Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mega-scandalul Cancun: sechestru pe conturile „Rechinului" Florian Tudor şi ale membrilor grupării "El Tiburon" din Mexic

Postat la: 08.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pentru a-l captura pe interlopul român supranumit „Rechinul”, acuzat de furtul unor sume uriaşe, simultan cu incidentul privind reţinerea pe Aeroportul din Cancun a peste 100 de români, autorităţile financiare din Mexic au pus sechestru pe zeci de conturi, la sfârşitul săptămânii trecute.

Într-o anchetă comună cu FBI - Biroul Federal de Investigaţii al Statelor Unite ale Americii, denumită „Operaţiunea Caraibelor", Unitatea de Informaţii Financiare (UIF) din Mexic a blocat conturile a 79 de persoane şi companii aparţinând unei bande originare din România, implicată în jafuri de bancomate în Cancun şi alte destinaţii turistice din ţară, potrivit presei mexicane. Din informaţiile jurnaliştilor de la „El Universal" şi „Milenio" reiese că banda este condusă de cetăţeanul român Florian Tudor, poreclit El Tiburon - „Rechinul".

Chiar şeful autorităţii UIF, Santiago Nieto, a confirmat operaţiunea pe contul său de Twitter: „Prin acordul cabinetului de securitate naţională al Guvernului preşedintelui Andrés Manuel López Obrador, am blocat 79 de conturi aparţinând unor persoane fizice şi juridice parte dintr-un grup infracţional de persoane de naţionalitate română şi mexicană, implicate în clonarea cardurilor de credit şi de debit, în mai multe destinaţii turistice", a menţionat Santiago Nieto.

Presa mexicană a mai precizat şi că UIF va depune, la începutul săptămânii viitoare, plângeri la Procuratura Generală pentru spălare de bani împotriva românului Florian Tudor, dar şi a principalilor săi parteneri şi operatori financiari care au ajutat la dezvoltarea reţelei sale criminale. Printre cele 79 de conturi blocate, unele aparţin chiar „Rechinului", care, de altfel, deţine reşedinţă permanentă în Mexic. Deocamdată, acesta este în libertate.

Din februarie 2020, FBI a solicitat UIF să colaboreze la urmărirea proprietăţilor şi tranzacţiilor efectuate de către Florian Tudor, presupusul lider al bandei, şi de partenerii săi, Adrian Constantin Tiugan şi Adrian Ninel Enăchescu. Într-un comunicat, UIF a precizat că a detectat operaţiuni suspecte între membrii grupării, transferuri internaţionale, precum şi emiterea de cecuri şi mii de transferuri interbancare, pentru sume colosale. Blocarea conturilor are loc la opt luni după ce a fost dată publicităţii o anchetă care a dezvăluit operaţiunile grupului criminal din România. Deocamdată, se estimează că banda este implicată în operaţiuni ilicite vizând 240 de milioane de dolari pe an, la nivel global.

Potrivit presei mexicane, în centrul investigaţiei se află o companie creată în decembrie 2013 de Adrian Constantin Tiugan, pe numele căruia există mai multe mandate de arestare internaţională pentru participarea la un sistem de jaf din bancomate în Italia şi Vatican. Tiugan a creat în Quintana Roo o companie - Top Life Servicios SA - folosindu-se de o identitate furată, pe baza unui permis de imigrare, eliberat pe numele lui Paul Daniel Ionete - un infractor român implicat în traficul de droguri. Prin acest furt de identitate, în 2014, semna un contract cu Banco Multiva pentru plasarea de bancomate în Peninsula Yucatan şi Pacificul mexican.

Anchetatorii au mai stabilit şi că organizaţia criminală are ramificaţii pe trei continente. Numai în perioada 2014 - 2019, ar fi jefuit 1,2 miliarde de dolari din bancomatele măsluite, plasate în diferite oraşe din Mexic, mai susţine presa mexicană. UIF a confirmat că schimbul de informaţii între agenţiile mexicane şi FBI a permis identificarea organizaţiei formate din români şi mexicani, care şi-a înfiinţat centrul de operaţiuni în Cancun, Quintana Roo şi în alte zone, precum: Riviera Nayarit, Los Cabos, Baja California South şi Puerto Vallarta, Jalisco.

Procuratura Generală din Mexic a început, de asemenea, o anchetă asupra organizaţiei conduse de Florian Tudor încă din 2019, poliţia mexicană refuzând să facă publice motivele pentru care Tudor şi partenerii săi sunt anchetaţi. Informaţiile în presa mexicană au început să apară din nou, mai ales după incidentul din Aeroportul din Cancun, de săptămâna trecută, când peste 100 de români au fost reţinuţi timp de mai multe zile de către autorităţi în urma emiterii unei alerte de migraţie generală.

Incidentul, în premieră la nivel global, a fost până la urmă rezolvat pe căi diplomatice, după ce s-a transformat într-un scandal de proporţii. Societatea românească s-a arătat deranjată de faptul că oameni nevinovaţi au fost „puşi în aceeaşi oală" cu presupuşi infractori şi trataţi ca atare. Informaţiile au circulat cu greutate şi trunchiate, iar autorităţile s-au mişcat cu dificultate. Printre cei peste 100 de turişti existau însă şi persoane suspectate că fac parte din gruparea „Rechinului", cinci dintre aceştia fiind deportaţi acasă, în urma scandalului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE