Mircea Coșea despre Forumul de la Davos: "Bogații lumii iau în calcul teoria limitării populației la mijloacele de subzistență"
Postat la: 17.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mircea Coșea face previziuni sumbre în contextul Forumului de la Davos. "Au început să ne pună să mâncăm lăcuste și continuă cu familia, credința și numărul oamenilor!", e de părere economistul.
Raportul Oxfam avertizează că averea bogaților lumii a atins "niveluri obscene" și că, în maximum 10 ani, omenirea ar putea avea primul "trilionar", adică primul deținător al unei bogății de un miliard de miliarde de dolari, în timp ce populațiile continuă să se adâncească în sărăcie.
Oxfam, un conglomerat de organizații caritabile fondat în 1942 în Marea Britanie, își face publice, nu întâmplător, concluziile anuale în perioada în care are loc Forumul de la Davos, al celor mai înstăriți și puternici oameni de pe planetă.
În prezent, acumularea de bogăție în lume este disproporționată: 1% din populație deține aproape 50% din activele globale.
"În această perioadă de mare încercare pentru omenire, o anumită parte a populației financiare a încercat să aibă profituri. Și a avut profituri extraordinar de mari.
Problema care se pune acuma se ce se va întâmpla cu aceste averi enorme pe care aceste personaje le-au acumulat.
Există mai multe scenarii și scenariile astea au fost prezentate într-o ultimă lucrare a unui analist celebru, Thomas Piketty apărută în Franța acum vreo două luni de zile. Piketty este foarte cunoscut pentru premoniția sa, că lumea se va afla într-o situație extrem de dificilă datorită acestor discrepanțe între bogați și săraci, discrepanțe care nu au mai existat până acum niciodată.
Întrebarea care se pune este ce se va întâmpla cu această sumă enormă de bani pe care câteva personaje au acumulat-o.
Există două variante. Prima este că acești oameni își vor pune la contribuție puterea financiară pentru a schimba lumea conform unor concepții destul de stranii. Au început cu lăcustele, cu ideea că trebuie să mâncăm lăcuste, și continuă cu niște abordări foarte speciale referitor la familie, la credință, la numărul de oameni raportat la posibilitatea de posibilitatea de hrănire a populațiilor.
Vorbim de o întoarcere la celebra teorie a lui Malthus, din secolul 19, care spune că populația crește în progresie geometrică, în timp ce mijloacele de subzistență cresc în progresie aritmetică.
Varianta a doua este să se dezvolte un tip de impozit global, adică un impozit care să aibă, în primul rând, sarcina de a diminua forța financiară a acestor personaje care unindu-se, pot forma o forță extraordinară. Nicio armată din lume nu se poate pune cu trilioanele pe care aceste personaje le dețin. Dacă ei vor să facă ceva, pot să facă.
Să știți că această situație din prezent nu poate continua așa. Sunt atât de mari discrepanțele, contradicțiile care apar între săraci și bogați, încât se poate întâmpla 'ceva'. Iar unii sociologi vorbesc despre posibilitatea ieșirii din acest paradox printr-un nou război mondial.
Doamne ferește de așa ceva! Se vorbește și despre asta, iar lumea se pregătește, într-un fel, pentru așa ceva. Dacă ne uitam în jur, (vedem) toate aceste cheltuieli imense pentru înarmare, faptul că Statele Unite pot să aibă o poziție total diferită față de ideile pe care apar acum în Europa, mai ales la nivelul Marii Britanii, Italia, Franței", a spus economistul Mircea Coșea.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
Românii care își doresc să retragă numerar de la bancomate sunt acum obligați să suporte noi taxe, care variază în funcție de banca emisă și de tipul cardului.
- Gigi Becali după moartea lui Silviu Prigoană: "Vaccinul a distrus lumea asta!"
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată suma uriașă a numerarului disponibil, ceea ce atrage inevitabila întrebare cu privire la anticiparea unei recesiuni.
-
Silviu Prigoană a murit! Toată România este în stare de șoc. Cum ar fi putut fi salvat omul de afaceri
Silviu Prigoană, renumit om de afaceri și fondator al postului Realitatea Plus, s-a stins din viață la vârsta de 60 de ani. Conform informațiilor publicate de Realitatea, acesta a murit după ce s-a înecat cu mâncare, s-a sufocat și nu a mai putut fi resuscitat.
-
A fost nevoie de instanță: Klaus Iohannis este obligat să desecretizeze cheltuielile cu deplasările de lux
Conform deciziei instanței, Administrația Prezidențială trebuie să pună la dispoziție toate datele deplasarilor lui Klaus Iohannis în termen de 10 zile.
-
Vlad Pascu l-a enervat pe judecător: "Nu ne țineți lecții de drept!"
Vlad Pascu, omul care a comis accidentul groaznic de la 2 Mai, a ajuns în fața Tribunalului Constanța, acolo unde se judecă contestația pentru eliberarea din arestul preventiv. În fața judecătorului, Vlad Pascu a început să vorbească despre cât de incorect i se pare Codul Penal, ceea ce l-a enervat pe judecător: "Nu ne țineți lecții de drept", i-a spus acesta.
-
Analiză spectaculooasă din sondajele de opinie pentru alegerile prezidențiale
În ultima săptămână au apărut nu mai puțin de cinci sondaje de opinie pentru alegerile prezidențiale, de la diferite case de sondare.
-
Iranul şi Rusia îşi conectează reţelele de plată
Iranul şi Rusia şi-au conectat reţelele de plată, stabilind o legătură între sistemul Shetab din Iran şi sistemul Mir din Rusia, pentru a le permite deţinătorilor de carduri din ambele ţări să acceseze fonduri din conturile lor, a relatat luni radioul de stat iranian şi agenţia oficială de ştiri iraniană IRNA, citate de dpa şi Xinhua.
-
România și restul statelor membre UE vor putea folosi fondurile europene de coeziune pentru producția de armament și înzestrarea armatei
UE își modifică politicile pentru a putea redirecționa zeci de miliarde de euro către apărare și securitate, în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina și revenirea lui Donald Trump la Casa Albă exercită presiuni asupra UE pentru a stimula investițiile militare.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
- 2.Operatiunea "Tridentul": UE ne pregăteste de Apolcalipsă. Planul secret discutat la cel mai înalt nivel - Pandemie, climă dereglată și război
- 3.Două terorii ale conspirației legate de inundatiile din Valencia: Pedeapsa HAARP după ce Spania a refuzat sa mai ajute Israel si previziunea dintr-un serial de succes
- 4.Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
- 5.Dan Dungaciu, afirmații șocante: Occidentul a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei. României i s-a dat peste mână
- 6.Avocatul german Dr. Reiner Fuellmich care voia sa faca un Nurmberg al Pandemiei e persecutat în închisoare
- 7.Nașul vaccinurilor aruncă bomba: "Am experimentat pe orfani și copii cu dizabilități!"
- 8.Lumea Politică: Marcel și Roxana Ciolacu au făcut partajul. Cine ar putea ajunge Prima Doamnă în caz de victorie în alegeri
- 9.Conspirațiile din jurul morții lui Burebista
- 10.Afaceri imobiliare între familiile Ciolacu și Grindeanu. Cine este intermediarul pentru casele construite la Timișoara
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu