Masacrul Hamas a fost anticipat încă din 2016, arată un document secret israelian. Planul detaliat al teroriștilor
Postat la: 30.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Luni, presa israeliană a publicat fragmente dintr-un document strict secret de 11 pagini redactat de fostul ministru israelian al apărării Avigdor Liberman (2016-2018), care evidențiază faptul că Israelul era conștient de planurile pe care și le făcea Hamas de a ataca comunitățile din sud, relatează Times of Israel.
În 2016, ministrul apărării de atunci, Avigdor Liberman, a redactat un document de 11 pagini în care avertiza asupra planurilor Hamas de a străpunge apărarea de la graniță, a invada comunitățile din sudul Israelului și a lua ostatici.
În documentul etichetat ca fiind strict secret, ce pare o anticipare extrem de fidelă a atacului grupării islamiste palestiniene Hamas, în 7 octombrie, Liberman a scris: „Hamas intenționează să ducă conflictul pe teritoriul israelian prin trimiterea unui număr semnificativ de forțe bine antrenate (precum, de pildă, [comandourile] Nukhba) în Israel pentru a încerca să captureze o comunitate israeliană (sau poate chiar mai multe) de la granița cu Gaza și să ia ostatici. Dincolo de rănirea fizică a oamenilor, acest lucru va avea drept rezultat daune semnificative asupra moralului și sentimentele cetățenilor din Israel".
Relatările de presă au precizat că documentul a fost prezentat atât premierului Benjamin Netanyahu, cât și șefului de stat major al IDF de la acea vreme, Gadi Eisenkot, împreună cu un apel la efectuarea unui atac surpriză asupra mișcării Hamas pentru a-i zădărnici planurile.
Liberman, care conduce partidul naționalist de dreapta Yisrael Beytenu, a îndemnat armata să pună în aplicare planuri pentru „a se asigura că următorul conflict cu Hamas va fi și ultimul". El a avertizat că amânarea unei astfel de lovituri până după 2017 ar permite Hamas să își consolideze suficient de mult rachetele și forțele terestre la un nivel formidabil.
În sprijin, Liberman a citat deciziile luate de biroul politic al Hamas în cadrul unei reuniuni care a avut loc în Qatar în septembrie 2016, în care a menționat că este nevoie de timp pentru regrupare înainte de lansarea unui atac cu scopul de a nimici Israelul până în 2022.
Documentul întocmit de fostul ministru israelian al apărării menționa intențiile Hamas de a construi o forță de 40.000 de luptători și de a dezvolta capacități care să permită atacarea Israelului de pe mare și de pe uscat, de a achiziționa tehnologii pentru drone și de a folosi contramăsuri de război electronic. De asemenea, documentul menționa faptul că Hamas și-a intensificat în mod semnificativ solicitările financiare din partea Iranului.
Liberman a avertizat, de asemenea, împotriva unei încrederi excesive în bariera de securitate din Gaza.
„Bariera defensivă care se construiește în jurul Gaza, cu varietatea sa de sisteme și capacități, este într-adevăr o componentă importantă a actualei strategii de securitate în confruntarea cu Gaza, dar nu poate constitui o strategie în sine. Istoria modernă și precedentele din trecut (linia Maginot, linia Mannerheim și linia Bar Lev) au dovedit că gardurile și fortificațiile nu previn războiul și nu constituie o garanție pentru pace și securitate", a scris el.
„Eșecul de a lansa o inițiativă israeliană până la jumătatea anului 2017 va fi o greșeală gravă care ar putea aduce Israelul într-un punct strategic grav", avertiza Liberman. „Ar putea duce la o deteriorare neplanificată în care, într-un astfel de scenariu, Israelul nu mai poate viza conducerea militară a Hamas sau, mai rău decât atât, Hamas va lansa un conflict la un moment convenabil pentru el. Sunt convins că consecințele unui astfel de asalt din partea Hamas ar fi de mare amploare și, în unele privințe, chiar mai grave decât cele ale Războiului de Yom Kippur", a scris el.
De la atacul Hamas din 7 octombrie, premierul Benjamin Netanyahu a susținut în repetate rânduri că nu a fost avertizat de șefii de securitate cu privire la un atac iminent al Hamas și a afirmat că toți șefii de securitate l-au asigurat în mod constant că Hamas a fost descurajat, notează Times of Israel.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 7.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 8.Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu