ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Misu Negritoiu vrea sa elimine de pe piata asigurarilor firmele cu capital romanesc in favoarea celor straine

Postat la: 01.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ziuanews a dezvaluit in urma cu mai multe lunica preocuparea principala a ASF condus de "rechinul" Misu Negritoiu este de a desființa de pe piata asigurarilor firmele cu capital românesc, în favoarea celor cu capital străin. Si aici nu vorbim numai despre falimentarea Carpatica Asig, stire care a fost intens mediatizata in ultima vreme, dar si despre o alta companie (ultima) cu capital integral romanesc.

Socetatea de Asigurare - Reasigurare "City Insurance" S.A. a emis un comunicat de presă prin care replică la decizia Autorității de Supraveghere Financiară de a introduce societatea în procedură de redresare pe bază de plan. În comunicat City Insurance califică deciiza ASF drept nelegală și acuză ASF că ar urmări distrugerea companiilor cu capital românesc. Iată principalele obiecții ale City Insurance:

1. Decizia Autorității de Supraveghere Financiare prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară a Societății de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. este esențial nelegală și profund netemeinică. Fără a intra într-o analiză de fond, vă informăm că toate considerentele acestei decizii nu dovedesc existența niciunei împrejurări din cele expres și limitativ prevăzute de lege care să permită luarea unei asemenea măsuri. Textul invocat în decizie impune ca, pentru a se lua o asemenea măsură, era necesar ca autoritatea să fi constatat - pe bază de date obiective - că, prin încălcări ale obligațiilor specifice, s-a pus în pericol onorarea obligațiilor asumate față de asigurați. Nu numai că nu s-a constatat o asemenea situație, dar conducerea Autorității de Supraveghere Financiară a ignorat cu rea credință rezultatul auditului comunicat de noi la data de 18.04.2016 și din care rezultă că îndeplinim și depășim toți indicatorii impuși de Solvency II - legea în vigoare începând cu data de 01.01.2016.

2. Deși conform dispozițiilor legale, măsura redresării financiare este subsumată unui singur scop - anume protejarea intereselor creditorilor asigurați - prin Decizia amintită ni se impun măsuri care prin ele însele sunt de natură să diminueze capacitatea de plată a societății, în detrimentul asiguraților. Amintim aici faptul că, prin planul de redresare, ni se interzice să vindem o întreagă clasă de asigurări - asigurările de garanții - și este limitat, per ansamblu, volumul de activitate al societății la nivelul de 75% din volumul anului 2015.

3. Semnalăm cu acest prilej faptul că aceste măsuri restrictive și represive fac parte dintr-un context mai larg al preocupării Autorității de Supraveghere Financiare de a diminua până la desființare activitatea societăților de asigurare/reasigurare cu capital românesc, în favoarea explicită a celor cu capital străin.

4. În sprijinul acestei afirmații, enumerăm multele și diversele situații în care conducerea Autorității de Supraveghere Financiare și-a exprimat explicit opinia că societățile de asigurări cu capital românesc nu sunt performante, că nu respectă regulile de piață și că ar trebui ca pe piața asigurărilor să rămână doar societățile mari de profil, adică multinaționalele.

Urmărind cu consecvență acest scop, Autoritatea de Supraveghere Financiară folosește o paletă largă de mijloace precum:
- Controale repetate și lungi, urmate de măsuri netemeinice și contradictorii. Vă prezentăm separat o parte din acțiunile de control la care a fost supusă Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. și din care rezultă clar că o mare parte din timp am fost „ocupați" cu întocmirea de situații, prezentarea de documente, raportări repetate etc., vezi site www.cityinsurance.ro/centru-media/.
- Divulgarea către media a unor „știri" nereale despre existența unor așa-zise probleme în activitatea societății cu capital românesc dar și a unor date confidențiale, nedestinate publicității, despre unele aspecte economice aflate cu ocazia controalelor întreprinse.
- Refuzul de a acorda sprijinul necesar atunci când societatea a fost nedreptățită prin decizii luate de către alte instituții sau în situațiile litigioase
Informăm toți clienții noștri că Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A.îndeplinește toate cerințele de capital, potrivit regulilor de calcul stabilite de Directiva Europeană Solvency II, și că este în măsură să satisfacă toate cererile justificate de despăgubire.
Vom face toate eforturile necesare pentru a depăși cu bine dificultățile create prin planul de redresare stabilit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, fără a afecta interesele clienților noștri.

5. Referitor la faptul că de nenumărate ori s-au făcut referiri la numărul mare de reclamații legate de neplata dosarelor de daună RCA, ținem să vă informăm faptul că, în ultimele trei luni (1 ianuarie - 31 martie 2016) Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. a despăgubit dosare de daună în valoare de 23 milioane EURO. Totodată, la un volum anual al vânzărilor de asigurări obligatorii RCA de 1,124 milioane polițe, cele 1.557 reclamații înregistrate împotriva societății reprezintă un procent infim de doar 0,13% din totalul număruluide clienți ai Societății de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A.

6. În cel mai scurt timp vom întreprinde toate demersurile legale pentru a ne apăra interesele, a anula acțiunile și măsurile abuzive ale Autorității de Supraveghere Financiare și a diminua la maximum consecințele negative ale acestora.

Aceasta reactie a City Insurance a venit dupa ce ASF a cerut companiei, aflata în redresare financiară din 18 aprilie, majorarea capitalul social cu 30 milioane de euro - faţă de 15 mil. lei cât îşi propusese acţionariatul - până la 30 septembrie, printr-un împrumut subordonat al acționarilor, măsură inclusă în planul de redresare financiară aprobat marți de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). In plus, ASF nu a lasat City sa majoreze capitalul prin imprumuturi gajate cu cladirile companiei, ci numai din resurse financiare proprii, ceea ce este total contrar uzuantelor in domeniu, atat interne, cat si internationale. Masura are drept tinta evidenta punerea in dificultate a companiei si falimentarea ei, dorindu-se eliminarea de pe piata a unei societati cu capital integral romanesc pentru a se face loc companiilor straine agreate de Misu Negritoiu.

"Planul de redresare astfel aprobat poate conduce la restabilirea situației financiare a societății, până la data de 31.12.2016, în scopul apărării drepturilor asiguraților și al promovării stabilității activității de asigurare în România", se arată într-un comunicat al ASF. Potrivit instituției, planul de redresare include în principal, pe lângă infuzia de capital, și efectuarea și depunerea raportului de audit întocmit potrivit contractului cu Deloitte, până la 30.09.2016, recuperarea împrumuturilor acordate de City Insurance unor societăți afiliate (City Invest), partenerilor (Unity Broker) sau altor terți, în valoare de 39 milioane de euro, precum și sindicalizarea tratatelor de reasigurare de tip cotă-parte pentru asigurarea RCA.

De asemenea, ASF solicită restructurarea completă a programului de încheiere a unui nou tratat cu reasigurători supravegheați în sistem echivalent Solvency II. Asigurătorul se obligă, se arată în comunicat, să aducă la cunoștința tuturor creditorilor cunoscuți, în termen de cel mult 5 zile de la data primirii deciziei, măsurile dispuse de către ASF.

ASF a anunțat, în data de 18 aprilie, deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la City Insurance, al patrulea asigurător RCA în 2015. De asemenea, activitatea de subscriere a companiei a fost limitată la 75% din veniturile aferente anului trecut, cu excepția asigurărilor de garanții, unde subscrierea de noi contracte de asigurare a fost interzisă.

În ciuda pierderii de peste 5 milioane lei înregistrată anul trecut şi a stării de insolvabilitate impusa de ASF, managementul City Insurance consideră că anul 2015 a fost unul bun, în care şi-au atins toate obiectivele şi au oferit produse de calitate tuturor partenerilor: „Managementul Societăţii de Asigurare - Reasigurare City Insurance SA prezintă convingerea că în anul 2015 a urmărit şi realizat obiectivele trasate de către Adunarea Generală a Acţionarilor, a oferit produse şi servicii de calitate tuturor partenerilor şi toate activităţile desfăşurate au fost în concordanţă cu responsabilităţile faţă de acţionari, salariaţi şi opinia publică", se arată în Raportul scurt al administratorilor asupra rezultatelor economico-financiare realizate în perioada 01.01.2015 - 31.12.2015.

Despre pierderea de 5.074.508 lei, City Insurance afirma ca „urmează să fie acoperită din profitul anilor următori, conform Adunării Generale a Acţionarilor" şi un coeficient de lichiditate de 0,83, faţă de 1 cât este prevăzut în normele emise de ASF. „Având în vedere acest deficit înregistrat în privinţa coeficientului de lichiditate la data de 31.12.2015, acţionarii societăţii au hotărât în luna martie 2016 majorarea capitalului social cu suma de 15.000.000 lei", se arată în raport.

Cu toate acestea, in urma deschiderii procedurii de redresare financiară, ASF a decis însă că suma este absolut insuficientă, cerând, săptămâna trecută, majorarea capitalului social cu 30 milioane euro, adică de 9 ori mai mult decât considera asigurătorul, ceea ce este o masura de forta care doreste eliminarea de pe piata a City Insurance, asa cum se arata anterior. În raportul de activitate pe anul trecut, City Insurance arată că marja de solvabilitate disponibilă a societăţii calculată conform prevederilor legale emise de către ASF este de 83.725.377 lei, „peste marja de solvabilitate minimă de 43.454.757 lei şi acoperitoare pentru fondul de siguranţă de 16.341.790 lei".

„Societatea a respectat normele legislative care reglementează categoriile de active admise să acopere rezervele tehnice, precum şi condiţiile şi criteriile de evaluare a activelor. Totalul rezervelor tehnice pentru activitatea de asigurări generale este de 503.916.927 RON, iar totalul activelor admise să acopere rezervele tehnice conform normelor legale este de 606.591.769 RON", consideră City Insurance. În ceea ce priveşte pierderea de peste 5 mil. lei, asigurătorul precizează că aceasta „se datorează în cea mai mare parte subscrierii într-o pondere mare a poliţelor RCA, cumulat cu un cost ridicat al reasigurării pentru acest tip de asigurări".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE