Lovitura DGA la contrabanda cu parfumuri. Cum opera rețeaua de falsuri din Portul Constanța sub protectia vamesilor si politistilor
Postat la: 16.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Contrabandiștii care au vândut în România și în alte state europene parfumuri de lux falsificate au fost reclamați chiar de reprezentanții marilor producători. Aceștia s-au plâns procurorilor că au pierderi de milioane de euro din cauza produselor falsificate.
Portul Constanța este una dintre intrările maritime în Europa a produselor contrafăcute care provin în special din China și Turcia, așa cum reiese din numeroasele anchete în cazuri de contrabandă din ultimii ani. Ascunse în containere, produsele unor mărci cunoscute sunt ținta predilectă a celor care vor să introducă marfa contrafăcută în România și apoi în Europa. Așa a fost și cazul rețelei formate din 40 de persoane care a introdus prin Portul Constanța, începând cu luna mai 2020, parfumuri false în valoare de 25 milioane de euro.
Din cele 40 de persoane implicate în contrabandă, nouă au fost plasate în arest preventiv. Printre cei care vor trebui să stea 30 de zile după gratii se numără și doi vameși. Cei doi polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate care făceau și ei parte din rețea au fost plasați sub control judiciar, conform datelor primite de la DIICOT. În ancheta Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) valoarea parfumurilor false a fost calculată ținându-se cont de prețul de catalog al unui parfum și nu de prețul cu care acestea era vândut.
Radio "Europa Liberă" a reușit să afle de la anchetatori și de la reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în subordinea căreia se află Portul Constanța, amănunte legate de modul de operare al rețelei. Mărci de îmbrăcăminte sportivă ca Nike și Adidas, haine de lux ale unor mărci ca Louis Vuitton, Gucci, Prada, dar și parfumuri ale unor branduri ca Dior și Yves Saint Laurent sunt preferate pentru contrafacere.
O geantă falsă Louis Vuitton este realizată în Turcia cu 10 euro, iar în România este vândută cu 100 de euro, iar în alte state din Europa se poate ajunge și la 500 de euro, „depinde cât de naiv e clientul și poate fi păcălit că poșeta este reală. Pe lângă textile și parfumuri, se mai preferă contrabanda cu jucării și țigări", au explicat reprezentanții ANAF din Portul Constanța.
Toate mărcile celebre sau reprezentanțele lor în România au făcut plângeri penale legate de contrabandă cu mărfuri false. Sunt mai multe dosare în lucru pe acest subiect, precizează Parchetul General. O astfel de sesizare a fost realizată în urmă cu doi ani și a venit din partea reprezentanților unor mărci de parfumuri de lux, producătorii sesizând, prin sistemul european de alertă, prezența unor produse false pe piață. Una dintre investigații privește parfumurile care au intrat ilegal în România prin Portul Constanța începând cu luna mai 2020, așa cum au anunțat procurorii DIICOT.
„Asta nu înseamnă că rețeaua nu opera de mai mult timp, înseamnă doar că din mai 2020, contrabandiștii au fost monitorizați, iar procurorii au probe legate de posibile infracțiuni", au explicat procurorii. DIICOT a anunțat, săptămâna trecută, că a efectuat 57 de percheziții care au vizat o rețea formată din 40 de persoane care se ocupau cu falsificarea și apoi vânzarea unor parfumuri de lux.
Rețeaua descoperită de procurorii DIICOT era formată din patru categorii de contrabandiști (inclusiv autorități), iar fiecare nivel depindea de celălalt pentru reușita operațiunilor. Sesizarea producătorilor de parfumuri a fost confirmată în mare parte de anchetatori. Rețeaua a fost pusă la punct de oameni de afaceri din România și Turcia, conform procurorilor DIICOT. Afaceriștii din Turcia făceau rost de produsele contrafăcute, iar „partenerii" români se angajau să distribuie parfumurile în Europa.
Pe lângă oamenii care asigurau producția și desfacerea, trebuia găsit și o modalitate de transport care să nu trezească suspiciuni. În acest caz, procurorii au descoperit că rețeaua de contrabandă se folosea de o compania care exporta cuptoare electrice în România. Astfel, parfumurile false era lipite sau încorporate în aceste cuptoare.
Din Portul Constanța, parfumurile ajungeau în principal în București. Mare parte din marfă a fost vândută aici, în București. Contrabandiștii au dat parfumuri false unor persoane care ajungea în final să le vândă unor funcționari sau angajați ai unor instituții publice. Din Capitală, parfumurile false ajungeau, conform datelor oferite de DIICOT, și în orașe ca Cluj, Constanța, Vrancea, Bacău și Ilfov. Însă, distribuția parfumurilor false nu se oprea la România. Marfa de contrabandă ajungea și în state din Europa. De altfel, anchetatorii DIICOT au efectuat percheziții, ajutați de Interpol, și în Franța și Italia.
Chiar dacă parfumurile false erau ascunse bine, contrabandiștii riscau să fie prinși la controalele realizate de vameși. „Riscul cel mare nu era că vor fi prinși, ci că pierd marfa, marfa care este plătită de obicei după ce parfumurile false erau vândute și ele în Europa. Dacă rămâi fără marfă, nu o poți plăti și atunci vine rețeaua turcească și te obligă să plătești", explică la Europa Liberă un procuror specializat în trafic de mărfuri.
„Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamali, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor", au precizat procurorii DIICOT. Cum vameșii români nu au scanere sau alte dispozitive moderne, singura metodă de control al unui container este ca acesta să fie desfăcut și verificat manual. „Controalele sunt realizate de obicei în urma intuiției vameșului și a actelor care lui i se pot părea suspecte sau nu", au transmis reprezentanții Administrației Portului Constanța.
În cazul acestei rețele, contrabandiștii s-au asigurat că vameșii nu vor controla atent sau nu vor verifica deloc transporturile de cuptoarele electrice în care erau ascunse parfumurile false. Oamenii de afaceri turci și români plăteau mită, conform DIICOT, unor vameși de la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, unui un inspector vamal din cadrul DGFP Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și către doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța.
Însă, pentru ca tot mecanismul contrabandei să funcționeze perfect, „fără niciun risc", era nevoie să fie implicat și un „supracontrol". Mai exact este vorba de membri ai Biroului de Combatere a Crimei Organizate. Aceștia pot intra în port și verifica un container peste voința vameșului de tură. Conform procurorilor DIICOT, au fost atrași în rețea, în schimbul unor mite, un comisar șef de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța și un agent șef principal de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime. Cei doi sunt frați.
Ei „au asigurat permisiunea derulării operațiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenței, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora și, totodată, au oferit garanția efectuării în condiții de siguranță a acestor operațiuni, prin utilizarea sistemului relațional deținut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, prin prisma atribuțiilor de serviciu și a prerogativelor conferite de funcțiile deținute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operațiunilor de import al mărfurilor vizate", au explicat procurorii DIICOT.
Produsele de contrabandă au fost distribuite sau erau destinate distribuirii către clienți din România și din alte țări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro, susține DIICOT. Suma de 25 de milioane de euro nu reprezintă banii obținuți de rețea în urma vânzării produselor, ci valoarea de catalog a parfumurilor falsificate și vândute mult mai ieftin. Un parfum Dior care costă în magazinele de reprezentanță 70-80 de euro, era vândut de membrii rețelei și cu 20 de euro.
Conform datelor transmise de DIICOT, rețeaua a făcut patru transporturi în perioada mai 2020 - februarie 2021, transporturi prin care au adus în Portul Constanța 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux. La fiecare parfum contrafăcut vândut, producătorul din Turcia, cel care asigura și modul de transport, avea maximum șapte dolari. Vameșii și polițiștii români aveau un dolar, iar restul aparținea inițiatorilor rețelei. Vameșii și polițiștii români erau plătiți de turci după ce parfumurile false ieșeau din port.
Astfel, „liderii grupării au promis, iar după obținerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operațiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de USD, oferită pentru un transport", au mai explicat reprezentanții DIICOT. Conform surselor Europa Liberă rețeaua nu a scos mai mult de cinci milioane de dolari din tranzacția cu parfumuri false, iar ultimul transport nu a fost valorificat în totalitate.
Potrivit DIICOT, grupul infracțional organizat este acuzat de „contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
UE legalizează supravegherea biometrică în masă cu reglementarile privind inteligența artificială
La 2 februarie, AI Act, care a intrat în vigoare în august, a atins primul termen de conformitate. Acestea s ...
-
Turnurile 5G si rețelele Wi-Fi vor putea în curând să vă spioneze fără consimțământul dumneavoastră și fără deviceuri smart
Conform autorilor unui nou studiu, radiațiile fără fir ar putea fi utilizate pentru a supraveghea oamenii fără știrea sa ...
-
Suveranistul Trump promite să le ia palestinienilor țara și ucrainenilor bogățiile subsolului!
Primirea lui Beniamin Netanyahu la Casa Albă a oferit imaginea „obscenității publice" sau a „banalității rău ...
-
Marcel Ciolacu se afundă în capcana ilegalităților contabile din Nordis. Cine a plătit de fapt zborurile la Nisa si Madrid
Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, miercuri, tardiv, două facturi, însoțite de chitanțe, care atestă că și-ar f ...
-
Bizarerie în dosarul Nordis: Ginerele lui Traian Băsescu cere despăgubiri, în timp ce Ioana Băsescu a fost pusă sub acuzare
Situație bizară în dosarul Nordis. Radu Pricop este unul dintre creditorii care speră să recupereze bani din aface ...
-
Numele lui Călin Georgescu apare într-un mega dosar de trafic de droguri, la nivel internațional
Numele lui Călin Georgescu apare într-o mega anchetă jurnalistică condusă de către jurnalistul italian Edoardo Anz ...
-
Serviciile franceze, speriate de cazul Georgescu - Amplu raport despre "manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor"
Un raport public emis de VIGINUM, serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale s ...
-
Guvernul Ciolacu omoară intenționat dezvoltarea sectorului privat la ordinul UE. Investițiile de peste 2 milioane euro se fac de acum cu voie de la Guvern
La finalul anului trecut guvernul a aprobat OUG 152/2024 cu cerintele UE. Publicată în Monitorul Oficial în ...
-
Călin Georgescu, suspectat de implicare într-o schemă de fraudă care are legături cu mafia drogurilor din Spania
Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, este suspectat de implicare într-o schemă de fraudă c ...
-
Dosarul "Nordis": Țepe de proporții cu binecuvântarea statului. Caracatița politică are tentacule până la vârf
Dosarul "Nordis" a bubuit a DIICOT, dar acțiunea procurorilor vine după ani de zile în care oamenii au primit țepe de ma ...
-
Zeci de utilizatori WhatsApp, inclusiv jurnaliști, spionați printr-un program al unei companii israeliene
Aproape 100 de jurnaliști și alți membri ai societății civile au fost spionați pe WhatsApp cu ajutorul unui program crea ...
-
Presiune uriașă în Scandalul Nordis: Au fost adusi la parchet si părinții lui Vladimir Ciorbă. E dezlegare la denunțuri
Laura Vicol, fosta pesedistă de top, și soțul ei, afaceristul Vladimir Ciorbă, sunt aduși la DIICOT, cu o cohortă jurnal ...
-
Depopulare: Femeile vaccinate anti-covid din Cehia au cu 66% mai puține șanse să nască STUDIU
Datele din Republica Cehă arată că femeile vaccinate cu covid au cu 66% mai puține șanse să nască în comparație cu femei ...
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar ac ...
-
Geanina Hagima: Reîmpărțirea Lumii prin Războiul Nano prin presiunea injectării oamenilor cu interfață Bio-Cyber
Foarte important acest articol al doctoritei Ana Mihalcea! Practic este o concluzie la tot ce s-a intamplat pana acum. A ...
-
D-ale lu' Burduja: Hidroelectrica și Nuclearelectrica au vândut în 2024 energie Chișinăului la un preț de 2 ori mai redus decât cel plătit pe OPCOM
Cei doi mari producători autohtoni, controlați în proporție de peste 80% de statul român, Hidroelectrica și Nuclearelect ...
-
Salariu de nabab de la Hidroelectrica fără a avea nicio expertiză în domeniu. Burduja trebuie sa dea socotelă!
După ce a părăsit funcția de prefect de Vâlcea, Sebastian Fârtat a reapărut într-un post cheie la Hidroelectrica, una di ...
-
Europa se dă bătută. Nu mai are nici cea mai mică șansă despre cum să oprească asaltul islamismului
Săptămâna trecută a fost cu siguranță cea mai neagră pe care a trăit-o Europa în ultimii ani. La o zi după ce un imigran ...
-
Operatiunea "Silent Hammer": Tucker Carlson dă detalii despre planul administratiei Biden de a-l asasina pe Putin și de a împinge lumea în al treilea război mondial
Tucker Carlson a rupt vălul de pe unul dintre cele mai întunecate adevăruri ale timpurilor noastre: administrația Biden ...
-
Administrația Biden a încercat să-l omoare pe Putin - ipoteză incendiară lansată de jurnalistul american Tucker Carlson
Jurnalistul american Tucker Carlson a lansat o ipoteză care face vâlvă pe rețelele de socializare: administrația Biden a ...
-
„Palatul Împăratului". Klaus Iohannis nu va primi vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor în care s-au investit milioane de euro
Președintele Klaus Iohannis nu va locui în vila de protocol dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, clădire în care statu ...
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - ca ...
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referito ...
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 ...
-
Sebastian Burduja minte cum respiră. Ministrul Energiei a cerut Hidroelectrica să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile si sponsorizarile dupa ce tot el le-a aprobat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% chel ...
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decr ...
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al popula ...
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, i ...
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-amer ...
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The A ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu