrivit interlocutorului ziarului, majoritatea luptătorilor Wagner care au participat la conflictul din Ucraina fie s-au alăturat Ministerului Apărării, fie au plecat acasă, așa că Prigojin a rămas cu un mic contingent, pe care plănuia să-l desfășoare în Republica Centrafricană. „L-au lăsat să ia cu el în Africa câte oameni voia. Aproximativ 1.000 au făcut acest lucru, iar 500 s-au mutat deja", a spus sursa.

Interlocutorul ziarului sugerează că, dacă Prigojin ar fi supraviețuit, „ar fi găsit în cele din urmă o modalitate de a apărea din nou în fața lui Putin și de a spune: uite ce am făcut în Africa".

Republica Centrafricană a fost cel mai dezvoltat proiect Wagner. Acolo, grupul a fost responsabil pentru protecția președintelui Fotsen-Archange Touadéra, pregătirea armatei și, de asemenea, a participat la lupta împotriva rebelilor. În schimb, companiilor asociate cu Wagner li s-au dat mine de aur și diamante, precum și drepturi de export de lemn, scrie ziarul. Astfel, una dintre companiile care a lucrat la mina de aur Ndassima din Republica Centrafricană, potrivit diplomaților americani, aducea anual profit de până la 1 miliard de dolari. De asemenea, potrivit FT, Prigozhin avea și o afacere cu alcool în Africa Centrală.

Potrivit unui cunoscut al lui Prigozhin, viitoarele operațiuni ale lui Wagner în Africa vor fi probabil mai puțin profitabile - într-o conversație cu FT, el a estimat profitabilitatea la „maximum de zeci de milioane de dolari pe an".

Ceea ce urmează va depinde în mare măsură de Vladimir Putin, notează ziarul. Călătoria recentă a lui Prigojin în Africa ar fi putut fi determinată de dorința lui de a împiedica autoritățile ruse să preia controlul asupra operațiunilor sale pe continent, potrivit unor persoane familiare cu situația. Ziarul amintește că în această săptămână o delegație de rang înalt a Ministerului Apărării, inclusiv adjunctul șefului departamentului, Yunus-Bek Yevkurov, a plecat în Libia. S-a întâlnit cu Khalifa Haftar, liderul Armatei Naționale Libiene, care controlează estul țării. Luptătorii Wagner au luptat alături de forțele lui Haftar de la încercarea eșuată a acestuia de a lua capitala libiei în 2019 și de a rămâne în țară, antrenându-și oamenii.

Consilierul principal al președintelui Republicii Centrafricane, Fidel Guandjika, a numit tristă vestea despre moartea lui Prigozhin, dar a remarcat că aceasta „nu schimbă absolut nimic" pentru republică. „Datorită acordului nostru cu Kremlinul, vom continua prezența Wagner pe teren", a adăugat el.

Avionul de afaceri Embraer-135 (EBM-135BJ) cu Prigozhin la bord s-a prăbușit în seara zilei de 23 august . În total, la bord se aflau zece persoane, inclusiv trei membri ai echipajului, toți au murit, a anunțat Ministerul rus al Situațiilor de Urgență.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE