Misterul servietelor negre care au ajuns din Qatar în Fâșia Gaza
Postat la: 06.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În 2018, fotografiile cu suma de 15 milioane de dolari în numerar transportați în serviete negre la granița Erez, care desparte Israelul de Gaza, au apărut în toată presa israeliană.
Înainte, în vara anului 2016, guvernul condus de Benjamin Netanyahu, Naftali Bennett și Avigdor Lieberman a permis altor valize pline cu bani din Qatar să intre în Fâșie, sub pretextul de a sprijini proiecte urgente de infrastructură. Cu aprobarea lui Netanyahu, așadar, banii din Qatar au ajuns în buzunarele Hamas și, astfel, gruparea teroristă s-a înarmat și a cumpărat sprijinul populației reduse la sărăcie absolută, distribuind banii către angajații din sectorul public sub formă de salarii, către familiile cele mai nevoiașe sub formă de ajutoare economice și către civilii răniți și familiile palestinienilor care au murit în timpul violențelor cu forțele de securitate israeliene sub formă de despăgubiri. Pe atunci, s-a înțeles deja unde se voia să se ajungă.
Planul lui Bibi Netyanhu era simplu: să permită Qatarului să finanțeze și să consolideze prezența Hamas în Gaza, pentru a deteriora Autoritatea Națională Palestiniană prezidată de Abu Mazen. Mai mult - cel puțin în planurile premierului israelian - aceasta ar fi trebuit să limiteze violența Hamas și, în același timp, soluția "două popoare, două state" susținută de comunitatea internațională ar fi fost evitată.
Răspunsul ANP nu a întârziat să apară. "Cincisprezece milioane de dolari au fost plătite Hamas - citim într-un comunicat de presă de atunci - în detrimentul sângelui palestinian, iar conducerea organizației profită de acești bani pentru a continua planul sionist-american de a separa Fâșia de Cisiordania. Site-urile de internet ale Hamas laudă plata salariilor ca și cum ar fi o realizare și o victorie, dar practic demonstrează că conducerea organizației este pregătită să intre într-o alianță cu diavolul pentru a menține puterea în Fâșia Gaza".
Bibi credea în planul său. Chiar și cu câteva zile înainte de atacul Hamas din 7 octombrie, el era convins că "și-a cumpărat liniștea sufletească", așa cum a spus Yigal Carmon, un fost agent secret israelian intervievat de "Corriere della Sera". Era atât de convins de acest lucru încât, pe 28 septembrie, cu zece zile înainte de atacul Hamas, a ordonat redeschiderea punctului de trecere de la Erez, care fusese închis pentru muncitorii palestinieni timp de aproape două săptămâni din cauza violențelor aproape zilnice dintre tinerii palestinieni și soldați. Iar alegerea ar fi fost recomandată cu căldură de Egipt, ONU și însuși Qatar.
Dar de ce ar trebui Doha să finanțeze Hamas? Motivele par a fi doar chestiuni de conveniență politică. În primul rând, micul, dar foarte bogat emirat ar putea astfel să-și păstreze picioarele în ambele tabere: pe de o parte finanțează Hamas, trimițând ajutoare umanitare poporului palestinian, pe de altă parte face jocul Israelului, menținând astfel și relații bune cu principalul său aliat, Statele Unite, care găzduiește pe teritoriul său cea mai mare bază militară din Orientul Mijlociu.
În spatele sprijinului Qatarului se află, însă, și obiective mai de anvergură, care se concretizează prin fațada religioasă a apropierii micului regat de Frații Musulmani, o organizație politică islamistă din care se inspiră Hamas, în ciuda faptului că aceasta s-a distanțat în ultimii ani de partidul armat palestinian. Este binecunoscut faptul că acuzația majoră adusă micului regat chiar și de vecinii săi regionali este aceea că finanțează grupările teroriste și milițiile implicate în conflicte locale.
Guvernul din Qatar a sprijinit nu numai Frații Musulmani în țări precum Libia, unde influența liderilor de la Doha a contribuit la impasul care persistă de zeci de ani, ci și pe șiiții pro-iranieni și pe houthi yemeniți. Un sprijin economic care poate fi explicat prin ambițiile geopolitice ale micului emirat, care a folosit întotdeauna rețeaua internațională a Fraților Musulmani pentru a se prezenta ca un actor regional influent, iar acum conflictul din Palestina oferă liderilor de la Doha o nouă oportunitate.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 7.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu