ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Mircea Coșea despre Forumul de la Davos: "Bogații lumii iau în calcul teoria limitării populației la mijloacele de subzistență"

Postat la: 17.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mircea Coșea face previziuni sumbre în contextul Forumului de la Davos. "Au început să ne pună să mâncăm lăcuste și continuă cu familia, credința și numărul oamenilor!", e de părere economistul.

Raportul Oxfam avertizează că averea bogaților lumii a atins "niveluri obscene" și că, în maximum 10 ani, omenirea ar putea avea primul "trilionar", adică primul deținător al unei bogății de un miliard de miliarde de dolari, în timp ce populațiile continuă să se adâncească în sărăcie.

Oxfam, un conglomerat de organizații caritabile fondat în 1942 în Marea Britanie, își face publice, nu întâmplător, concluziile anuale în perioada în care are loc Forumul de la Davos, al celor mai înstăriți și puternici oameni de pe planetă.

În prezent, acumularea de bogăție în lume este disproporționată: 1% din populație deține aproape 50% din activele globale.

"În această perioadă de mare încercare pentru omenire, o anumită parte a populației financiare a încercat să aibă profituri. Și a avut profituri extraordinar de mari.

Problema care se pune acuma se ce se va întâmpla cu aceste averi enorme pe care aceste personaje le-au acumulat.

Există mai multe scenarii și scenariile astea au fost prezentate într-o ultimă lucrare a unui analist celebru, Thomas Piketty apărută în Franța acum vreo două luni de zile. Piketty este foarte cunoscut pentru premoniția sa, că lumea se va afla într-o situație extrem de dificilă datorită acestor discrepanțe între bogați și săraci, discrepanțe care nu au mai existat până acum niciodată.

Întrebarea care se pune este ce se va întâmpla cu această sumă enormă de bani pe care câteva personaje au acumulat-o.

Există două variante. Prima este că acești oameni își vor pune la contribuție puterea financiară pentru a schimba lumea conform unor concepții destul de stranii. Au început cu lăcustele, cu ideea că trebuie să mâncăm lăcuste, și continuă cu niște abordări foarte speciale referitor la familie, la credință, la numărul de oameni raportat la posibilitatea de posibilitatea de hrănire a populațiilor.

Vorbim de o întoarcere la celebra teorie a lui Malthus, din secolul 19, care spune că populația crește în progresie geometrică, în timp ce mijloacele de subzistență cresc în progresie aritmetică.

Varianta a doua este să se dezvolte un tip de impozit global, adică un impozit care să aibă, în primul rând, sarcina de a diminua forța financiară a acestor personaje care unindu-se, pot forma o forță extraordinară. Nicio armată din lume nu se poate pune cu trilioanele pe care aceste personaje le dețin. Dacă ei vor să facă ceva, pot să facă.

Să știți că această situație din prezent nu poate continua așa. Sunt atât de mari discrepanțele, contradicțiile care apar între săraci și bogați, încât se poate întâmpla 'ceva'. Iar unii sociologi vorbesc despre posibilitatea ieșirii din acest paradox printr-un nou război mondial.

Doamne ferește de așa ceva! Se vorbește și despre asta, iar lumea se pregătește, într-un fel, pentru așa ceva. Dacă ne uitam în jur, (vedem) toate aceste cheltuieli imense pentru înarmare, faptul că Statele Unite pot să aibă o poziție total diferită față de ideile pe care apar acum în Europa, mai ales la nivelul Marii Britanii, Italia, Franței", a spus economistul Mircea Coșea.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE