ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Meșterul Manole de la PATROMIL a "zidit" banii statului in cont propriu, prin imobile din patrimoniul ROMARM

Postat la: 13.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În 2009, Viorel Manole s-a gândit să devină businessman, intuind că pe spinarea Asociației Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară PATROMIL poate "produce" bani ca la concurs. Astfel, a înființat SRL-ul PATROMIL SUPORT, cu sediul social în propria locuință situată în București, având drept obiect de activitate "Închirierea și subînchirierea bunurilor imobile proprii sau închiriate".

Manole este un personaj destul de controversat, prezentat prin diverse medii că fiind expert în domeniul industriei de apărare (probabil ca urmare a lobbyului acerb făcut în ultimii ani pentru firmele franceze Naval Group și MBDA ca să le promoveze interesele comerciale în raport cu armata română), cu un trecut învăluit în cețuri. A reușit să pună mâna pe conducerea "PATROMIL" și tot ce se știe despre el e că - de pe băncile facultății - a intrat direct în industria militară, îndeplinind însărcinări "specifice".

Din obiectul de activitate declarat se poate intui, fară drept de apel, că Viorel Manole văzuse deja viitorul business care avea să îl umple de bani. Astfel, având în vedere că în cadrul PATROMIL - printre membrii de vază - se regăsea și Compania Națională ROMARM SA, proprietara mai multor imobile bine situate, Viorel Manole a început... dansul indian pe lângă naivul director general al CN ROMARM SA, Ioan Garbacea, și pe lângă directorul de strategie din ROMARM, Gheorghe Stoica.

Viorel Manole reușește să îi convingă pe cei doi să îi închirieze lui clădirea aflată în imediata apropiere a sediului companiei naționale, având o dimensiune impresionantă - denumită Pavilionul H, amplasata în Bdul. Timișoara nr. 5B, sector 6, București - pentru o chirie modică de 14000 euro, raportat la suprafața totală desfășurată a clădirii de 1500 mp și teren în suprafață de 353 mp.

Imediat după închiriere, la data de 01.10.2009 Manole solicita în scris CN ROMARM SA permisiunea să subînchirieze imobilul unei firmei private, cerând în același timp să i se reducă și chiria, din cauza crizei economice, cu 40%. Gheorghe Stoica a și executat și aprobat, respectiv chiria a scăzut instant la 10000 euro, iar termenul contractului de închiriere a fost prelungit la 2 ani, cu posibilitatea reînnoirii automate pentru încă 2 ani. Numai că o astfel de decizie încălca flagrant hotărârile AGA ROMARM SA , hotărâri care nu permit închirierea imobilelor din patrimoniu decât pe termen de 1 an, scriu cei de la Gandul.

După ce, sub umbrela asociației PATROMIL, Viorel Manole a obținut condiții de închiriere extrem de avantajoase și dreptul de a subînchiria, acestuia i-a venit ideea să își maximizeze profitul. A solicitat ROMARM SA - la data de 15.10.2009 - cesiunea contractului de închiriere către firma PATROMIL SUPORT SRL. În data de 01.02.2011, Manole revine la prietenul său Gheorghe Stoica și îi propune să îl convingă pe directorul general Marius Crișan să reducă încă o dată chiria percepută PATROMIL SUPORT SRL la un cuantum de 7000 de euro și modificarea perioadei de închiriere pentru o perioada de 3 ani. Pe data de 31.01.2012, Manole solicită ROMARM SA majorarea perioadei de închiriere cu încă 5 ani.

Drept mulțumire pentru eforturile depuse, Gheorghe Stoica a fost recompensat cu funcția de Președinte al PATROMIL și astfel se lega o lungă și frumoasă prietenie, "reciproc avantajoasă", așa cum scrie însuși Manole în cadrul Adresei nr.79/09.07.2018. Promovarea lui Gheorghe Stoica în funcția de Președinte PATROMIL i-a adus lui Manole și SRL-ului lui - PATROMIL SUPORT - și mai multe avantaje.

Stoica a semnat un Act Adițional - 31.05.2012 - despre care Departamentul Juridic nu a avut cunoștință și nu a emis aviz de legalitate, așa cum rezultă din Nota internă nr.6314/29.02.2020. Drept urmare a tuturor neregulilor înregistrate, CN ROMARM SA primește vizita organelor de control ale Curții de Conturi care, sesizând neregulile întreprinse de către directorul general Vasile Crișan, directorul de strategii (ulterior Director general adjunct) Gheorghe Stoica și patronul PATROMIL SUPORT SRL, Viorel Manole, dispune verificări și anchete interne, precum și recuperarea prejudiciului cauzat în cuantum total de aprox. 303.000 euro.

Noul director al CN ROMARM SA - Marius Ioana - a încercat să medieze conflictul economic apărut, solicitând lui Viorel Manole să restituie sumele încasate în mod ilegal, însă acesta a refuzat... cu eleganță, sub pretextul cheltuirii sumelor respective pentru folosul imobilului, respectiv lucrări de întreținere, amenajare etc. În consecință, CN ROMARM SA a demarat procedurile judiciare pentru recuperarea sumelor de la Viorel Manole și PATROMIL SUPORT SRL, însă acesta din urmă a fost mai iute de mână și a dizolvat voluntar SRL-ul, astfel încât să îndepărteze de el orice urmă de răspundere.

Mai mult decât atât - urmare a rezilierii contractului de închiriere în mod unilateral de către CN ROMARM SA - patronul PATROMIL a convocat rapid Adunarea Generală a organizației prin intermediul lui Gheorghe Stoica. Acesta, în dubla calitate conflictuală a prezidat ședință AGA și a și votat în numele CN ROMARM SA. Astfel au decis dizolvarea SRL-ului PATROMIL SUPORT, motivând că "principalul contract (n.red. - unicul în fapt) care aducea venituri societății, respectiv de administrare a imobilului Pavilion H aparținând CN ROMARM SA a fost denunțat din cauza abuzurilor proprietarului".

Directorul general adjunct al CN ROMARM SA - Gheorghe Stoica - a votat favorabil, recunoscând cumva implicit că propria companie la care este top manager s-a purtat abuziv cu "săracul SRL" al lui Viorel Manole. (pct. 4 din Hotărâre-Proces Verbal nr.2 din 23.11.2018.)

Era evident că Viorel Manole, administratorul SRL-ului PATROMIL SUPORT, - prin demersurile sale ilegale - a prejudiciat CN ROMARM SA cu suma de 303.000 Euro. Și totul s-a concetizat prin subînchirierea fară drept de către PATROMIL SUPORT a spațiului închiriat către CERTSIGN SA. Compania s-a constituit parte civilă, solicitând recuperarea sumelor și a înaintat o plângere penală organelor abilitate pentru cercetarea împrejurărilor în care s-au întâmplat faptele prejudiciabile, respectiv desființarea SRL ului PATROMIL SUPORT imediat după ce societatea a fost chemată în judecată de către ROMARM SĂ și recuperarea prejudiciului.

Expertiza mult lăudată de prietenii din presă a lui Viorel Manole este, de fapt, o expertiză în domeniul jecmănirii patrimoniului companiilor de stat. Fusese deja certificată când, el însuși, în calitate de director general sau director de strategie al unor companii din domeniul industriei militare, participase activ la devalizarea acestora - vezi cazul Romaero, UTI și Institutul de Cercetare Proiectare Sisteme de Producţie al ROMARM SA, unde din postura de director al Romarm s-a afirmat ca "meșter în strategii de privatizare", inventând astfel privatizarea prin exemplu personal, în sensul că domnia să însuși a devenit parte la noi și dubioase vânzări de active din industria de apărare.

Și-așa a ridicat meșterul Manole prima sa vila: ce agonisea ziua, investea noaptea cu spor. În 2004, Ministerul Economiei a repartizat de la buget 20 de miliarde de lei pentru Centrul Național de întreținere și reparații avioane C130 (program derulat cu Lockheed Martin), mai scriu cei de la gandul.ro.

"Meșterul" a luat banii și i-a direcționat spre firme cu "bonitate": Con&Con Ploiești, Romvent, Polisol, Romstrade-Adunații Copăceni s.a.m.d. Rezultatul nu s-a lașat așteptat: "meșterului" i-a crescut o a doua vilă, tot în zona Iancu Nicolae. De asemenea, se pare că nici Manole nu mai știe numărul autoturismelor deținute, în special cele electrice, știut fiind faptul că acesta este un ecologist convins. Acum,urmează două întrebări firești:

După ce a fost documentat în funcțiile anterioare deținute că a fraudat companiile în care a activat cu sume considerabile, după ce toată lumea vede că îi cresc vile și mașini în curte an de an, de ce totuși nicio autoritate abilitată nu îl controlează la avere pe Viorel Manole? Există vreun înger păzitor care blochează orice investigație în care Viorel Manole este vizat?, se intreaba sursa citata.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE