Misterele neelucidate ale celei mai mari tragedii aviatice din Retezat fără niciun supravieţuitor
Postat la: 12.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La începutul anilor ´90, ştirile despre obiecte zburătoare neidentificate şi despre fenomenele paranormale observate de români au câştigat rapid teren în opţiunile publicului şi ale presei din România.
Au trecut trei decenii de la cel mai cumplit accident aviatic petrecut în Retezat. Prăbuşirea aeronavei cu nouă oameni la bord, din care niciunul nu a supravieţuit, a rămas un subiect controversat. Din acei ani datează numeroase relatări senzaţionale, publicate în premieră, despre apariţiile misterioase din Pădurea Baciu şi despre aşa-zisele OZN-uri şi obiecte luminoase neconvenţionale văzute de localnici deasupra mai multor oraşe din România. În acest context, cel mai cumplit accident aviatic din Retezat, petrecut în vara anului 1991 şi soldat cu moartea a nouă oameni, a dat naştere unor ipoteze controversate. Presupunerea că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer, lansată dintr-una din unităţile militare anti-aeriene din zonă (la acea vreme încă active), a fost infirmată de anchetatori. La fel şi cele că tragedia a fost cauzată de defecţiuni tehnice ale avionului sau de furtună. În ciuda controverselor, anchetatorii au rămas la concluzia că aeronava s-a prăbuşit din cauza erorii piloţilor.
În noaptea de 13 spre 14 august 1991, un avion IL-18, cu nouă oameni la bord, s-a prăbuşit în zona vârfului Custura, fără a lăsa supravieţuitori. Aeronava TAROM IL-18 YR-IMH, care efectua un zbor pe ruta Bucureşti - Timişoara decolase în seara de 13 august 1991, la ora 23:15, de pe Aeroportul Otopeni. La bord se aflau cinci membri ai echipajului şi patru angajaţi ai companiei, care se îndreptau spre Timişoara pentru a repara un alt avion. Aeronava a coborât deasupra Retezatului şi s-a zdrobit de stânci. Cu câteva secunde înainte de impact, echipajul a raportat survolarea Făgetului şi a solicitat autorizarea pentru a ateriza pe Aeroportul din Timişoara. Aeronava se afla însă la peste 100 de kilometri distanţă de aeroport, deasupra masivului. Ancheta în cazul tragediei aviatice, efectuată de Procuratura Judeţului Hunedoara şi de Departamentul Aviaţiei Civile a arătat că vinovat pentru producerea accidentului a fost echipajul, care s-a abătut de la traseu şi, de asemenea, a interpretat greşit comunicarea turnului de control.
Controversele în cazul prăbuşirii avionului au început după ce chiar a doua zi după tragedie, în fostul ziar local „Zori Noi" din Valea Jiului a fost publicat un articol în care un grup de turişti din Retezat relata că a fost martor al unui fenomen optic neobişnuit petrecut, în 4 august 1991, cu nouă zile mai devreme, la doi kilometri de locul impactului. „Un veritabil „spectacol" luminos, „desfăşurat" peste Valea Rea Ia care a fost martor un grup de şapte persoane - doi salvamontişti din Lupeni şi cinci turişti, care se deplasau în jurul orei 11 seara, de la cabana Pietrele spre tabăra Salvamont de la lacul Bucura. Spectacolul i-a uluit pe toţi. Ce am văzut, de fapt? Deocamdată, pentru toţi, spectacolul de lumini a rămas un mister. Ceea ce e sigur, şi o confirmă fiecare, nu a fost o halucinaţie", scria Ioan Dubek, autorul articolului din 14 august 1991. În 15 august, ziarele publicau ştirea despre catastrofa din Retezat, iar câteva zile mai târziu publicaţia din Valea Jiului revenea cu noi detalii despre „sferele luminoase" observate în zonă înaintea acesteia. Legătura dintre fenomenul optic rar de pe cer şi tragedie nu a fost luată în considerare de anchetatorii care, în final, au stabilit drept cauză a accidetului aviatic eroarea de pilotaj.
Totuşi, trei ani mai târziu, o anchetă jurnalistică publicată în revista Rufor - dedicată fenomenelor paranormale - încerca să ofere răspunsuri controverselor din jurul tragediei: dacă a fost cauzată de o eroare umană sau de alţi factori. „O persoană bine informată, dornică să rămână anonimă, mi-a spus că prăbuşirea avionului IL-18, la nouă zile după aventura montană şi la o distanţă de doi kilometri de locul desfăşurării acesteia, s-ar fi datorat unor puternice perturbaţii electromagnetice, care au făcut ca aparatura de la bord să devină inutilizabilă. Ori, aşa cum am arătat, în noaptea catastrofei n-au avut loc fenomene atmosferice apte să genereze astfel de perturbaţii. Să fi fost de vină, atunci, potenţialul energetic al unor lumini asemănătoare celor din 4 august? Şi mai departe: să fi văzut piloţii, lipsiţi de ochii şi urechile lor artificiale, "oraşul" şi " rampa de lansare" şi să fi încercat să aterizeze?... Evident, nu e decât o ipoteză. Pentru a o verifica, ar fi necesar să cunoaştem conţinutul înregistrărilor din "cutia neagră" , presupunând că la bordul avionului se afla o astfel de cutie", scria Ion Hobana, în articolul „Dosar. Misterioasul accident aviatic din Retezat" (revista Rufor, nr 11 / 1994).
În 1994, urmele catastrofei erau încă vizibile în Retezat: un culoar de brazi retezaţi sau culcaţi la pământ şi rămăşiţe ale aeronavei, împrăştiate pe o suprafaţă de aproape un kilometru pătrat. „Din analiza efectuată la locul accidentului reiese foarte clar că piloţii ştiau exact în ce loc se aflau şi, mai mult decât atât, se pot reconstitui ultimele momente înaintea dezmembrării aeronavei. Echipajul se afla deja în imposibilitatea de a mai zbura, astfel încât a încercat să "culce" avionul pe o pădure de brazi. Aceasta este o soluţie extremă folosită atunci când orice altă variantă alternativă este exclusă. Prin această procedură, probabilitatea ca aeronava să fie distrusă iremediabil este maximă, dar există şanse ca echipajul să se poată salva. Mărturie a faptului că s-a procedat aşa stau cei aproximativ 500 metri de brazi retezaţi aproape de la jumătate, alcătuind o "pistă" din arbori cu orientare ascendentă (deci de jos în sus), ceea ce exclude un picaj terminat în brazi, care ar presupune orientare descendentă. Ceea ce din nefericire nu ştiau membrii echipajului este că această pădure se termina brusc într-o stâncă de dimensiuni considerabile, dincolo de care se află o pantă abruptă descendentă de grohotiş. Avionul s-a lovit de stâncă, ceea ce a dus la dezmembrarea (şi nu explozia) sa, iar părţile componente s-au împrăştiat pe o rază de un kilometru pătrat", scria Sorin Barbu în articolul „Posibile ipoteze depre un accident dat uitării prea repede" (Rufor, 11 / 1994).
Legătura dintre manifestările OZN, relatate de martori, şi accidentul aviatic nu putea fi susţinută ca ipoteză a producerii tragediei, arăta autorul. Însă rămânea întrebarea: de ce piloţii experimentaţi au ales să zboare atât de jos înainte de a se lovi de stânci? „Există martori care au auzit zgomotul avionului şi i-au văzut luminile de poziţie aprinse, iar altă categorie este cea a martorilor care au văzut doar o flacără pe cer. Deci, se pare că în acele momente existau în aer două obiecte, unul fiind avionul IL-18. Celălalt obiect, văzut sub formă de flacără, s-a ciocnit cu aeronava, în urma acestei ciocniri echipajul fiind nevoit să procedeze la o aterizare forţată, indiferent de condiţiile improprii ce caracterizau această acţiune disperată. S-ar putea deschide aici o discuţie cu privire la originea celui de-al doilea obiect: dacă a fost OZN sau nu. Declaraţiile unor persoane direct implicate în aceste evenimente, şi care ne-au parvenit ulterior vizitei noastre în Retezat şi întocmirii analizei de faţă, vin să confirme concluzia noastră şi, mai mult decât atât, ne face să credem că acest obiect care a ciocnit aeronava este de origine perfect terestră şi că el a lovit în mod intenţionat avionul. Dacă se va confirma această situaţie, suntem curioşi să aflăm care sunt persoanele care s-ar simţi "jenate" de aflarea adevărului în legătură cu acest caz. Pentru că, deocamdată, de OZN-uri nu poate fi vorba", scria Sorin Barbu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu