Ministrul Tineretului și Sportului, consiliat de ex-iubitul Andreei Manta, cercetat pentru fraude bancare
Postat la: 12.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Noul ministru al Tineretului si Sportului, Marius Dunca, a descalecat in sediul institutiei din strada Vasile Conta insotit de un personaj controversat despre care spune ca este consilierul sau personal.
Numele consilierul este Andrei Alexandru Țârdea, un baiat de bani gata arhicunoscut de presa tabloida de scandal, dar si de catre procurorii anticoruptie. De a lungul timpului el s-a remarcat ca fiind iubitul unor vedete de tabloid, gen Andrea Mantea, dar a fost implicat si in cea mai mare frauda din sectorul bancar a anilor 2000. Romania Libera relata pe larg in mai 2005 despre frauda in care a fost implicat Andrei Alexandru Tardea impreuna cu tatal sau, fost consilier al ex-premierului Adrian Nastase. Asa ca ministrul Marius Dunca va avea parte de o consiliere de exceptie din partea lui Andrei Alexandru Tardea, mai ales ca expertiza acestuia a fost certificata de catre procurorii anticoruptie. Iata ce relata Romania libera in 2005 despre frauda bancara in care a fost implicata familia Tardea.
Cea mai mare fraudă din sistemul bancar: 2.700 de miliarde lei
Hotia a fost pusa la cale de fostul director si presedinte al Comitetului de Credite de la Banca Romaneasca - Sucursala Baneasa, Nicolae Patrichi (foto). El a fost pus sub invinuire si audiat ieri la Parchetul National Anticoruptie. PNA informa la jumatatea lunii martie ca patru persoane cu functii de conducere de la Banca Romaneasca sunt invinuite in acest dosar: Nicolae Patrichi, Mihaela Baeti, contabil-sef, Mihaela Protopopescu, membru in Comitetul de Credite, si Madalin Lupu, ofiter de Credite. Banca Romaneasca - Sucursala Baneasa este cea de-a treia unitate bancara intrata in circuitul de obtinere frauduloasa a unor credite. Nicolae Patrichi este acuzat de acordare de credite cu incalcarea legii, asociere in vederea comiterii de infractiuni si spalare de bani.
Patrichi ar fi aprobat, analizat si avizat, potrivit PNA, o serie de credite in valoare de 45 miliarde lei in baza a trei ordine de plata emise de societatea Real Oil Trading SRL, apartinand lui Gabriel Matias, ajuns in topul infractionalitatii bancare postdecembriste. Prin cercetarea penala coordonata de seful Sectiei a II-a din PNA (infractiuni conexe), Alexandru Chiciu, anchetatorii au adunat deja 3.500 de file intr-o documentatie judiciara complexa. Anchetatorii au stabilit in aceasta prima faza a urmaririi penale ca Patrichi ar fi aprobat, analizat si avizat o serie de credite in valoare de 45 miliarde de lei in baza a trei ordine de plata emise de societatea Real Oil Trading SRL - firma care-i apartine celebrului, de acum, patron Gabriel Matyas. Aparitia lui Matyas in acest lant infractional nu trebuie sa surprinda.
Matyas a fraudat BCR, intr-o afacere cu sute de miliarde de lei, obtinuti prin creditari ilicite - fapte descoperite tot de PNA in urma cu sase luni.
Procurorii lui Alexandru Chiciu au descoperit o serie de infractiuni conexe infractiunilor de coruptie, dupa ce au investigat modul cum Patrichi a sprijinit societatea lui Matyas, pentru realizarea unor tranzactii financiar-bancare prin care s-au spalat importante sume de bani.
"Famiglia": Paul Tardea si fiul sau
Adjunctul Sectiei a II-a din PNA, ajutat de doi procurori, sapte ofiteri de politie judiciara si 2 specialisti bancari PNA au investigat si fapte care se incadreaza in infractiunea de inselaciune. PNA a folosit in aceasta actiune, finalizata cu urmarirea penala a invinuitului Nicolae Patrichi si a complicilor sai, si informatii furnizate de servicii specializate. In respectivele informari, PNA era sesizat ca "in frauda cu spalare de bani" patronata de Patrichi au fost implicati nu mai putin de 37 de functionari bancari de la BCR, Romania International Bank (RIB) si Banca Romaneasca. Si mai dificila a fost misiunea PNA de a strange probatoriu prin care sa demonstreze ca nu mai putin de 50 de firme au fost implicate in aceasta megafrauda bancara.
Procurorii PNA au stabilit ca acel lant de firme era controlat, in principal, de Gabriel Matyas, de cumnatul acestuia, Petre Paul Tardea (fost consilier in guvernul PSD Adrian Nastase) si Ion Marin (acesta din urma inculpat pentru fraudarea prin creditari ilicite a unor sucursale BCR). Conform probatoriului prin care s-a inceput urmarirea penala impotriva invinuitilor de mai sus, o singura firma, reprezentata de Matyas (dar controlata efectiv de Tardea), a obtinut de la Banca Romaneasca, in doar 20 de zile, trei credite pe ordine de plata care insumau 45 de miliarde de lei. Biroul de presa al PNA mai precizeaza ca "in legatura cu obtinerea ilegala de credite de la sucursale din Bucuresti ale acestor trei banci, au mai fost pusi sub urmarire Andrei Alexandru Tardea, fiul lui Petre Tardea, Renata Dancescu si Valentin Marius Cristea". Functionarii bancari sunt cercetati, pe langa acordarea de creditari ilicite, si de obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite.
Ion Teleanu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O serie de routere Wi-Fi sunt sub amenințare! Ce trebuie să știi despre atacurile cibernetice
Routerele TP-Link, deja în atenția guvernului Statelor Unite din motive de securitate națională, se confruntă acum cu o altă problemă majoră: un atac de tip botnet denumit Mirai.
-
Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL) vor conduce împreună un departament care va gestiona reducerea cheltuielilor bugetare prin reorganizări instituționale, a anunțat Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern din 30 decembrie 2024, ședință în care a fost aprobată Ordonanța austerității ("Ordonanța trenuleț").
-
Un gigant tech se pregătește să lanseze „creiere" pentru roboții umanoizi. Cum va funcția
Nvidia își extinde prezența în domeniul roboticii prin lansarea unei noi generații de computere compacte, Jetson Thor, în prima jumătate a anului 2025, conform Financial Times. Această inițiativă reprezintă un capitol important în strategia de lungă durată a companiei de a deveni un lider tehnologic în alimentarea roboților umanoizi și industriali.
-
Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
„Ordonanța-trenuleț" prin care Executivul vrea să facă economii la buget de peste 30 de miliarde de lei ar fi primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social (CES) care este obligatoriu dar doar consultativ.
-
Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
Cercetătorii francezi au descoperit un sarcofag reînhumat ce datează din perioada Regatului Mijlociu Egiptean în oraşul Luxor din Egipt, în cadrul unor cercetări desfăşurate după descoperirea, în 2018 şi 2019, a altor sarcofage în acelaşi sit.
-
Joburi pentru studenți: Îmbină munca și călătoria
Viața de student vine la pachet cu multe oportunități, dar și provocări. Unul dintre cele mai mari visuri ale studenților este să călătorească și să descopere lumea, dar adesea acest lucru pare greu de realizat din cauza bugetului limitat
-
Aceasta este cea mai înaltă rezoluție a imaginii atomilor realizată vreodată
Vă uitați la o imagine revoluționară a structurii atomice a ortoscandatului de praseodimiu (PrScO3) la o mărire de 100 de milioane. Acele puncte? Sunt atomii individuali din rețeaua cristalină.
-
Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
Cu toate ca s-a retras din viata publica, Marian Munteanu are din cand in cand reveniri si reverii care ne pun pe ganduri. Bunăoară, fostul lider al fenomenului "Piața Universitatii" (din 1990), profesor de antropologie, dar si cunoscator al "ameri(me)canismului contemporan" are o postare destul de criptica pe pagina sa de Facebook:
-
Fizicienii anunță că au descoperit primele dovezi ale multiversului.
Teoria multiversului sugerează că universul nostru este doar unul dintre numeroasele universuri ramificate și infinite. Pentru a găsi dovezi ale multiversului, oamenii de știință au examinat fondul cosmic de microunde (CMBR), lumina rămasă de la Big Bang.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 2.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 3.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 4.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu