Ministerul Culturii dedică, pe repede-înainte, proiecte încropite lui Eminescu
Postat la: 10.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Senatorii Lungu şi Alexandrescu din Comisia Cultură afirmă ca Ministerul Culturii încurajează proiectele încropite de Ziua Culturii Naţionale. Ministerul Culturii 2017 va "sacrifica performanţa şi excelenţa culturală în numele rigidităţii legislative".
Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a anunţat vineri, 6 ianuarie, concurs de proiecte dedicate Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Termenul scurt, mai puţin de zece zile, pentru a alege proiectele şi a le implementa, a dus la revoltă civică şi flash-mob virtual. În cursul zilei de luni 9 ianuarie, ministerul Culturii a postat un comunicat în care se precizează că "„Ziua Culturii Naţionale reprezintă un eveniment important, ce nu poate fi ignorat sau tratat cu indiferenţă". Senatorul Dan Lungu, membrul Comisiei Cultură-Media, consideră că se preferă improvizaţia: "favorizează proiectele simple, încropite".
O altă precizare a comunicatului ministerial este legată de absenţa de detalii din anunţul iniţial al concursului de idei. Ministerul declară că absenţa precizărilor a fost voită, pentru a stimula libertatea de creaţie. Metodologia concursului a apărut luni 9 ianuarie pentru deadline-ul de 11 ianuarie. Tot senatorul Dan Lungu arată că Metodologia cere lucruri imposibile în timpul scurt precizat: "Sesolicită de pildă „planul de comunicare şi PR" sau, în cazul achiziţiilor, „dovada selecţiei de oferte şi a atribuirii achiziţiei se face prin anexarea, în spatele documentelor justificative, a cererii de ofertă transmise la furnizori/prestatori (cu detalierea produselor/serviciilor solicitate), oferte primite de la furnizori/prestatori, tabelul comparativ al ofertelor sau proces verbal de selecţie/atribuire". Cum să faci toate astea în câteva zile ?"
Amânarea publicării metodologiei este o enigmă pentru senatorul Vlad Alexandrescu, membru al Comisiei Cultură-Media, care recunoaşte în totalitate actele oficiale elaborate pentru precedentul concurs Ziua Culturii Naţionale 2016. Deci, au trecut zile importante ca ministerul, practic, să dea copy-paste concursului organizat de fostul ministru al Culturii.
Senatorul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii şi membru al Comisiei Cultură Media din Senat: "Este îmbucurător că ministrul Vulpescu a decis să continue principiul inaugurat de mine anul trecut, anume de a scoate la concurs finanţarea pentru Ziua Culturii Naţionale. Acest lucru nu s-a făcut mai înainte. Din pricina lipsei de timp de la instalarea lui, nu a putut probabil să lase un interval mai mare de depunere a proiectelor. Anul trecut, am gândit aceste oportunităţi ca micro-proiecte destinate marcării Zilei Culturii Naţionale într-un stil diferit festivismului obişnuit. Suma de 200.000 lei nu este mare, dar permite finanţarea unui anumit număr de micro-proiecte prin care cultura alternativă din România să capete vizibilitate naţională. Nu pot preciza motivele pentru care anunţul de organizare a concursului nu a fost însoţit şi de metodologia aferentă, dar pot să informez că aceste documente erau în portofoliu şi puteau fi publice încădin 6 ianuarie. Sunt documentele cu care s-a scos la concurs finanţarea şi anul trecut."
Senatorul Dan Lungu, membru al Comisiei Cultură Media: "Pe de o parte, avem un proaspăt minister care se numeşte „al Culturii şi Identităţii Naţionale" şi un eveniment Ziua Culturii Naţionale care bate la uşă, iar pe de altă parte avem o birocraţie rigidă şi imposibilitatea de a executa bugete multianuale. Rezultatul e un concurs pe repede înainte, un compromis care favorizează proiectele simple, încropite. Sesiunea de finanţare ar fi trebuit organizată cel mai târziu la sfârşitul anului trecut pentru anul acesta, dar legislaţia nu permite acest lucru. Este imposibil ca în mai puţin de o săptămână să faci un proiect serios. Este suficient să ne uităm la normele metodologice şi la anexe ca să vedem că e o adevărată aventură să întocmeşti un proiect într-un timp atât de scurt. Se solicită de pildă „planul de comunicare şi PR" sau, în cazul achiziţiilor, „dovada selecţiei de oferte şi a atribuirii achiziţiei se face prin anexarea, în spatele documentelor justificative, a cererii de ofertă transmise la furnizori/prestatori (cu detalierea produselor/serviciilor solicitate), oferte primite de la furnizori/prestatori, tabelul comparativ al ofertelor sau proces verbal de selecţie/atribuire". Cum să faci toate astea în câteva zile ? Partea bună a acestei întâmplări este că însuşi ministerul s-a lovit de obtuzitatea legilor din domeniul culturii şi, sper eu, va lua toate măsurile în sensul flexibilizării. Altminteri, la modul general vorbind, vom sacrifica mereu performanţa şi excelenţa culturală în numele rigidităţii legislative, vom cheltui mereu festivist, fără impact real, dar desăvârşit din punct de vedere contabil."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O serie de routere Wi-Fi sunt sub amenințare! Ce trebuie să știi despre atacurile cibernetice
Routerele TP-Link, deja în atenția guvernului Statelor Unite din motive de securitate națională, se confruntă acum cu o altă problemă majoră: un atac de tip botnet denumit Mirai.
-
Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL) vor conduce împreună un departament care va gestiona reducerea cheltuielilor bugetare prin reorganizări instituționale, a anunțat Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern din 30 decembrie 2024, ședință în care a fost aprobată Ordonanța austerității ("Ordonanța trenuleț").
-
Un gigant tech se pregătește să lanseze „creiere" pentru roboții umanoizi. Cum va funcția
Nvidia își extinde prezența în domeniul roboticii prin lansarea unei noi generații de computere compacte, Jetson Thor, în prima jumătate a anului 2025, conform Financial Times. Această inițiativă reprezintă un capitol important în strategia de lungă durată a companiei de a deveni un lider tehnologic în alimentarea roboților umanoizi și industriali.
-
Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
„Ordonanța-trenuleț" prin care Executivul vrea să facă economii la buget de peste 30 de miliarde de lei ar fi primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social (CES) care este obligatoriu dar doar consultativ.
-
Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
Cercetătorii francezi au descoperit un sarcofag reînhumat ce datează din perioada Regatului Mijlociu Egiptean în oraşul Luxor din Egipt, în cadrul unor cercetări desfăşurate după descoperirea, în 2018 şi 2019, a altor sarcofage în acelaşi sit.
-
Joburi pentru studenți: Îmbină munca și călătoria
Viața de student vine la pachet cu multe oportunități, dar și provocări. Unul dintre cele mai mari visuri ale studenților este să călătorească și să descopere lumea, dar adesea acest lucru pare greu de realizat din cauza bugetului limitat
-
Aceasta este cea mai înaltă rezoluție a imaginii atomilor realizată vreodată
Vă uitați la o imagine revoluționară a structurii atomice a ortoscandatului de praseodimiu (PrScO3) la o mărire de 100 de milioane. Acele puncte? Sunt atomii individuali din rețeaua cristalină.
-
Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
Cu toate ca s-a retras din viata publica, Marian Munteanu are din cand in cand reveniri si reverii care ne pun pe ganduri. Bunăoară, fostul lider al fenomenului "Piața Universitatii" (din 1990), profesor de antropologie, dar si cunoscator al "ameri(me)canismului contemporan" are o postare destul de criptica pe pagina sa de Facebook:
-
Fizicienii anunță că au descoperit primele dovezi ale multiversului.
Teoria multiversului sugerează că universul nostru este doar unul dintre numeroasele universuri ramificate și infinite. Pentru a găsi dovezi ale multiversului, oamenii de știință au examinat fondul cosmic de microunde (CMBR), lumina rămasă de la Big Bang.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 2.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 3.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 4.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 8.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu