Milionarul Tender, atras de Cuba si America Latina, si legatura cu recuperarea de creante anuntata de Teodorovici
Postat la: 25.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
In decembrie 2012, Grupul Tender a initiat doua proiecte in Cuba pentru fabricarea de pompe pentru industria petroliera, printr-un parteneriat intre Vulcan si o companie locala, care vor fi livrate in statele din America Latina, inclusiv Venezuela, si pentru productia Vidatox, medicament de tratare a cancerului.
"Compania Nationala de Petrol din Cuba - Cupet are in operare de 200 de unitati de pompare produse de Vulcan inainte de '90. Am propus sa infiintam o unitate mixta in Cuba, in care ei vor realiza partea primara de turnare si forjare, iar reductoarele se vor face tot in Romania, la Vulcan, si vor fi asamblate acolo", a declarat la acea vreme Ovidiu Tender, care detine grupul Tender, din care face parte si Vulcan Bucuresti.
El a completat ca in Cuba a negociat si o colaborare cu institutul national de cercetari in biotehnologie, Labiofam, care are in portofoliu mai multe produse farma pentru uz uman, inclusiv Viadox, un medicament homeopat care este utilizat pentru tratamentul cancerului. "Labiofam a realizat in urma cu 15 ani produsul homeopat Vidatox, cunoscut in lume ca singurul produs natural capabil sa amelioreze starea de sanatate a bolnavilor de cancer, prin distrugerea celulelor maligne (...) Am decis impreuna cu presedintele Labiofarm sa producem in Serbia, la fabrica de medicamente pe care o detin, atat Vidatox, cat si alte produse cu efecte benefice pentru starea de sanatate umana", a explicat Tender in acelasi context din anul 2012. El a mai precizat ca dupa ce va incepe productia de Vidatox va construi un centru pentru diagnosticare si terapie a bolnavilor de cancer in statiunea balneara Banja Vrujci, din Serbia.
Foarte interesante aceste informatii in contextul in care ieri Eugen Teodorovici a anuntat ca vor fi recuperate creante din Cuba sub forma medicamentului Vidatox, care trateaza cancerul. Datoriile la care se refera sunt si cele rezultate din acordul cu Vulcan, care era controlat atunci de Ovidiu Tender. Intre timp, tender a fost condamnat la 12 ani de inchisoare in Doasarul "Carom". Rechizitoriul in acest caz a fost intocmit de Alina Bică, iar unul din magistratii care l-a condamnat a fost Camelia Bogdan, doua nume controversate in justitia de astazi. Pentru recuperarea de prejudiciu a fost instituit sechestru asiguratoriu, inclusiv pe activele de la Vulcan, care mai apoi, dupa pronuntarea sentintei au intrat in portofoliul statului ca despagubiri.
In decembrie 2018, Ovidiu Teodorovici, ministrul de Finante si Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, au fost in Cuba unde au perfectat - cu vicepresedintele Cubei Ricardo Cabrisas, cu ministru de Finante si cel al Sanatatii din Cuba, in prezenta ambasadoarei Romaniei la Havana - ca o parte din datoria (nu numai cea de la Vulcan, ci si o parte din datoria istorica de 1,52 miliarde de ruble transferabile, din contractele de pe vremea regimului comunist) care ar fi revenit statului roman din partea cubaneza sa fie returnata in medicamentele Vidatox, care au facut minuni in multe cazuri de tratare a cancerului in care medicii nu mai dadeau sanse de supravietuire. Vidatox fiind un medicament homeopat, in mare parte alcatuit din plante, ale caror extracte au efect puternic anti-cancerigen, care opresc metastazarea, dupa cum a declarat la intoarcerea din Cuba, Sorina Pintea. In afara de acestea mai exista doua produse injectabile pentru cancerele de piele, de pancreas si pulmonare.
În data de 2 decembrie 2018, ministrul Eugen Teodorovici şi ministrul Sănătăţii Sorina Pintea au efectuat o vizită în Cuba, controversată la acea vreme. Potrivit documentului, „ministrul Teodorovici a precizat că scopul vizitei este de a debloca problema datoriei Cubei faţă de România şi de a identifica proiecte comune de cooperare în domeniul economic şi al sănătăţii".
Ministrul Finanţelor a propus, astfel, „să fie valorificate unele facilităţi medicale şi de cercetare din ţara noastră prin realizarea unor proiecte comune în domeniul oncologiei, diabetologiei şi famaceutic, care să permită României să realizeze venituri compensatorii faţă de datoria Cubei şi să găsească soluţii pentru tratamentele contra cancerului", potrivit documentului. În acest sens s-a agreat constituirea unui grup de lucru, la nivel tehnic, care va analiza posibilităţile de cooperare în domeniul medical şi farmaceutic.
„În condiţiile în care partea cubaneză va fi de acord cu propunerea de cooperare în domeniul medical şi alte domenii identificate de ambele părţi, va fi necesar să se identifice o soluţie din punct de vedere juridic, astfel încât operaţiunea respectivă să fie luată în considerare ca o compensare a datoriei Republicii Cuba faţă de România, cu respectarea legislaţiei în vigoare din România privind reglementarea drepturilor valutare provenite din activitatea de comerţ exterior şi cooperare economică internaţională desfăşurată înainte de 31 decembrie 1989 şi din conturile de cliring şi barter. În acest sens, este necesară clarificarea poziţiei autorităţilor cubaneze", susţine Ministerul Finanţelor.
Cu toate acestea, se pare că autorităţile din Cuba vor să menţină problema datoriei separat de eventuale colaborări cu România. „Ulterior vizitei ministrului Teodorovici în Cuba, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României, vice-preşedintele Cabrisas a arătat că partea cubaneză doreşte să se menţină linia de separaţie între problema datoriei Cubei faţă de România şi cooperarea bilaterală", mai arată documentul Finanţelor. Cuba avea la finalul anului trecut o datorie neplătită către România de 1.522.725.577,78 ruble transferabile, în contul exporturilor derulate de ţara noastră înainte de 31 decembrie 1989. Aceasta a crescut faţă de anul 2017, când se situa la 1.488.797.459,06 ruble transferabile.
Cu toate acestea, Cuba a refuzat dintotdeauna plata acestei datorii, considerând-o ştearsă din momentul în care rublele transferabile nu au mai existat. „Politica actuală a guvernului cubanez este de ştergere în totalitate a datoriilor exprimate în ruble transferabile, având în vedere că această monedă nu mai există", arată documentul Guvernului.
Ca propunere de rezolvare a situaţiei, Ministerul Finanţelor a sugerat că „ministerele abilitate vor stabili modalitatea de abordare în continuare a subiectului datoriei Cubei faţă de România şi următoarele căi de acţiune în susţinerea demersului de reglementare a acesteia".
Scandalul vizitei în Cuba
În decembrie 2018, Eugen Teodorovici şi Sorina Pintea au făcut o vizită-fulger de 10 ore la Havana, Cuba. Această delegaţie a fost ţinută secretă de către oficiali, până când o serie de informaţii despre vizită au apărut în presă. A stârnit furori, de asemenea, şi faptul că Eugen Teodorovici şi Sorina Pintea au plecat în Cuba pe ruta Bucureşti - Moscova - Havana, iar biletele de avion au costat 15.000 de dolari.
Eugen Teodorovici a explicat, ulterior, că vizita a vizat „datoria istorică a Cubei" şi relansarea relaţiilor comerciale, precum şi chestiuni legate de cooperarea în domeniul medical. „Nu am fost în vacanţă. De succesul acestei misiuni va depinde viaţa copiilor şi de PSD-işti, şi de PNL-işti, şi de USR-işti (...) Toţi ştiau că am fost acolo, şi serviciile noastre secrete", a declarat Eugen Teodorovici.
Explicaţii au venit şi din partea ministrului Sorina Pintea, care a clarificat zvonurile cu privire la un program experimental medical de 150.000 de dolari. „Sunt mai mute medicamente care sunt în cercetare şi care vor intra în studii clinice inclusiv în SUA. Este vorba de medicamente oncologice pentru cancerul pancreatic şi glinom, medicamente care au statut de medicamente orfane în SUA şi care se utilizează în acest moment. Avem două vaccinuri contra cancerului pulmonar care sunt devoltate de către Centrul de Imunologie Moleculară din Havana. Apoi există un produs pentru tumori ale pielii, înregistrat în Cuba din 2016, injectabil, care a fost folosit cu foarte mult succes acolo. Apoi există un medicament care ar putea evita amputările de labe ale piciorului pentru pacienţii cu complicaţia diabetului. E în uz din 2007, folosit cu foarte mare succes. Sunt lucruri foarte concrete pentru care am mers, nicidecum pentru un proiect de 150.000 de euro sau de dolari", a spus atunci Pintea.
Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu a dat detalii cu privire la motivele pentru care Teodorovici şi Pintea s-au aflat în Cuba, explicând că vor să aducă în România medicamente care vindecă diferite forme de cancer.
„Ministrul Finanţelor - Eugen Teodorovici şi ministrul Sănătăţii - Sorina Pintea au dezvăluit de ce au fost plecaţi in Cuba. România îşi doreşte o cooperare cu partea cubaneză pentru aducerea în România a mai multor medicamente care vindecă diferite forme de cancer şi care împiedică amputarea membrelor bolnavilor de diabet în stadiu avansat. Pentru cine nu ştie, Cuba a investit foarte mult în cercetarea medicală, cu rezultate extraordinare. Cunosc persoane care s-au tratat în această ţară sau care folosesc medicamentele şi care au constatat efecte miraculoase. Dacă se reuşeşte ca în România să se găsească aceste medicamente în farmacii (acum se aduc doar de cei care vizitează Cuba), va fi una dintre reuşitele majore ale acestei guvernări", a scris Vasilescu, atunci, pe Facebook.
Întrebat de ce a zburat prin Moscova, Eugen Teodorovici a răspuns că „asta a fost ruta de zbor". „Am plecat cu ruta de zbor singura posibilă la acel moment", a argumentat el, precizând că la Havana a stat „câteva ore", pentru a reveni apoi la Bruxelles. Întrebat despre costul biletelor, Eugen Teodorovici a răspuns: „Şi un milion dacă era să coste biletele" având în vedere „efectele pentru piaţa din România era un preţ mic".
Cuba a dezvoltat într-adevăr un tratament pentru cancer, însă el nu este nici un instrument preventiv şi nici nu a „vindecat" mii de oameni de cancer. Mai precis, cercetătorii din cadrul Centrului de Imunologie Moleculară din Cuba au dezvoltat şi aprobat o terapie imunologică împotriva cancerului pulmonar care îmbunătăţeşte şi prelungeşte viaţa celor cu anumite tipuri de cancer, în unele cazuri.
Tratamentul este intitulat CIMAvax şi nu are rolul de a preveni apariţia viitoare a bolii, ca un vaccin tradiţional. Vaccinul, în acest caz, se referă la faptul că CIMAvax provoacă o reacţie imunitară - ca şi în cazul unui vaccin - care semnalează sistemului imunitar al unei persoane să atace capacitatea cancerului de a se dezvolta.
În timp ce medicamentul nu este un vaccin în sensul preventiv, acesta a îmbunătăţit supravieţuirea în unele cazuri de cancer. Circa 5.000 de persoane au folosit acest medicament, începând din 2011, şi în multe cazuri s-a observat îmbunătăţirea şanselor de supravieţuire cu câteva luni. În circa 20% din cazuri, însă, studiile clinice nu au relevat nicio îmbunătăţire. Din ianuarie 2017, tratamentul început să fie testat clinic în Statele Unite.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 6.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 7.CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
- 10.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu