ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a blocat afacerea spațiilor comerciale de la metrou pastorite de clanul Rădoi

Postat la: 05.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul Sorin Buse le-a transmis saptamana trecuta, prin imputernicire scrisa, celor doi reprezentanti ai Ministerului Transporturilor in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Metrorex SA sa nu prelungeasca contractul de asociere în participațiune nr. 94/2003 încheiat între SC Metrorex SA și firma detinuta de Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) al carui etern lider este fostul parlamentar PSD Ion Radoi.

Manevra de prelungiire a contractului a esuat ca urmarea a interventiei ministrului Sorin Buse. Insa trebuie precizat ca aceasta a fost regizata de catre catre conducerea Metrorex, in frunte cu directorul general Marin Aldea, si membrii Consiliului de Administratie-presedinte Florin Mihai Alexandrescu (romanul cu pasaport canadian care l-a adus recent pe Virgil Magureanu in vizita la directorul general al Metrorex), Ioan Serban, Gelu Dae, Macarie Alexandru Moldovan si Petre Bogdan Mihoc.

In 1994, printr-un aranjament politic s-a ajuns ca firma detinuta de sindicalistii lui Radoi sa detina monopolul inchirierii spatiilor comerciale din statiile de metrou. Astfel, circa 5.000 mp de spatii comerciale din statiile de metrou sunt inchiriate de firma sindicalistilor de la Metrorex catre diversi agentii economici cu sume destul de consistente. In plus, din 2007, pentru exploatarea spațiilor pentru publicitate, Metrorex s-a asociat în participațiune cu Sindomet Servcom dar și cu alte doua firme-Euromedia Group şi Spectacular OOH Printing.

Aldea: „Durata contractului este până la data de 26.09.2017"

In urma cu ceva timp, Marin Aldea, directorul general impus la sefia Metrorex de fostul ministru al Transporturilor,Dan Costescu, a precizat pentru ZIUAnews referitor la asocierea cu firma sindicalistilor: „Contractul de asociere în participațiune nr. 94/2003 încheiat între SC Metrorex SA și Sindomet Servcom SRL nu prevede o "dată limită" pentru preluarea de către Metrorex a spațiilor comerciale administrate de Sindomet Servcom SRL. Această preluare este prevăzută doar în cazul lichidării asocierii. În acest context, vă informăm că durata contractului este până la data de 26.09.2017".

Conducerea Metrorex, impusă și controlată de Rădoi

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, directorul general al Metrorex, Marin Aldea, joaca dublu in aceasta afacere cu spatiile comerciale de la metrou inchiriate de sindicalisti intrucat acesta este omul promovat si sustinut de catre liderul sindical Ioan Radoi si de fostul director general al Metrorex-Gheorghe Udriste. Mai mult, aproape toti directorii din conducerea Metrorex, in frunte cu Marin Aldea, sunt oamenii impusi si sustinuti de Ioan Radoi. Astfel, Liviu Daniel Dinu nu a dorit sa fie director Exploatare, dar a trebuit sa-i faca pe plac lui Radoi. Directorul juridic Sorin Cristea provine tot din pepiniera lui liderului sindical si s-a remarcat prin tergiversarea la nesfarsit a proceselor pe care Metrorex le are cu sindicatul. Constantin Mustatea a ajuns director de Investitii si Achizitii Publice pentru ca asa a dorit Udriste si Radoi.

Directorul Directiei Infrastructura, Constantin Mocanu, este pepost tot ca urmarea a vointei liderului sindical. Iar el a fost si director general tot impus de tandemul Radoi- Udriste intr-o perioda cand s-au parafat unele contrcatre controversate. Angela Leanca este pe functia de director economic al Metrorex si ca urmare a faptului ca s-a remarcat prin cantecele sale la petrecerile sindicalistului Radoi. O situatie mai aparte este cea a lui Marius Constantin Rudnitchi- director tehnic si „tehnologia informatiei", care, in 1996, era lacatus mecanic la metrou. Dar ca urmare a faptului ca mama sa era femeie de serviciu in casa la Radoi, Rudnitchi a ajuns astazi mana dreapta a liderului sindical Radoi si, ca atare, de pe aceasta functie, el a angajat in directia sa circa 60 de oameni, toti pile si relatii ale sindicalistilor.

Curtea de Conturi a României: „Asocierile în participațiune cu firme ale sindicatului generează o relație improprie"

In anul 2013, în urma unui control efectuat de către Corpul de control al primului-ministru, au fost identificate deficiențe majore privind asocierea în participațiune dintre Metrorex și Sindomet(încheierea, conținutul și derularea contractelor de asociere în participațiune pentru derularea activităților comerciale), care au fost cuprinse în raportul de control nr.628/13.09.2013.

Raportul, transmis și la Metrorex, cuprinde și o serie de deficiențe care, în opinia controlului, pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni prevăzute de Codul Penal pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, fapt pentru care se propune sesizarea Direcției Naționale Anticorupție, se arată în raportul amintit. În prezent, la nivelul Metrorex, se cunoaște doar că DNA a deschis dosarul nr.393/P/2013 - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție - și a solicitat în luna octombrie 2013 date de stare civilă referitoare la o serie de persoane care au ocupat funcții de conducere în cadru Metrorex.

Concluzia generală este că asocierea în participațiune cu Sindomet, pentru activități comerciale, a continuat aproape 21 de ani (din anul 1994 când a fost încheiat primul contract), în condiții relativ puțin schimbate indiferent de contractele în vigoare și fără ca disfuncționalitățile de fond (de felul celor constatate și de Corpul de control al primului-ministru) să fie identificate de către structurile interne specializate - compartimentul comercial, controlul financiar preventiv, controlul financiar de gestiune, auditul intern, sistemul de management al calității ș.a. - și eliminate de către managementul Metrorex la sesizarea acestora. Totodata, echipa de audit a mai mentionat și faptul că asocierile în participațiune cu firme ale sindicatului din entitatea respectivă generează, în principiu, o relație improprie între conducătorul entității și sindicat precum și o poziționare discutabilă a personalului, pe de o parte din punctul de vedere al sarcinilor și obligațiilor acestora, ca angajați, și pe de altă parte din punctul de vedere al intereselor lor ca membrii ai sindicatului, astfel:

- conducătorul entității, ca angajator și reprezentat al intereselor patronatului, se asociază cu sindicatul, prin firma acestuia, pentru obținerea de profit, în condițiile în care obiectivele principale și menirea sindicatului sunt să apere drepturile și să promoveze interesele profesionale, economice și sociale ale angajaților în relația cu angajatorul - interese de multe ori aflate în contradicție cu ale acestuia.

- personalul entității din compartimentele implicate în derularea contractelor are, din postura de salariați, sarcini de serviciu privind evaluarea oportunității încheierii și prelungirii contractelor, monitorizarea financiară și pe teren a derulării, verificarea corectitudinii veniturilor cuvenite, aplicarea penalităților și/sau daunelor ș.a., iar din postura de membrii de sindicat are interesul realizării și majorării veniturilor cuvenite firmei sindicatului de care beneficiază direct sau indirect.

Prin comparație, o relație de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma în care un salariat ar avea interese directe, mai ales salariații din compartimentele cu atribuții în monitorizarea asocierii și respectarea legalității, ar genera reale și întemeiate suspiciuni de conflict de interese, se spune în raportul de audit al Curţii de Conturi.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE